U kojoj meri je na tvoj način rada, inspiraciju, uticalo boravak u Belgiji i Francuskoj?

Svaka vrsta životnog iskustva donosi nešto novo. Često putujem i pratim trendove. Neprocenjiva iskustva dolaze u susretu sa kolegama, razmeni znanja i kreativne energije, preko zajedničkih projekata. Prilika da pogledate muzeje poput Luvra, Prada, Gemalde galerije, Rajksmuzeja sa jedne strane i sajmova savremene  umetnosti, kao i moderne izložbe sa druge, svakako daje jednu širu perspektivu od one koju nudi ova naša sredina. Naš paviljon u Veneciji je kritikovan kao staromodan od strane naše javnosti, zato što su izložene slike, ali činjenica je da kvalitetna umetnost prevazilazi medij. Slikarstvo je grana vizuelne umetnosti, baš kao što je kardiologija grana medicine.

ivana živić 5 Ivana Živić, umetnica koja nas je predstavila na NordArt izložbi

Jedna od veoma lepih stvari koja se dogodila jeste Međunarodna izložba savremene umetnosti u Nemačkoj (NordArt) gde si sa svojim kolegama predstavljala našu zemlju. Koliko ti ovo učešće znači lično, a koliko profesionalno kao ozbiljnom umetniku?

Izložba traje 4 meseca a otvorena je od 10 juna. Kolega Marko i ja smo bili na otvaranju i mogu da kažem da sam još uvek pod NordArt utiskom. Izložba je  organizovana na najvišem mogućem profesionalnom nivou. Timovi kustosa vodili su  stručne obilaske predstavljajući svakog od umetnika. Moja slika pojavila se u nemačkim medijima kao jedna od najava, uz umetnike kao što su Dejvid Černi i Xu Bing.  Izložena je na centralnom zidu paviljona ispred kojeg je otvorena izložba. Zaista velika čast. Dok sam stajala ispred nje , prišla mi je jedna gospođa i čestitala. Nisam odmah shvatila zašto, a onda je ona pokazala na crvenu tufnu pored slike, I tek tad sam shvatila da mi je slika prodata. Izložba se zvanično otvarala tek sutradan.

Koji su planovi za naredni period? Da li planiraš posle Nemačke da nastaviš sa radom u svom ateljeu ili se pripremaš za neku novu izložbu?

Već sredinom jula imam svoju samostalnu izložbu u Drina galeriji. A do kraja godine još dve samostalne izložbe u zemlji. Na jesen treba nešto da se dešava i u Londonu…

ivana živić 6 Ivana Živić, umetnica koja nas je predstavila na NordArt izložbi

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu!

Slobodan Veličanin

 

Comments