Mnoge od nas su kao male maštale o savršenoj haljini za venčanje. Ako i dalje niste pronašle svoju, možda ćete sada dobiti inspiraciju. Predstavljamo vam Svetlanu Jaćović, modnu dizajnerku čija uža specijalnost su upravo – venčanice! Za naš magazin je otkrila koliko traje njena ljubav prema umetnosti, kako izgleda i šta utiče na kreiranje jedne venčanice, kao i to kako izgleda njen “mali veliki” intimni kutak za rad.

WANNABE MAGAZINE: Kada ste i kako otkrili svoju ljubav prema modi i modnom dizajnu?

SVETLANA JAĆOVIĆ: Iako je opšte poznata činjenica da se sa darom rađamo, a ne da ga stičemo s godinama, opredeljenje baš za specifičnu sferu u umetnosti nije definisano kao takvo. Zaista verujem da sam se i sa tim opredeljenjem rodila, s obzirom na to da po genetskom kodu i porodičnom nasleđu nije postojala bilo kakva “varnica” koja bi rasplamsala tu ljubav prema modi generalno. Jednostavno su haljinice za lutkice i kraljice bile moja opsesija od kada sam prvi put uzela olovku u ruke, bez jasne predstave zašto je to tako. Sa 9 godina sam znala čime ću se baviti i to imam zapisano, i eto danas sam tu ostvarena u dečijim maštarijama.

Jednako zaljubljena u umetnost i modu, samo “malo” starija i svesnija tog opredeljenja, koje je suštinska potreba za dušu.

Svetlana Jacovic Wannabe magazine intervju 1 Intervju: Svetlana Jaćović, modna dizajnerka

Šta je to što ovu granu umetnosti izdvaja u odnosu na sve ostale umetnosti?

Gledano iz ugla ljubitelja i konzumenata mode, to je najrasprostranjenija primenjena umetnost koja apsolutno ne može da egzistira bez konzumenata. Moda je danas sredstvo neverbalne komunikacije, identifikacije, pa i manipulacije, odevanje je često odraz našeg unutrašnjeg stanja, radili mi to svesno ili ne.

Ono što fascinira u ovoj grani primenjene umetnosti je ta moć transformacije samog odevnog predmeta i moć transformacije osobe koja ga nosi.

I to je ključna spona koja i mene nanovo intrigira u modi. Koliko svaka kolekcija predstavlja nas same, a opet, koliko se utisak o tome menja u odnosu na osobu koja je nosi ili kako je kombinuje. I tako svaki put dobija novi život, i iznenadi i vas koji ste je stvorili.

Moda je predstavljena da se sagledava globalno, površno i sve kratkoročnije, a opet postoje i nastaju odevni predmeti koji su vanvremenski, večni, uvek zanimljivi i nama dizajnerima i ljubiteljima mode.

Godine 2005, pokrenuli ste svoj modni brend u okviru kog se pretežno bavite izradom predivnih ručno rađenih venčanica. Zašto ste odlučili da baš venčanice budu Vaša “uža specijalnost”?

Kao i mnogo stvari u mom životu i ta stvar se desila spontano, nesvesno. Uradila sam jednu mladu, gde je osnovna ideja bila da radim i mladoženju i tako je krenulo. Neko je video tu venčanicu i hteo nešto samo svoje i neponovljivo. I tako, korak po korak, prođe decenija u radu sa mladama.

2 Intervju: Svetlana Jaćović, modna dizajnerka
Comments