U prijatnom ambijentu restorana “Iris New Balkan Cuisine” nedavno je najavljeno lansiranje novog koncepta “Lorca Design House”, koji se otvara u februaru 2017. godine u Unesco heritage & art distriktu Beograda, na Kosančićevom Vencu. “Lorca Design House” je koncept koji će obuhvatiti showroom nameštaja kompanije “Lorca Design”, restoran organske hrane “Mandala by Lorca” i prodavnicu zdrave hrane, gde će se prodavati proizvodi sa organske farme Lavandika, koja je jedan od segmenata delatnosti “Lorca Design” kompanije. Za obuku kuvara i kreiranje koncepta jelovnika za restoran Mandala by Lorca, zadužen je gospodin Čad Sarno, najpoznatiji svetski kuvar hrane na biljnoj bazi, edukator i autor bestselera “Njujork Tajmsa” – “Crazy Sexy Kitchen”, koji je napisao u saradnji sa Kris Kar. Gospodin Sarno je vlasnik jedne od najeminentnijih i najbrojnijih škola kuvanja na svetu i stoji iza nekolicine najznačajnijih veganskih restorana širom sveta, u gradovima poput Londona, Njujorka, Istanbula, te smo njegovu posetu Beogradu iskoristili kao povod da sa njim uradimo ovaj intervju.

WANNABE MAGAZINE: Sam proces pripreme i serviranja hrane predstavlja magiju za sebe. Kada je i kako ova magija Vas očarala?

ČAD SARNO: Otkako znam za sebe zaljubljen sam u hranu, od toga kako raste, preko neodoljive pripreme, božanstvenih mirisa do, naravno, njenog konzumiranja. Tokom detinjstva voleo sam da budem pomoćni kuvar moje mame, kada sam zauzimao mesto na stolici privučenoj do peći, sa privilegovanim zadatkom da oljuštim crni i beli luk. Strast prema pripremi domaće hrane duboko je ukorenjena u mojoj porodici zahvaljujući mojoj mami i mojim bakama Italijankama, a ogleda se u samom načinu pripreme koji podrazumeva predivna jela napravljena od potpuno svežih sastojaka. Tog trenutka je postalo potpuno jasno da sam ludo zaljubljen u hranu i samu umetnost njene pripreme. Velika je čast kada sa svakim obrokom imam priliku da podelim svoju strast i ljubav prema organskoj, zdravoj hrani koju pripremam za moj restoran.

Chad Sarno intervju 1 Čad Sarno, veganski kuvar

WANNABE MAGAZINE: Ljudi često ne razmišljaju o tome koliki je značaj hrane za njihovo zdravlje. Vi ste kao dečak imali astmu, pa nam otkrijte koliko je konzumiranje adekvatnih namirnica značajno za borbu s astmom i koje su namirnice Vama “olakšale” borbu s ovom bolešću?

ČAD SARNO: Da, bio je to ključan trenutak u mom životu, koji je na mnogo načina vodio do još veće strasti prema poslu koji trenutno radim, a tiče se zdravog kulinarstva. Izbacivanjem mlečnih proizvoda i obrađene hrane u tom periodu, uspeo sam da se oslobodim inhalatora i drugih lekova protiv astme. To iskustvo mi nije samo otvorilo oči o moći hrane, već mi je dalo inspiraciju da zavirim dublje u kulinarstvo bazirano na sirovoj hrani. Bio je to početak mog ličnog i profesionalnog puta. Hrana koja mi je pomogla bila je napravljena od svežih biljaka, dok je izbacivanje mlečnih proizvoda iz dijete glavni “krivac” za moj prelazak na dijetu bez mesa.

Comments