Veliki glumac, Mihailo Miša Janketić, preminuo je u osamdesetoj godini, a iza njega nam ostaje bogata kulturna zaostavština. U srcu će ga nositi brojne generacije, sećajući ga se kao vrsnog, pre svega pozorišnog, ali i filmskog i televizijskog glumca. Kao izuzetnog pedagoga, od koga su mnogo naučili, pamtiće ga njegovi studenti glume, sa novosadske Akademije.

Osim na sceni svog matičnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog, igrao je na scenama svih velikih pozorišta, a put popluranosti i otvorila mu je uloga Igoa u Sartrovim “Prljavim rukama” 1966. godine. O njegovoj maestralnoj glumi pisala je “Politika” na dva stupca (a to je bila velika stvar!) i za ovu ulogu dobio je nagradu “Raša Plaović”. Nagrade su se ređale u Mišinoj bogatoj i dugoj karijeri – pored ostalih, osvojio je sva najvažnija glumačka i društvena priznanja – Dobričin prsten, Oktobarsku nagradu, četiri Sterijine nagrade, kao i nagradu “Pavle Vujisić” za životno delo.

U jednom intervjuu pre tri godine, Miša je govorio o neverovatnom događaju koji je preživeo – otmici aviona, koji je poleteo iz Titograda, 26. septembra 1981. godine i koja se okončala zahvaljujući preduzimljivosti putnika, dvadeset sati kasnije, na Kipru. Miša je rekao da je za vreme otmice samo brinuo da li će stići na predstavu “Tramvaj zvani želja” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu – i stigao je. Aplauz koji je dobio kada se pojavio, doživeo je kao najčudniji u svojoj karijeri – publika ga je pozdravila u radosti što je preživeo opasnost, a on ni jednog momenta nije osećao strah za svoj život i celu priču je shvatio kao uzbudljivu avanturu.

Miša je bio voljen i cenjen kao pošten, staložen i mudar čovek, odgovoran u poslu i veoma posvećen porodici i trajnim vrednostima, a njegov životni stil i filozofija izrasli su iz razrušenih temelja njegovog detinjstva. Miša je odrastao bez roditelja, u domu, a porodičnu toplinu, ljubav i podršku koji su mu nedostajali u detinjstvu, izgradio je i sačuvao do poslednjeg trenutka u svojoj porodici. U skladnom braku sa balerinom Svjetlanom Knežević, rodile su se dve kćeri i dva sina, a poslednja porodična fotografija zabeležena je tokom proteklih uskršnjih praznika. Nasmejani Miša, sa svojom suprugom, decom i unucima – ovu fotografiju je Svjetlana objavila na svom Instagram profilu, gde je često delila zabeležene momente iz porodičnog života. Ljubav svog života upoznao je u Sarajevu, kada je ona imala 16, a on 28 godina – Miša je tada vrlo ozbiljno rekao i sebi i prijateljima da će tu malu oženiti kad poraste, a tako je i bilo. Kada je imala 22 godine, Svjetlana se udala za Mišu i sa njim stvorila porodicu i dom, koji je popularni glumac vrednovao iznad svega.

Govoreći o ispunjenosti i bogatstvu svog života, Miša je u jednom razgovoru rekao da mu je jedino žao što nema još jedan život, koji bi proživeo u prirodi, na zemlji i od zemlje, jer je priroda njegov element, kome nije imao vremena da se posveti u ovom životu.

Ako nagrade iza života postoje, Mišina duša se verovatno odmara na zelenim pašnjacima i plodnim njivama nedosanjanih snova.

Naslovna fotografija: instagram.com/nenadokanovic

Brankica Milošević

Comments