5 korisnih saveta kako da ti menstruacija ne upropasti letovanje

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

*GIVEAWAY* Proizvodi za negu kože koji su ti neophodni ovog leta

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

1/3

Hraniti se zdravo, uravnoteženo i izbalansirano, postalo je jedno od glavnih pravila, ali i obaveza savremenog života. O tome da li se zdrava hrana može pronaći samo na pijaci, kako se promenila naša svest o ishrani uopšte i šta možemo da očekujemo od rada sa nutricionistom, razgovarali smo sa Koraljkom Novinom Brkić, nutricionistkinjom kompanije Nestlé.

WANNABE MAGAZINE: Već dve decenije radite kao nutricionista za kompaniju Nestlé koja prednjači u politici odgovornog poslovanja. Kad kažemo “zdrava ishrana” obično ne mislimo na nešto što kupujemo u prodavnici, nego sami spremamo od sastojaka koje smo nabavili na pijaci. Pomisao da možemo kupiti proizvod koji odgovara pojmu zdrave hrane, je nova, a za industriju hrane veoma izazovna – šta ona znači za Nestlé? Kako se kreira zdrav proizvod? I kako pronalazi put do poverenja potrošača?

KORALJKA NOVINA BRKIĆ: Potrošač je taj koji diktira ponašanje tržišta – zaista je vidljiv veliki razvoj kategorije zdrave hrane, i dostupnost mnoštva namirnica za koje donedavno nismo ni čuli da postoje, poput kinoe i amaranta. Da, možemo da kupimo zdrav proizvod i na policama trgovina, jer se ponuda menja u skladu sa potražnjom potrošača.

Nestlé je predvideo promene trendova u navikama potrošača, te je na vreme krenuo u reformulacije ili inovacije proizvoda. Ideja je da potrošač uz pomoć već gotovih proizvoda, uz dodatak sastojaka koje ima kod kuće, spremi brz i uravnotežen obrok. Danas, prehrambena industrija ima veliku ulogu u stvaranju navika u ishrani potrošača i zbog toga je važno da se u proizvodnji hrane obrati posebna pažnja na smanjenje udela šećera, soli, zasićenih masti i ukupnog broja kalorija u proizvodima, te da se poveća količina poželjnih namirnica kao što su vlakna, voće i povrće, vitamini i minerali.

Kreiranje proizvoda počinje ispitivanjem potrošača, a zatim stvaranjem novog proizvoda unutar aplikacijske grupe u samoj fabrici. Ljudi koji tamo rade su grupa inovativnih, kreativnih tehnologa visoke stručnosti koji poznaju namirnice, sirovine, tehnologiju ali i zakonske okvire, te osmišljavaju proizvode. Za jedan takav proizvod, potrebno je skoro 12 meseci da od ideje dođe do proizvodnje i odlaska na police prodavnica.

Koji su to inovativni Nestlé proizvodi?

Asortiman kulinarskih proizvoda brendova Maggi i C već neko vreme prolazi reformulacije u smislu smanjenja soli i dodavanja začina, više povrća i slično. Ovaj asortiman obuhvata proizvode od supa do začinskih mikseva za salate, te proizvode koji nam pomažu da spremimo i neka gotova komplikovanija jela poput sarme, punjene paprike i slično.

Kod asortimana Nestlé žitarica, mnogo je uloženo u nove tehnologije dobijanja vrhunskog proizvoda od celog zrna sa znatno smanjenim udelima šećera (kod nekih proizvoda i do 40 odsto). Ove promene se rade postepeno, jer potrošač ne bi odmah mogao da prihvati drastično smanjenje šećera, pre svega zbog ukusa koji mu je važan.

I drugi proizvodi prolaze kroz svoje promene, jer smo se obavezali da ćemo potrošačima pomoći da uz pomoć naših proizvoda lakše donose odluke o pravilnijem načinu ishrane i prate kvalitetniji stil života.

Koraljka Novina Brkić 1 e1529491591392 Intervju: Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé

Editors choice