Kada se još 1991. godine priključio Nacionalnom kanadskom baletu, Aleksandar Antonijević je svoju umetničku karijeru neprestano bogatio mnogim ulogama. Pored onih u svojoj matičnoj kući, bio je čest gost u Engleskom nacionalnom baletu, Inoue baletu u Japanu, Nacionalnom baletu Čilea, kao i PACT baletu Južne Afrike. Svoju ljubav prema plesu, ovaj umetnik je proširio sa bine na fotografiju, a inspiracija su mu grčke skulpture, kao i rad Augusta Rodena, odnosno njegova sposobnost da predstavi eleganciju ljudske figure.

Fotografije Aleksandra Antonijevića biće izložene na ovogodišnjem Beogradskom festivalu igre, koji se održava od 23. marta do 9. aprila. O njima, kao i o svojoj karijeri govorio je iskreno u intervjuu za naš magazin.

HERM 2012 7 antonijevic Wannabe intervju: Aleksandar Antonijević, fotograf

Aleksandar Antonijevic in Herman Schmerman. Photo by Bruce Zinger, courtesy of The National Ballet of Canada.

WANNABE MAGAZINE: Kada i kako ste odlučili da pokrete koje ste godinama izvodili kao baletski igrač, počnete da fotografišete?

ALEKSANDAR ANTONIJEVIĆ: Pred svoj četrdeseti rođendan sam aktivno počeo da razmišljam o tome, kako bih nastavio da se izražavam kao umetnik posle svoje 25-godišnje baletske karijere i odlučio se za fotografiju kojom sam bio okružen celog života. Ona mi je stilski i tehnički odgovarala i od prvih dana fotografisanja sam shvatio da imam razvijen “vizuelni glas”.

Na vašim radovima je veoma verno prikazana ljudska anatomija u momentu igre. Da li vam je za to bilo potrebno neko predznanje, ili obuka?

Svi igrači imaju jako razvijeno “oko”. Od prvog dana našeg školovanja,učimo o telu ispred ogledala, uglovima, izražaju i najboljim pozicijama ljudskog tela. Mislim da je razumevanje i znanje o mogućnostima forme ljudskog tela izuzetno važno, posebno kada su subjekti fotografija ljudi.

ANTA 2007 1 antonijevic Wannabe intervju: Aleksandar Antonijević, fotograf

Aleksandar Antonijevic. Photo by Richard Lautens, courtesy of The National Ballet of Canada.

Koje poznate igrače ste do sada ovekovečili na fotografijama?

Meni je važnije da ja sa svojim modelima imam jedan prisan odnos i obostrano razumevanje i poštovanje, tako da ne pokušavam da fotografišem “poznate” igrače. Uglavnom su moji subjekti kolege i prijatelji, koji mi veruju i predani su mojoj umetničkoj viziji…

Comments