Zbilja kvalitetan, smeo i bogat projekat. Izuzetno ambiciozno ostvarenje za film koji nije posedovao veliki budžet. “Ink” poseduje mnogo aktera, multilokacijski set i ogromnu dozu intenzivnih vizuelnih efekata, i prava je misterija kako je reditelj uspeo sve ovo da ostvari uz tako plitke džepove.

“Ink” je pravo umetničko delo, on poseduje razne  i konstantne simbolizme. Film ima izuzetno detaljan scenario koji je bogat aspektima egzistencijalne psihologije i kritike na socijalno uređenje. Priča filma plovi na odrazu savesti, unutrašnjim i spoljašnjim borbama, nošenjem i posledicama koje neke odluke formiraju sa sobom, ili što bi rekli ciklusom života i kako svaka stvar ima svoj momenat i uticaj. Film se još bavi i pitanjima života i posle, i uz pomoć fantastičnih kadrova, odlične fotografije i ambijentalne muzike stvara sliku punu alegorija i metafora.

Priča se dvosmerno odvija između realnosti i sna. Reditelj poseduje umeće i strpljenje da pusti da se scenario sporog tempa sam od sebe razvije, ne forsirajući sa dodatnim materijalom, i ne uskraćuje posmatrača za pun utisak tako što bi zbrzao neke delove, ili ih samo pomenuo usput. “Ink” isključivo zbog svog fenomenalnog reditelja odstupa od klasičnih umetničkih i nezavisnih filmova, tako što svoju simboliku i vizuelnu predstavu adekvatno kombinuje u scenario, ne gubeći tok priče, i jasno objašnjavajući sve svoje momente. Reditelji ovog žanra uglavnom umeju da preteraju sa simbolikom, čineći na kraju projekat nedorečenim i nerazjašnjenim.

Gluma je odlična, sve pohvale za anonimnu ekipu. Svaki od aktera je u potpunosti razumeo čitavu svoju rolu, i uskladu sa filmom dozirao sopstveni performans. Film je kroz čitav tok u istoj ravnoteži, ne bih posebno naglasio nijedan od momenata, svi su nekako u pravilnom intenzitetu. Kraj je zadovoljavajuć, i bogata radnja nas čini zainteresovanim da ga dočekamo.

“Ink” je fantastično umetničko ostvarenje koje nas vodi na odlično putovanje između nadrealnog i realnog. Osnovan na kvalitetnom scenariju sa odličim moralnim načelina, simboličnim porukama i kreativnom atmosferom sačinjenom od interesantnih vizuelnih filtera i muzičke posadine, dobijamo projekat zaista vredan našeg vremena.


Goran Mirković je filmofil koji podjednako uživa i u ekstremno zanimljivim, i u ekstremno neinteresantnim filmovima, kao i verni pratilac skoro pa svih sitcom-a. Još kao bezbradi klinac obećao je sebi da će se ili on baviti filmom ili film baviti njime. Redovno svoje čitaoce obaveštava o tome Kakav je film.
Comments