Ukoliko volite modu i vidite sebe u nekoj od oblasti modne industrije, najkvalitetnije obrazovanje steći ćete na Univerzitetu Metropolitan. Sa jednim od profesora, ali i dizajnerom i modnim menadžerom, Liljanom Adamov Miličić, razgovarali smo o prednostima studiranja na ovom fakultetu, kao i svim mogućnostima koje Univerzitet Metropolitan pruža svojim studentima.

WANNABE MAGAZINE: Po zanimanju ste dizajner i modni menadžer. Osim toga, profesor ste predmeta Krojenje i šivenje na odseku za Modni dizajn na Univerzitetu Metropolitan. Gde se spajaju pedagoški rad i dizajniranje? Možete li i na rad sa studentima da gledate kao na određenu vrstu umetnosti?

LJILJANA ADAMOV MILIČIĆ: Spajaju se u mom dosadašnjem radnom iskustvu i želji da svoje stečeno znanje prenesem na druge i pomognem im u ostvarenju njihovih ciljeva. Umetnost traži slobodu i kreativno ispoljavanje što u ovom slučaju to imaju studenti kroz rad na predavanjima.

Na Univerzitetu Metropolitan predajete strukovne veštine odnosno predmete Krojenje i šivenje, Krojenje i šivenje 2 Projektovanje i modelovanje odeće. Na šta najviše obraćate pažnju kada predajete? Koja znanja i veštine se trudite da prenesete svojim studentima?

Predmet je zaista zahtevan i neophodno je puno rada da bi se shvatio i naučio ali zato se stiču znaja bitna za rad budućim dizajnerima. Fokusiram se na način predavanja kako bi studenti što lakše shvatili i razumeli predmet. Cilj predmeta jeste da osposobi studente da samostalno realizuju svoje skice odeće, što obuhvata izradu: osnovne konstrukcije odeće, modelovanje, komletiranje krojnih delova kao i samu realizaciju rada.

radovi studenata Intervju: Ljiljana Adamov Miličić, dizajner, modni menadžer i profesor na Univerzitetu Metropolitan

Čini se da je svaka vrsta umetnosti, pa i dizajn, uglavnom praktične prirode. Ipak, koliko je teorijsko znanje bitno da bi se bio dobar u praksi?

Onoliko koliko želite da budete uspešni, mnogo. Nemoguće je biti u nečemu zaista dobar a ne poznavati materiju, u ovom poslu jedno bez drugog nije moguće.

Koliko prakse Univerzitet Metropolitan pruža svojim studentima? Smatrate li da imaju dovoljno prilike da se pokažu i dokažu pred publikom?

Univerzitet Meropolitan zaista pruža veliki proj mogućnosti da se studenti predstave javnosti kroz različita učestvovanja na izložbama i revijama koja se organizuju tokom cele godine, neka od njih su: BAFE, Belgrade Fashion Week, Serbian Fashion Week… Takođe, jedna od velikih prednosti Univerziteta je svakako atelje koji je opremljen industrijskim mašinama, alatom za rad i tekstilom kojim nas sponzorišu iz Textila Užice, dostupan studentima na korišćenje 24h.

Kolekcija jesenzima Intervju: Ljiljana Adamov Miličić, dizajner, modni menadžer i profesor na Univerzitetu Metropolitan
Comments