Koliko ste aktivni u Udruženju poslovnih žena Srbije i u čemu se ta aktivnost sastoji?

U UPŽ sam član upravnog odbora i nadam se da moje iskustvo pomaže udruženju da se razvija. Žene su veliki neiskorišćeni resurs našeg društva koji treba pokrenuti i od kojeg ovo društvo može mnogo toga kvalitetnog da dobije.

Koja vrsta pomoći je najpotrebnija ženama koje vode sopstveni posao?

Ženama generalno fali samopouzdanje i vera u sebe. Vaspitavani smo tako da nam sreću donosi neko drugi, sa “dobrom” udajom, sve probleme smo rešili. Polako i društvo, a i same žene, počinju da shvataju da sa dobrim balansom između radnog i privatnog života dobijaju svi. Udruženje upravo promocijom pozitivnih primera informiše i ohrabruje žene da rade na sebi, da se razvijaju i da se uhvate u koštac sa pokretanjem svojih biznisa, a i prihvatanjem menadžerskih i rukovodećih pozicija. Naravno, edukacija i umrežavanje su takođe glavne aktivnosti svakog udruženja.

jasmina knežević 3 Intervju: Jasmina Knežević, osnivač i direktor Bel Medic a

Koliko sarađujete sa drugim preduzetnicama i u čemu se sastoji ta saradnja?

Kao prvo, imala sam čast i zadovoljstvo da budem ambasador ženskog preduzetništva i mentor početnicama. Puno stručnih i motivacionih predavanja podelila sam sa preduzetnicama po celoj Srbiji. Drugo, kada imam ekonomski iste ponude više dobavljača, ja ću se pre opredeliti za firmu koju vodi žena. Ženske firme obično posluju po etičnijim poslovnim principima i društveno su odgovornije.

Za svoj rad, dobili ste brojna priznanja u zemlji i inostranstvu? Koja su vam najdraža i zašto?

Priznanja i nagrade jesu kruna napornog i kvalitetnog rada. I iskreno, prijaju mi. Doživljavam ih kao rezultat timskog rada svih zaposlenih u Bel Medic grupi. Da se vratim na početak intervjua, gde sam navela da je ideja vodilja bolja usluga i kvalitetno lečenje pacijenata – kada dobijete svetsku nagradu upravo iz ove oblasti, znate da ste na dobrom putu. Dobijanje nagrada i priznanja vas na neki način i obavezuje da stremite ka još boljoj i kvalitetnijoj usluzi.

jasmina knežević 4 Intervju: Jasmina Knežević, osnivač i direktor Bel Medic a

Šta zapravo znači stvaranje “institucije bolje od njenih pojedinaca”? Nije li to cilj kome treba da teži svako preduzeće i kako vi vidite poslovnu klimu u Srbiji, u tom smislu?

U početnim fazama razvoja biznisa moja lična involviranost, kao začetnika ideje, bila je enormno velika. Sve je zavisilo od mene i moje odluke. Rastom i razvojem, zatim odabirom dobrih članova tima i njihovom kontinuiranom edukacijom, sistem počinje da funkcionoše sa manje moje lične angažovanosti kao vlasnika. Jasno postavljene procedure i standardi su počeli da rukovode firmom. Sistem je morao da “pobedi” ne samo mene već i sve velike i poznate pojedince koji su polako morali da prihvate timski rad i lepotu kolektvnog uspeha. Kada me pitate kako je u Srbiji, znamo da tu nismo najbolji, jer još uvek imamo sjajne pojedince, solo igrače, a loši smo kao tim. Tu je prostor za veliko unapređenje. Nećemo uspeti kao društvo ako tu lekciju ne naučimo. Mislim da mogu sa ponosom sada da kažem da smo mi u Bel Medic-u to naučili i da je Bel Medic danas mnogo zvučnije i poznatije ime, od svih nas koji smo unutra.

Šta možete da poručite ženama koje prave prve korake u pokretanju sopstvenog posla?

Pokretanje svakog posla iziskuje ogroman napor, ali za dame koji odluče da zakorače u svet privatnog biznisa najvažnije da ne gube polet, da budu hrabre i da pomeraju granice. I ne treba da se plaše eventualnog neuspeha, jer je neuspeh samo predah za buduću pobedu, kako je to lepo rekao jedan od najpoznatijih srpskih naučnika Mihajlo Pupin. Verujte u cilj koji ste pred sebe postavili i uspeh neće izostati.

Fotografije: WANNABE MEDIA 

Aleksina Đorđević

Comments