Ukoliko ste ispratile odlične revije na BIPA FASHION.HR-u sigurno niste ostale ravnodušne na odličnu kolekciju prelepih haljina dizajnera Ivice Skoke. O tome koliko truda i rada je potrebno da bi ova, slobodno možemo reći, umetnička dela nastala i otkud inspiracija za ove bajkovite kreacije, razgovarali smo sa ovim poznatim hrvatskim dizajnerom.

WANNABE MAGAZINE: Vrlo mladi ste počeli da se bavite modnim dizajnom i već sa osamnaest godina imali ste svoju prvu reviju. Kada se u vama javila ljubav prema modi i dizajnu?

IVICA SKOKO: Pa oduvijek sam bio okružen kreativom, išao u Srednju grafičku školu, moja mama je tada radila za Matiju Vujicu. S tim sam živio i nekako se zaljubio u modu, ona me i ponukala da malo ozbiljnije razmislim o Tekstilno-tehnološkom fakultetu te sam ga ja ubrzo i upisao… Sve ostalo je povijest (smeh).

Ivica Skoko 3 Intervju: Ivica Skoko, modni dizajner

Samo nekoliko godina nakon rada u modnoj industriji započeli ste samostalnu karijeru i otvorili svoj atelje. Da li je za jednog mladog dizajnera to bio odlučujući potez u karijeri?

Kao i mnoge stvari u mom životu i to je bila logična odluka, radio sam kao dizajner za jednu modnu kuću, stekao iskustvo i shvatio da mogu. Povukao sam mamu, koja je i dan-danas glavni konstruktor kod nas, i par krojačica i rekao sam sebi: “Ti to možeš ako dovoljno jako želiš i vjeruješ u sebe i u to što radiš”, što se na koncu i dogodilo. Meni je to definitivno bio preokret i u životu i u dizajnerskoj karijeri jer sam postao kreativno slobodan raditi sve što mi je volja, nisam se morao limitirati i biti ukalupljen u nečiju viziju, nego sam počeo stvarati svoj stil koji je do danas i te kako prepoznatljiv.

ivica Intervju: Ivica Skoko, modni dizajner

Vaš rad je prepoznatljiv po elegantnim večernjim haljinama. Kako ste se odlučili da vaš zaštitni znak budu baš glamurozne haljine?

Moram vam priznat da me nikada nisu privlačile pret a porter kolekcije niti brendovi, uvijek sam najveći izazov video u izradi upravo gala večernjih toaleta. Nekako mi je pre jednostavno bilo osmisliti hlače ili majicu, zanimljiv print, i to je to. Što ne smatram lakim, da se razumijemo, i tu skidam kapu svim kolegama koji se time bave. No, meni osobno, kada kreiram haljine puno je više promišljanja, rada, spojeva materijala, ručnog rada, sve mora biti kako treba, a i volim kada se žena u mojoj kreaciji osječa poput diva koje hodaju crvenim tepihom, volim takav tip izazova i uživam kreirajući haljine.

Maja Cvjetković Intervju: Ivica Skoko, modni dizajner
Comments