Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/3

Mnoge od nas su kao male maštale o savršenoj haljini za venčanje. Ako i dalje niste pronašle svoju, možda ćete sada dobiti inspiraciju. Predstavljamo vam Svetlanu Jaćović, modnu dizajnerku čija uža specijalnost su upravo – venčanice! Za naš magazin je otkrila koliko traje njena ljubav prema umetnosti, kako izgleda i šta utiče na kreiranje jedne venčanice, kao i to kako izgleda njen “mali veliki” intimni kutak za rad.

WANNABE MAGAZINE: Kada ste i kako otkrili svoju ljubav prema modi i modnom dizajnu?

SVETLANA JAĆOVIĆ: Iako je opšte poznata činjenica da se sa darom rađamo, a ne da ga stičemo s godinama, opredeljenje baš za specifičnu sferu u umetnosti nije definisano kao takvo. Zaista verujem da sam se i sa tim opredeljenjem rodila, s obzirom na to da po genetskom kodu i porodičnom nasleđu nije postojala bilo kakva “varnica” koja bi rasplamsala tu ljubav prema modi generalno. Jednostavno su haljinice za lutkice i kraljice bile moja opsesija od kada sam prvi put uzela olovku u ruke, bez jasne predstave zašto je to tako. Sa 9 godina sam znala čime ću se baviti i to imam zapisano, i eto danas sam tu ostvarena u dečijim maštarijama.

Jednako zaljubljena u umetnost i modu, samo “malo” starija i svesnija tog opredeljenja, koje je suštinska potreba za dušu.

Svetlana Jacovic Wannabe magazine intervju 1 Intervju: Svetlana Jaćović, modna dizajnerka

Šta je to što ovu granu umetnosti izdvaja u odnosu na sve ostale umetnosti?

Gledano iz ugla ljubitelja i konzumenata mode, to je najrasprostranjenija primenjena umetnost koja apsolutno ne može da egzistira bez konzumenata. Moda je danas sredstvo neverbalne komunikacije, identifikacije, pa i manipulacije, odevanje je često odraz našeg unutrašnjeg stanja, radili mi to svesno ili ne.

Ono što fascinira u ovoj grani primenjene umetnosti je ta moć transformacije samog odevnog predmeta i moć transformacije osobe koja ga nosi.

I to je ključna spona koja i mene nanovo intrigira u modi. Koliko svaka kolekcija predstavlja nas same, a opet, koliko se utisak o tome menja u odnosu na osobu koja je nosi ili kako je kombinuje. I tako svaki put dobija novi život, i iznenadi i vas koji ste je stvorili.

Moda je predstavljena da se sagledava globalno, površno i sve kratkoročnije, a opet postoje i nastaju odevni predmeti koji su vanvremenski, večni, uvek zanimljivi i nama dizajnerima i ljubiteljima mode.

Godine 2005, pokrenuli ste svoj modni brend u okviru kog se pretežno bavite izradom predivnih ručno rađenih venčanica. Zašto ste odlučili da baš venčanice budu Vaša “uža specijalnost”?

Kao i mnogo stvari u mom životu i ta stvar se desila spontano, nesvesno. Uradila sam jednu mladu, gde je osnovna ideja bila da radim i mladoženju i tako je krenulo. Neko je video tu venčanicu i hteo nešto samo svoje i neponovljivo. I tako, korak po korak, prođe decenija u radu sa mladama.

2 Intervju: Svetlana Jaćović, modna dizajnerka

Editors choice