Prethodnih meseci smo svi bili u situaciji da više vremena provodimo u stanu ili kod kuće, pa ako ste kao i ja dugo odlagali da konačno po svojoj meri sredite prostor u kojem živite – bili ste suočeni sa sad ili nikad situacijom. Usled toga, prva stvar na koju sam pomislila bila je – ok, fale mi biljke.

Kada to kažem, pomišljam da želim da svaki deo slobodnog prostora upotpunim zelenilom, kako bi stan u kome živim praktično delovao kao da je pomalo i bašta u zatvorenom. Čvrsto sam rešena da dnevnu sobu pretvorim u džunglu, a da biljke, ponesena opštim instagram trendom koji mi je u isto vreme prelep i nepraktičan, unesem čak i u kupatilo. Ukoliko kao Herbert Hofmann, kreativni direktor Voo Store concept spacea iz Berlina, imate prostorno kupatilo sa prozorom – nemate brige. Ukoliko kao ja imate malo kupatilo bez prozora, jedino što mogu da vam preporučim je da pokušate sa unošenjem led lampe sa sijalicom ultraljubičaste boje, koja je prijatna za biljke. I da u njega unesete paprat, koje je jedno od najnezahtevnijih biljaka za koje znam. Ali hajde da se fokusiramo na ostatak stana.

Dnevna soba

Važno je da za početak odredite u kojoj prostoriji provodite najviše vremena, što ne mora biti dnevna soba. Zatim, da u odnosu na količinu svetlosti u toj prostoriji isplanirate raspored biljaka. Imajte u vidu to da biljke ne vole da stoje na direktnom svetlu, jer od sunca mogu dobiti “opekotine”. Moja apsolutna preporuka za kućnu biljku u dnevnoj sobi je ujedno i veliki klasik – Monstera. Savršeno se uklapa i u manje i u veće prostorije, i daje šarmantost stvarima oko sebe. Idealna je ugaona biljka, pa ne zahteva ni mnogo organizacije drugih predmeta u prostoriji oko nje.

Comments