“Postignut uspeh je za mene samo jedan stepenik više, nakon čega se odmah posvećujem sledećem cilju”, ističe Jovan Milivojević, direktor prodaje i marketinga Square Affair Keramika Kanjiža, koji istoj filozofiji uči i ceo svoj tim. Ovo je sasvim sigurno jedan od najvažijih razloga zašto je Square Affair Keramika Kanjiža lider u svojoj oblasti poslovanja, a sa Jovanom smo razgovarali i o svemu onome što se krije iza ovog velikog uspeha.

WANNABE MAGAZINE: Gradeći svoju karijeru, postavili ste solidne temelje i postali sinonim za uspešnog mladog muškarca. Šta je za vas najveći izazov u poslu, u ovom trenutku, na mestu direktora prodaje Square Affair Keramike Kanjiža?

JOVAN MILIVOJEVIĆ: Pozicija direktora prodaje i marketinga u jednoj legendarnoj kompaniji kakva je Square Affair Keramika Kanjiža sa sobom nosi veliku odgovornost, dosta rada i odricanja ali i uzbudljive trenutke i veliku kreativnost. S obzirom na to da kompanija posluje na više od 10 različitih tržišta, najveći izazov je izabrati i razvijati asortiman za potpuno drugačije ukuse i senzibilitete i boriti se sa nelojalnom konkurencijom.

Razvoj dekora je veoma osetljiv deo posla. Podrazumeva pre svega detaljno ispitivanje i poznavanje svakog tržišta na kojem kompanija posluje, poznavanje svetskih trendova i tendencija, a potom razvijanje prodajnog asortimana. Za mene je u ovom procesu veoma važna saradnja sa mojim timom – od prodajne sile dobijam sve neophodne detalje i informacije, dok sa veoma iskusnom dizajnerkom Nadom Dimitrijević potom pažljivo biram dekore koje ona dalje razvija i prilagođava u zavisnosti od tržišta i projekata. Mi kao tim moramo biti potpuno sigurni u odabir koji smo napravili, a koji će odgovoriti različitim ukusima, kulturama i senzibilitetima. Sa ponosom mogu da istaknem da je Square Affair uvek uspevao u tome, što dokazuje broj naših kupaca i zemalja u kojima poslujemo uspešno.

Kada govorimo o nelojalnoj konkurenciji, tu pre svega mislim na uvozne keramičke pločice lošijeg kvaliteta sa nerealno niskim cenama. Godinama se vodi kampanja da su svi uvozni proizvodi bolji od domaćih, što apsolutno nije istina. Usled niske platežne moći građana imamo situaciju da biraju između domaćeg i realno kvalitetnog proizvoda i uvoznog proizvoda nepoznatog porekla sa niskom cenom. Te pločice su obično bez jasne deklaracije, najčešće lažno označene kao prva klasa, i kupac se dovodi u zabludu da je za nižu cenu dobio bolji kvalitet. Square Affair kroz brojne kampanje, intervjue i redovnu saradnju sa medijima već nekoliko godina unazad pokušava da edukuje potrošače da za svoj novac biraju ono što je zaista najbolje. Ovo je borba koja neprekidno traje, i moram da napomenem da u tome značajnu ulogu imaju naše društvene mreže. Kupci sada dobijaju informacije jedan na jedan, u realnom vremenu i odgovaramo na sva pitanja koja ih zanimaju.

jovan milivojevic intervju 1 Intervju: Jovan Milivojević, direktor prodaje i marketinga Square Affair Keramika Kanjiža

Šta savremena tehnologija donosi na polju proizvodnje keramike? Da li i koliko modernizacija i digitalizacija olakšavaju rad i da li to smanjuje potrebu za brojem zaposlenih?

Kao u svakoj branši, i u proizvodnji keramičkih pločica, tehnologija i digitalizacija doneli su mnoštvo benefita. Square Affair Keramika Kanjiža je u 2018. godinu ušla sa potpuno modernizovanim pogonom i novim mašinama – dve najjače prese u regionu čiji potisak iznosi 5.000 tona, nove linije za proizvodnju pločica većih dimenzija, optičko-laserska kontrola kvaliteta, bespilotni viljuškari, automatska pakerica. Za nas kao proizvođača nove mašine znače preciznije upravljanje sirovinama i proizvodnim procesom, smanjuje se mogućnost grešaka, poboljšava kvalitet proizvoda i spušta cena koštanja proizvodnje pločica. Za krajnje potrošače ova modernizacija donosi pre svega besprekoran kvalitet i dobru cenu, kao i savremen dizajn za različite ukuse.

Sve ovo znači da je Square Affair prevazišao fascinaciju industrijom, mi smo se okrenuli IT tehnologijama i njhovom implementacijom u proizvodni pogon.

Počeli smo sa jednim digitalnim inkjet printerom koji je doneo revoluciju u dekorisanju pločica. Od 2016. godine smo 100% digitalizovali proces dekorisanja. U proizvodnji se nalaze bespilotni viljuškari, a kontrolu kvaliteta smo doveli do perfekcije. Zahvaljujući optičko-laserskoj kontorli u mogućnosti smo da detektujemo i najsitnije imperfekcije, što nam omogućava da krajnjem potrošaču isporučimo isključivo savršenstvo, bez grešaka koje ljudsko oko možda ne bi ni detektovalo.

Međutim, sama digitalizacija ne znači nužno i manje radne snage, već jednostavno njihovu preraspodelu. Nastavićemo da se razvijamo u ovom pravcu – u planu je potpuna robotizacija svih segmenata proizvodnje, koja će nam omogućiti ulaganje u ljudske resurse u kreativnom segmentu kao što su prodaja, dizajn i marketing.

Kako se postavlja, dostiže i proverava standard kvaliteta vaših proizvoda? Da li postoji i koliki je procenat škarta (koliko osavremenjivanje proizvodnje utiče na taj procenat)?

Proizvodni pogon Square Affair ima svoju laboratoriju za kontrolu kvaliteta, opremljenu najsavremenijim uređijma i mašinama. U njoj se kontroliše proces proizvodnje od ulaska sirovina do krajnjeg proizvoda. Kontorliše se kvalitet i sastav sirovina kao i tehničke karakteristike gotovih proizvoda. S obzirom na to da se u našoj laboratoriji istraživanja rade po usaglašenosti sa svim domaćim i evropskim standardima, kada pločica prođe našu kontrolu, potpuno smo sigurni u njen kvalitet i nakon toga je šaljemo na zvanično atestiranje. Ove godine, dodatno smo pojačali kontrolu kvaliteta, i u proizvodnju instalirali dve linije za optičko-lasersku kontrolu, koja detektuje čak i najmanje imperfekcije, zbog čega smo sigurni da do naših kupaca i krajnjih potrošača stižu isključivo pločice vrhunskog kvaliteta.

Osavremenjivanje proizvodnje i stroga kontrola kvaliteta direktno utiču na procenat škarta, i veoma smo ponosni na činjenicu da se iz godine u godinu taj procenat smanjuje.

jovan milivojevic intervju 2 Intervju: Jovan Milivojević, direktor prodaje i marketinga Square Affair Keramika Kanjiža

Kada je u pitanju veličina pločice, odnosno njene dimenzije, od čega to zavisi? Da li je moguće napraviti pločice oblika i veličine po želji naručioca?

Ukoliko govorimo o fabričkoj, serijskoj proizvodnji velikih kapaciteta, praksa je da se proizvode pločice unapred određenih dimezija, i to onih čija je potražnja najveća, kako za široku upotrebu tako i za projekte. U poslednjih nekoliko godina u pitanju su svakako gres porcelan pločice, najčešće atraktivnih dimenzija kao što su 45×45, 60×60, 30×60, 15×60, 20×80. Tendencija proizvodnje keramičkih pločica većih dimenzija se nastavlja, i polako se pojavljuju pločice dimenzije 100×100, međutim to su u glavnom pločice namenjene za velike prostore i hale, za životni i poslovni prostor to su prevelike dimenzije skupe za postavljanje.

Ovo pravilo važi i za oblik pločice. Keramičke pločice u glavnom su u obliku kvadrata ili pravougaonika. To je vanvremesnka klasika i lepota, koja je opstala kroz brojne trendove decenijama unazad.

Poslednjih godinu dana postoji trend pločica u obliku heksagona, ali on je kratkoročan i neisplativ za serijsku proizvodnju, jer podrazumeva instalaciju posebnih kalupa. Dodatno, za kupce je njihova postavka skuplja i sporija. Procena je da će taj trend izaći iz mode, zbog čega su mnoge fabrike odlučile da ne ulaze u tu vrstu investicije i proizvodnje.

jovan milivojevic intervju 4 Intervju: Jovan Milivojević, direktor prodaje i marketinga Square Affair Keramika Kanjiža
Comments