Samostalni život, ah ko se tome još nije radovao… Nema ničeg lepšeg, ali ujedno i tužnijeg kada dođe vreme da napustiš “roditeljsko gnezdo”.  Na svu sreću ili žalost za mene je to vreme došlo i polako se psihički pripremam za sve muke koje me čekaju prilikom uređenja stana. Kako to uglavnom biva, prvi stan u kome počinješ novu etapu svog života uglavnom je mali, dovoljan za tebe, ili vas dvoje, jer vam za početak ne treba ništa više, a i računi se moraju nekako platiti.

Mali stanovi imaju mnogo prednosti, osim što su računi manji, oni imaju nezamenljivi šarm, nravno ukoliko znaš kako da ga opremiš. Zabluda koja je postala kolektivna misao je da tokom uređenja stana sav fokus treba da bude na funkcionalnosti, a ne na dizajnu. Istina je, malom stanu fali prostora, ali to ne znači da treba da zaboraviš na dizajn koji tvoj stan može učiniti neprepoznatljivim.

Ukoliko se boriš kako da organizuješ svoj nameštaj, kako da stan bude svetliji ili da deluje prostranije, u nastavku ti otkrivamo nekoliko trikova koji će ti biti korisni prilikom modernog uređenja tvog malog stana.

Koristi ogledala

Ogledala su najbolji način da malu sobu učiniš vizualeno prostranijom i komfornijom. Ogledala će se poigrovati sa prostorom i reflektovaće svetlost u stanu. Osim što će tvoj stan biti šik zbog zanimljivih ogledala, takođe će odavati utisak većeg i slobodnijeg prostora.

Oboji zidove u belo

Kao i ogledala i zidovi imaju sposobnost da vizuelno prošire prostor. Zidovi i plafon obojeni u belo, kao i svetao pod, oplemenjuju i osvetljavaju prostor, prerušavaju stvarne ivice prostora čineći da izgleda veće i prostranije.

Koristi svetle, efetkne boje u detaljima

Previše svetle i tamne boje ima tendenciju da preplavi prostor. Detalji u smelim, živahnim bojama daće sobi ličnost, energiju i stil. Strateški postavi detalje u “ludim” bojama, jer će one voditi oko kroz prostor, čineći ga vizuelno većim.

Pažljivo odvoji celine

Iako ti možda deluje da je za mali prostor mnogo bolje slediti tzv. open concept istina je da takva organizacija nameštaja može da učini prostor previše skučenim i neurednim. Daj sve od sebe da napraviš odvojena područja u okviru jednog prostora i da svakom daš svoju svrhu. Između dnevne sobe i trpezarije postavi prizemne police sa tanjirima i priborom, za jednostavnije serviranje i za dodatno skladištenje. Ukoliko si u garsonjeri, u podnožje svog kreveta nasloni sofu, i čim otvoriš oči uskočićeš u dnevnu sobu.

Comments