Hraniti se zdravo, uravnoteženo i izbalansirano, postalo je jedno od glavnih pravila, ali i obaveza savremenog života. O tome da li se zdrava hrana može pronaći samo na pijaci, kako se promenila naša svest o ishrani uopšte i šta možemo da očekujemo od rada sa nutricionistom, razgovarali smo sa Koraljkom Novinom Brkić, nutricionistkinjom kompanije Nestlé.

WANNABE MAGAZINE: Već dve decenije radite kao nutricionista za kompaniju Nestlé koja prednjači u politici odgovornog poslovanja. Kad kažemo “zdrava ishrana” obično ne mislimo na nešto što kupujemo u prodavnici, nego sami spremamo od sastojaka koje smo nabavili na pijaci. Pomisao da možemo kupiti proizvod koji odgovara pojmu zdrave hrane, je nova, a za industriju hrane veoma izazovna – šta ona znači za Nestlé? Kako se kreira zdrav proizvod? I kako pronalazi put do poverenja potrošača?

KORALJKA NOVINA BRKIĆ: Potrošač je taj koji diktira ponašanje tržišta – zaista je vidljiv veliki razvoj kategorije zdrave hrane, i dostupnost mnoštva namirnica za koje donedavno nismo ni čuli da postoje, poput kinoe i amaranta. Da, možemo da kupimo zdrav proizvod i na policama trgovina, jer se ponuda menja u skladu sa potražnjom potrošača.

Nestlé je predvideo promene trendova u navikama potrošača, te je na vreme krenuo u reformulacije ili inovacije proizvoda. Ideja je da potrošač uz pomoć već gotovih proizvoda, uz dodatak sastojaka koje ima kod kuće, spremi brz i uravnotežen obrok. Danas, prehrambena industrija ima veliku ulogu u stvaranju navika u ishrani potrošača i zbog toga je važno da se u proizvodnji hrane obrati posebna pažnja na smanjenje udela šećera, soli, zasićenih masti i ukupnog broja kalorija u proizvodima, te da se poveća količina poželjnih namirnica kao što su vlakna, voće i povrće, vitamini i minerali.

Kreiranje proizvoda počinje ispitivanjem potrošača, a zatim stvaranjem novog proizvoda unutar aplikacijske grupe u samoj fabrici. Ljudi koji tamo rade su grupa inovativnih, kreativnih tehnologa visoke stručnosti koji poznaju namirnice, sirovine, tehnologiju ali i zakonske okvire, te osmišljavaju proizvode. Za jedan takav proizvod, potrebno je skoro 12 meseci da od ideje dođe do proizvodnje i odlaska na police prodavnica.

Koji su to inovativni Nestlé proizvodi?

Asortiman kulinarskih proizvoda brendova Maggi i C već neko vreme prolazi reformulacije u smislu smanjenja soli i dodavanja začina, više povrća i slično. Ovaj asortiman obuhvata proizvode od supa do začinskih mikseva za salate, te proizvode koji nam pomažu da spremimo i neka gotova komplikovanija jela poput sarme, punjene paprike i slično.

Kod asortimana Nestlé žitarica, mnogo je uloženo u nove tehnologije dobijanja vrhunskog proizvoda od celog zrna sa znatno smanjenim udelima šećera (kod nekih proizvoda i do 40 odsto). Ove promene se rade postepeno, jer potrošač ne bi odmah mogao da prihvati drastično smanjenje šećera, pre svega zbog ukusa koji mu je važan.

I drugi proizvodi prolaze kroz svoje promene, jer smo se obavezali da ćemo potrošačima pomoći da uz pomoć naših proizvoda lakše donose odluke o pravilnijem načinu ishrane i prate kvalitetniji stil života.

Koraljka Novina Brkić 1 e1529491591392 Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé
Comments