Maja Krsmanović je naša poznata modna dizajnerka koja se od drugih dizajnera definitivno izdvaja svojim specifičnim kreacijama inspirisanih istorijskim kostimom. Kada je reč o njenom ličnom stilu, kako sama kaže, “zaglavljena” je u miksu istorijskih perioda i najprijatnije se oseća upravo u odeći koja je mnogim ženama nezamisliva “za svaki dan”. Za naš magazin Maja govori i o tome kako se javila njena ljubav prema dizajnu, ali i o tome kako izgleda sarađivati sa sestrom, manekenkom Bojanom Krsmanvić.

WANNABE MAGAZINE: Dizajnom se bavite od 22. godine kada ste završili studije dizajna i tekstila odeće. Da li ste oduvek znali da će moda biti vaš izbor kada je zanimanje u pitanju?

MAJA KRSMANOVIĆ: Definitivno da. Jos od malih nogu sam pravila odeću za Barbike i papirne lutkice igrajući se tako što su one “šetale” pistom u mojim kreacijama. (smeh)

obradjena koza MG 4075 Intervju: Maja Krsmanović, modna dizajnerka

Modeli koje dizajnirate odišu ženstvenošću i seksepilom, a vaša sestra, manekenka Bojana Krsmanović, često ih reklamira. Odakle crpite inspiraciju za svoje kreacije?

Inspiraciju crpim iz istorijskog kostima. To je apsolutno nepresušan izvor inspiracije pri dizajniranju, ne samo odeće, već i obuće, aksesoara, enterijara, mnogo štošta sto podrazumeva predmete sadašnjice. Najzanimljiviji su mi periodi od kasnog Srednjeg veka, pa do nekog pčetka 19. veka. Trudim se u što većoj meri da u svojim kreacijama istaknem seksepil, ženstvenost, glamur i mnoge druge osobine koje čine atraktivnijim lepši pol.

Što se seke tiče, ona je i moja mankenka i glavni asistent, čak i savetnik pri izradi odeće. Dosta mi pomaže i oko šminke, frizure, odevanja manekenki prilikom snimanja iliti modnim revijama. Ali zbog njenih poslovnih obaveza nije uvek u mogućnosti da mi pomaže.

MG 2667 obrada2 Intervju: Maja Krsmanović, modna dizajnerka

Koliko je izazovno biti uvek inovativan i drugačiji u odnosu na konkurenciju?

Jeste i te kako izazovno, ali istovremeno mi je to i prirodno, jednostavno rečeno “u krvi mi je” da radim inovativnu odeću. Naravno, većina dizajnera i teži ka tome. Kod mene je slučaj da je akcenat na inovativnosti po pitanju forme.

Ono po čemu se vi svakako izdvajate jesu istorijski kostimi koji su dominantni u vašem radu. Zašto baš istorijski kostimi? Šta je ono što vas najviše fascinira kod njih?

Mislite istorijski kostimi transponovani na savremenu odeću koja je, koliko god ekscentrična bila, ipak nosiva. Bar za neke specifične prilike. Čim smo na prvoj godini studija dobili predmet Tekstil i odeća kroz vekove, ja sam bila potpuno fascinirana i shvatila da će upravo to postati moj stil kreiranja jer me je i pre studija naprosto “vukla” k’ sebi odeća epohe, viđavši je u TV filmovima, serijama, obilazeći izložbe sa autentičnim ili replikama istorijskih kostima itd.

Ne bih mogla da izdvojim samo jedan odevni predmet, odnosno formu.

Fascinira me muški odevni predmet redengot koji se provlačio kroz dosta vekova, muški frak, muške košulje sa rukavima balonastog “o” oblika, a pritom ukrašene karnerima, fascinira me ženski steznik, grudnjak (pravilan naziv gornjeg odevnog predmeta počev od renesanse pa nadalje) , danas je “pretvoren” u korset. Visoke kragne na ženskim kostimima renesanse i baroka. Krinoline – donji delovi haljina koje su kao potporu imale vertigadene kako bi se održala ta široka forma, uopšte slojevitost donjeg dela.

Koja epoha vam je najinspirativnija?

Barok. Neprikosnoveno. Pogotovo zboj Luja 14, moje muze. (smeh)

IMG 5345 1 Intervju: Maja Krsmanović, modna dizajnerka
Comments