WANNABE Magazine su pre 12 godina činile prijateljice Nina i Nađa, devojke sa idejom i vizijom, koje su počele da kreiraju sadržaj i okupljaju saradnike nudeći mogućnost za afirmaciju i zajednički rast i razvoj. Taj razvoj je nadmašio sva očekivanja i WANNABE je danas među vodećim brendovima onlajn magazina i video produkcije, a devojke su postale mlade žene, uspešne preduzetnice, majke i supruge. Njihovo čvrsto prijateljstvo ostalo je srce svih ideja i projekata, pokretač kompleksnog organizma koji čine brojni mladi ljudi, pojedinci i timovi koji kreiraju sadržaje visokog kvaliteta. 

Nina i Nada Nađa Jokanović i Nina Milović: Žena ženu može najbolje da razume
Q

WANNABE je rastao zajedno sa vama i vi sa njim i taj razvoj je zaista bio organski – profesionalnost se gradila na međuljudskim odnosima, na ličnim vrednostima, koje ste same postavile i iz kojih je izrastao snažan kolektivni duh. Šta vam je bilo najvažnije u početku i dokle je dosezala vaša vizija – da li ste mogle da zamislite ovo što ste stvorile?

A

Nina: Zvučaće neskromno, ali moja vizija se još nije do kraja ostvarila. Naš vrhunac se još uvek nije desio, ali idemo ka tome. Na početku sam sanjala da imamo najtalentovanije kreativce na jednom mestu i da svakog dana našom energijom stvaramo sve te projekte i da svakim danom pomeramo granice onoga što radimo. Moram priznati da se ova vizija sa timom ljudi jeste ostvarila i da se i dalje razvija i da kolektivni duh postaje sve snažniji.

Q

Raznolikost sadržaja WANNABE Magazinea se kroz godine širila i obogaćivala i to ima veze sa stvarima sa kojima ste se sretale u svom životu. O majčinstvu i roditeljstvu smo počeli mnogo više da pišemo i govorimo, kad ste vas dve postale mame. Kako je to iskustvo proširilo vaše vidike i uticalo na teme i sadržaj magazina? Šta vas je podstaklo da pokrenete još jedan segment magazina - easy life?

A

Nađa: Potpuno je prirodno da se interesovanja i prioriteti jedne žene menjaju u toku sazrevanja, tako je bilo i u našem slučaju. Kako je WANNABE MAGAZINE od osnivanja bio sadržajno usmeren na fashion, beauty i lifestyle teme, uz obrađivanje tema društvenih fenomena i osnaživanja, motivacije i edukacije čitateljki, sadržaj koji je usmeren na novu životnu fazu jedne žene, koja obuhvata majčinstvo i život u zajednici ili braku, nije nekako nalazio mesto u uređivačkoj politici i konceptu WANNABE-ja. Zato je Nina došla na ideju da osnujemo easylife.rs, novi ženski magazin namenjen zrelijoj ženskoj ciljnoj grupi, odnosno, ženama sa drugačijim interesovanjima i prioritetima, koje žele da im život bude easy. To je i krilatica ovog novog magazina koji sada već skoro godinu dana gradi svoj put i širi čitalačku publiku.

Nada Jokanovic 2 Nađa Jokanović i Nina Milović: Žena ženu može najbolje da razume
Q

Koje žene su vaši uzori i inspiracija?

A

Nađa: Nemam klasične uzore, ali su mi inspirativne sve zanimljive ženske priče, bez obzira na profesiju ili zanimanje, poziciju ili veličinu biznisa. Takve priče se trudimo i da prikažemo kroz sadržaj oba magazina i da damo medijski prostor pričama koje ga zapravo ne dobijaju, ili makar ne dovoljno. Mislim da žene postaju mnogo odvažnije u ostvarivanju svojih zamisli i ciljeva kad vide primere drugih žena koje ostvaruju svoje, i zato je bitno da te priče budu ispričane i da dođu do što većeg broja žena.

Q

Da li ponekad razmišljate kako bi vam se život odvijao da niste preuzele toliki rizik i toliku odgovornost? Da li bi Nina postala poznata pevačica ili slikarka? Da li bi Nađa bila na čelu neke strane korporacije?

A

Nađa: Po prirodi nisam tip osobe koja voli da rizikuje i oseća se komforno u tome. Ali suština je valjda da pomeramo sopstvene granice, i onda zaista možemo sebe da iznenadimo. Maštala sam o tome da budem na čelu strane farmaceutske kompanije i želela sam da budem direktor, i taj mladalački san sam ostvarila, ali na način na koji nisam ni zamišljala. 

Nina: Budući da su moji najveći talenti muzički, dizajnerski i slikarski, verovatno bih sad bila operska pevačica koja hobistički i slika. Iskreno se nadam da će se i pored mog dobrog osećaja za biznis i kreativnosti, koju 12 godina aktivno koristim za sve projekte u okviru WANNABE MAGAZINE i WANNABE MEDIA studija, realizovati vremenom i taj deo mene na neki način. 

Nina Milovic 2 Nađa Jokanović i Nina Milović: Žena ženu može najbolje da razume
Q

Vremenom su rasle i ambicije i standardi – Nina, kako je nastao tvoj brend NINAMILÁN i šta je ono što želiš da ostvariš u tom domenu?

A

Nina: Brend je nastao upravo sa idejom da se dodatno kreativno izrazim i da ženama kroz odevanje dam drugu dimenziju i doživljaj njih samih, jer je brend namenjen ženama koje veruju u sebe i koje su svesne svoje vrednosti i da mogu mnogo više od onoga kako ih društvo i njihova najbliža okolina doživljava. Želim da se osećaju samouvereno, moćno, zadovoljno, ali i rasterećeno u mojim modelima, jer im daje praktičnu komociju i mislim da mi za sada to uspeva. 

Q

Nađa, šta su tvoji najveći izazovi i dostignuća u poslu, a šta je ono najteže i najbolje u privatnom životu – i može li se uopšte odvojiti?

A

Nađa: Svaki dan mi je novi izazov i novi nivo “igrice” koji treba da savladam. Činjenica je da je ženama neuporedivo teže jer se očekuje da podjednako uspešno balansiraju između svih uloga koje tokom dana treba da odigraju, a da u svemu tome ne izgube sebe i nađu vreme da se posvete sebi. Da sam našla magično rešenje za savršenu organizaciju i balans – nisam, i verovatno ono ni ne postoji. Volela bih samo da nađem vreme da se osvrnem na ono što smo uradile, da procesuiram sve lepo i kreativno što radimo, da priznam i pohvalim sebe za uspešno realizovane projekte, ma koliko mali ili veliki bili, iz mog ugla posmatranja.

Nada Jokanovic i Nina Milovic 4 Nađa Jokanović i Nina Milović: Žena ženu može najbolje da razume
Nada Jokanovic i Nina Milovic 5 1 Nađa Jokanović i Nina Milović: Žena ženu može najbolje da razume
Q

Da li možete da kažete da ste ostvarile svoje snove? I šta se dešava kad čovek ostvari jedan san – živi u njemu, sanja novi, ili i jedno i drugo?

A

Nađa: Odgovor na ovo pitanje bih volela da bude i podstrek i motivacija drugim ženama, simbolično na današnji dan, Dan žena. Žene pre nas su se borile da mi, danas, budemo tu gde jesmo, a za mene to znači da sam bila u prilici da biram fakultet, da ga završim, da se zaposlim i postanem samostalna. Samostalnost i nezavisnost od drugih i tuđeg novca pre svega, bila mi je veoma važna, i dalje je. Ta želja, ali i mogućnost, me je dovela do toga da imam priliku i da biram da podržim svoju prijateljicu u viziji da kreira nešto što tada nije postojalo. Naš primer, prijateljstva i partnerstva, komplementarnosti usled naše karakterne različitosti, ali na kraju istih vrednosti i ciljeva, dovela nas je tu gde jesmo.

Volela bih da naša priča inspiriše nove, dolazeće generacije devojaka i mladih žena da razumeju koliko je samostalnost i nezavisnost ključna, spremnost da “zasučeš” rukave, da ne odustaješ lako, da razumeš da te niko neće razumeti bolje od žene pored tebe i, na kraju, da podržiš drugu ženu. Osmi mart je upravo podsetnik na to koliko smo moćne kada imamo zajednički cilj i kada se, mi žene, ujedinimo.

Fotografije: WANNABE Media

Pitanja: Aleksina Đorđević

Comments