Dragana Đermanović, preduzetnica, uspešna je poslovna žena koja nam u svakom smislu može biti prava inspiracija! Vođena željom za slobodom i osećajem da može mnogo više, ostavila je siguran posao u banci i posvetila se privatnom biznisu. Rizikovala jeste, mnogo, ali se rizik i te kako isplatio, a kako kaže, bez podrške supruga bi se teško odlučila na taj korak. Autorka je bloga DraganaDjermanovic, piše oštro, ali fer o PR-u, konverzaciji, novim medijima i PRimerima komunikacijske prakse. Veruje da je zadovoljstvo mera bogatstva i želi da joj zauvek bude dobro. Možda i malo bolje.

WANNABE MAGAZINE: Završila si srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Novom Sadu i počela da radiš u Vojvođanskoj banci kao pripravnik za marketing i odnose sa javnošću. Već sa 23 godine si postala i prva žena PR menadžer u bankarskom sistemu Srbije. Zašto je baš oblast komunikacija bila tvoj izbor?

DRAGANA ĐERMANOVIĆ: Oduvek sam bila veoma društvena i sa lakoćom sam stupala u kontakt sa ljudima. Pre i za vreme studija bavila sam se novinarstvom (radijskim i televizijskim), a studirala sam jezik pa tako nadogradila rečnik i već solidne lingvističke sposobnosti. Sve to je, sada mi barem tako deluje, prirodno vodilo izboru profesije u komunikacijskoj industriji. Mada sam u to doba zamalo izabrala i profesorsku karijeru po uzoru na svog oca. Uživala bih u svakom slučaju, u to sam sasvim sigurna.

U bankarskom sektoru si provela 7 godina. Šta je ono najvažnije što si naučila u tom periodu, a što ti je najviše koristilo u daljem profesionalnom razvoju?

Velike kompanije su važna stepenica razvoja za mlade ljude. Vojvođanska banka je u to doba bila jedna od najznačajnijh finansijskih institucija u zemlji. Radila sam sa gotovo 3000 kolega i upravljala javnim nastupom banke koja je opsluživala milion klijenata. Veliki izazov koji me je mnogo naučio! Naučila sam mnogo o strukturi, o hijerahiji, o biznisu i finansijama, kao i o ekonomiji generalno. Za moj dalji razvoj u oblasti savetovanja, takvo iskustvo je od ogromnog značaja! Da bih mogla da razumem i savetujem velike kompanije koje su mi danas klijenti, mnogo mi znači to što sam bila tamo gde su oni i suočavala se sa izazovima sa kojima se oni suočavaju. Mladi ljudi bi morali provesti neko vreme u velikim kompanijama i toplo preporučujem da tu priliku pronađu i iskoriste, makar volonterski. To je fakultet za sebe.

Intervju Dragana Đermanović 2 Intervju: Dragana Đermanović, preduzetnica

Bez obzira na to što si imala siguran posao, rešila si da ga napustiš i kreneš dalje. Otkud takva odluka? Kako si znala da je vreme za promenu?

Imala sam opasan službeni auto, kancelariju u najlepšoj zgradi u samom centru Novog Sada, odličnu platu i vrlo dobar budžet za PR aktivnosti na raspolaganju. Ali nisam imala slobodu. Želela sam i mogla daleko više nego što je banci u tom momentu bilo potrebno. Bilo je sasvim jasno da ću u svoje ruke preuzeti odgovornost za razvoj svog života ili ću sa 28 godina svojevoljno postati ušuškana ženica. Kako lak izbor iz ove perspektive! Iskreno, koliko god da je bio logičan, bez podrške supruga teško bih ga donela. Birajte mudro partnere u životu, niko kao partner ne može vam pomoći da ostvarite ili zapostavite sebe. Ovo važi čak i za veoma jake žene kakva sam i sama.

Comments