Evo šta možeš da očekuješ prvih dana nakon porođaja!

Dvoje trkača osvojilo grad uprkos mraku i kiši. I sve zabeležili fantastičnim videom!

Hygge koncept u centru grada: Gde da se ušuškaš tokom hladnih zimskih dana?

Sendvič je uvek dobra ideja: 3 nova recepta za najlakši, a najukusniji obrok

Maldivi: Jedini vodič koji ti je potreban ukoliko putuješ u “tirkizni raj”

Želiš savršen, porcelanski ten? Otkrivamo ti tajne japanske beauty rutine

Kako da osvežiš svoj jesenji stil neutralnim nijansama

Preporuka: Gde da izađeš ako voliš chill & hip atmosferu

Otkrivamo: Gde u Beogradu otići na (odlične) kolače?

Cat Eye Look – Klasika koja traje

1/3

Da biste mogli da se bavite decom i radite sa njima, potrebno je da u sebi imate makar malo “dečijeg”, smatra Maja Enis, autorka knjiga za decu i vlasnica i direktorka izdavačke kuće Enco Book, citirajući Miku Antića: “Puteva ima trista da se ode iz detinjstva, a samo se retki sete da ostanu večno dete.” Njena najveća ljubav jesu deca, ali i knjige, a kako izgleda kada se ta dva spoje u jedno, Maja Enis otkriva za naš magazin.

WANNABE MAGAZINE: Diplomirana ste pedagoškinja i vlasnica i direktorka izdavačke kuće Enco Book koja je poznata po kreativnim interaktivnim slikovnicama za decu. Kako ste odabrali ovo zanimanje? Da li su vas deca oduvek najviše inspirisala?

MAJA ENIS: Čini mi se da sam oduvek želela da moj izbor zanimanja ili ono čime se bavim u životu bude u vezi sa edukacijom dece i sa radom sa decom uopšte. Upisala sam Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, smer pedagogija – smer koji pruža bezbroj mogućnosti rada sa decom. Pošto je moja druga ljubav knjiga, čitanje knjiga i otkrivanje fantastičnog sveta mašte i znanja koje one pružaju, spojila sam dve ljubavi – rad sa decom i knjige. Tako se rodila ideja da otvorim sopstvenu izdavačku kuću i krenem u neistražen svet kreiranja i stvaranja edukativnih knjiga i slikovnica za decu.

maja enis Intervju: Maja Enis, autorka knjiga za decu i vlasnica izdavačke kuće Enco Book

Ono što je karakteristično za vas jeste brend interaktivnih kvizova za decu “Putovanje kroz znanje” koji su višestruko nagrađivani i izvoze se u zemlje u regionu. Kom uzrastu su oni namenjeni i na koji način doprinose dečijem obrazovanju?

Edicija “Putovanje kroz znanje” namenjena je deci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovne škole. U toj ediciji je do sada izašlo više od 20 kviz-knjiga o različitim temama. Suština kviz knjiga je da deci pružaju zabavu i igru kroz koju se na vrlo interesantan način i uči. To je pravi put da se deca zainteresuju za razne teme i nauče osnovne činjenice o nekoj oblasti. Cilj nam je, takođe, da ih zainteresujemo da istražuju više o raznim temama kako bi im se otvarali prozori znanja.

Koliko je bilo izazovno prilagoditi ta osnovna znanja dečijoj pažnji i interesovanju? Da li su deca raspoložena za učenje na ovaj način?

Možda izgleda jednostavno napraviti knjigu za decu, ali je to prilično veliki izazov. Na primer, jedna od tema kviz-knjiga je “Putovanje kroz Beograd”. Potrebno je jednu ozbiljnu temu, kao što je upoznavanje našeg glavnog grada, približiti deci, da im bude zanimljivo, jednostavno, ne suviše teško, a ni mnogo poznato. U našoj kviz-knjizi tačna rešenja se kriju iza greb-greb polja. To je deci i te kako zanimljivo i vrlo su raspoložena da se igraju i uče na ovakav način. Za kviz knjigu “Čarobno putovanje” dobili smo prvu nagradu “Dositejevo pero”. To je nagrada koju biraju sama deca. Dobrom organizacijom biblioteka i bibliotekara žiri čine deca koja biraju knjige. To nam je potvrda da smo postigli najviši cilj – da deca vole naše kviz-knjige i da su im zaista zanimljive.

Editors choice