Jelena Bulatović je izvršni direktor Srpske asocijacije menadžera i član Upravnog odbora Opportunity banke u Srbiji. Menadžer sa više od 15 godina iskustva u oblasti biznis diplomatije, ekonomskog razvoja, komunikacije sa Vladom i unapređenja poslovnog okruženja. Ona je jedna od dobitnica nagrade “Žena heroina” 2014. godine za svoj humanitarni rad i doprinos biznis diplomatiji. Nosilac priznanja “Srebrni znak Crvenog krsta” koje se dodeljuje za izuzetan doprinos u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu. Svojim primerom postavlja standarde o tome šta znači biti žena od karijere, zadovoljna sobom i svojim životom.

WANNABE MAGAZINE: Ko su Vaše heroine? Žene koje su Vas inspirisale i kojima se divite?

JELENA BULATOVIĆ: Žene heroine za mene su sve žene koje danas uspešno rešavaju i izlaze na kraj sa svim životnim izazovima, bilo porodičnim, bilo poslovnim, koje uspevaju da uz sve životne nedaće idu ponosno uzdignute glave i sa osmehom. Ima ih mnogo, neke su naše poznate sportistkinje poput Nataše Kovačević, umetnice, naučnice, ali ih je mnogo više onih koje su nepoznate široj javnosti. Među njima su naučnica Jelena Vasiljević, bivša novinarka Marijana Milosavljević, ali i jedna Vera, jedna Petra, jedna Tanja… Mene takve žene inspirišu i trudim se da svojim radom, doprinosom, ponašanjem, svojim životnim načelima i principima, makar na mikro nivou, utičem na neke mlade žene i devojčice, i pošaljem im poruku da je divno bitno žena, ali je još važnije biti dobar čovek.

Jelena Bulatović 1 Jelena Bulatović, jedna od uspešnih poslovnih žena Beograda i menadžerka za primer

Do koje mere je nagrada “Žena heroina” obavezujuća – u smislu, da li osećate dodatnu odgovornost da budete primer drugim poslovnim ženama?

Za mene jeste obavezujuća, ali na način kao i pre nagrade – moje geslo je “daj najbolje od sebe, radi najbolje što možeš, budi tu za druge i ne očekuj da ti se vrati”. Nadaj se da ćeš ličnim primerom uticati na druge, kao što su neke druge osobe uticale na tebe. Niko od nas pa ni ja, ne možemo naterati druge da se bave humanitarnim ili društveno odgovornim radom, da budu davaoci krvi, da potpišu donorsku karticu, da pomažu drugima – ali se mogu nadati da ću svojim primerom nekoga inspirisati na to.

Koje su odlike pravih lidera u savremenom poslovanju i da li se te odlike razlikuju kada su u pitanju žene i muškarci lideri?

Odlike pravih lidera po meni su pre svega integritet, imanje strasti i vizije, a zatim i znatiželja, komunikativnost, jasnost misli, čistoća srca i empatija. Tu ne pravim razliku između žena i muškaraca, kao ni po tome čime se bave. Savremeno poslovanje donosi konstantne promene, transformacije i organizacionih procesa i međuljudskih odnosa, i potrebno je u svoj toj brzini i kontinuiranoj promeni, ostati odgovoran, imati viziju, ali imati i osećaj za ljude oko sebe. Na kraju dana, svi mi se divimo onima koju su ostvarili sjajne poslovne rezultate i koji su to ostvarili ponašajući se odgovorno, koji su na tom putu uspeha stvorili neke nove lidere i koji su ostali dobri ljudi.

Jelena Bulatović 2 Jelena Bulatović, jedna od uspešnih poslovnih žena Beograda i menadžerka za primer

Kako se razvijala Srpska asocijacija menadžera od kada ste Vi došli, do danas?

Kada sam u maju 2009. godine iz USAID-a došla u Srpsku asocijaciju menadžera to je bilo udruženje koje je brojalo 250 članova i sa snažnom orijentacijom ka komunikaciji sa Vladom i Vladinim institucijama, posvećenošću razvoju i povezivanju menadžera i regionalnoj saradnji. Tokom ovih devet godina, SAM nije promenio svoju viziju i ciljeve, ali su se prioriteti promenili. SAM danas broji više od 400 profesionalnih menadžera i usmeren je pre svega na profesionalni razvoj menadžera, promociju i afirmaciju menadžerske struke, razmenu znanja i iskustva, povezivanje menadžera nacionalno i regionalno, zatim na promociju najboljih poslovnih praksi i odgovornog i održivog poslovanja.

SAM je očigledno prepoznao potrebu za stvaranjem platforme za povezivanje menadžera – koji su ciljevi organizacije, na koji način to povezivanje funkcioniše, šta je ono što podstiče i inspiriše mlade menadžere da se izgrađuju i pridružuju?

SAM nudi jednu od najboljih platformi za povezivanje menadžera u Srbiji i o tome govore i činjenice da je velika većina naših članova preko SAM-a stekla nove poslovne partnere. U centru naših aktivnosti je menadžer i naš cilj je da zapravo stvaranjem jakih menadžera utičemo na uspešnost kompanija i razvoj privrede. Međusobni odnos naših članova je baziran na poverenju, i od poveranja dolazi i do povezivanja i to je nešto što smo posebno razvijali prethodnih godina. Povezivanje nije samo na našim događajima, to se dešava i kroz različite inicijative kao što je recimo mentorski program MenProSAM. To je kruna naših aktivnosti namenjenih mladim menadžerima. Naši mladi menadžeri kroz ovaj program u SAM-u dobijaju mentora, uspešnog i iskusnog menadžera, koji radi sa njima i pomaže im da se dodatno profesionalno razviju i postanu sigurniji. Rezultati tog zajedničkog rada se vide vrlo brzo i verujte mi da je to jedna od najvećih motivacija za naš rad.

Comments