Beograd je grad koji nikad ne spava. Baš kada pomislite da ste otkrili sve njegove tajne, da ste obišli sve što vredi obići, popili rose na Cvetnom trgu ili cappuccino u industrijskom delu Dorćola – sačeka vas novi “domaći zadatak”! Ali to su oni zadaci koji vam ne padaju teško, već predstavljaju pravo zadovoljstvo.

Za sve one koji vole da se upuštaju u stylish putovanja ulicama starog Beograda, ovog marta “rodilo” se mesto na koje se mora svratiti i to pod obavezno! Concept store FAB Living by Una je sve samo ne vaš uobičajeni concept store. U jednoj prostoriji dočekaće vas stara ukulele gitara i klavir, u drugoj moderni nameštaj i umetnička dela savremenih autora, a u trećoj antikviteti takvog kvaliteta i autentičnog dizajna, da vaše oči neće znati gde pre da gledaju, a vi sami – šta prvo da kupite. Ako tome dodamo još i modni kutak sa autentičnim smislom za dizajn domaćih autora, postaje jasno zašto je FAB living tako brzo stekao veliku popularnost među stanovnicima Vračara, ali i strancima koji posećuju naš grad, kao i zašto mnogi prelaze reku kako bi posetili ovu radnju.

fab 2 2 Una Nikolić, vlasnica FAB Living concept store a: Važno je pronaći svoju strast

Vlasnica i pokretačka snaga FAB livinga, Una Nikolić unela je celu svoju dušu i srce u ovu prelepu priču, te kada zakoračite u njen concept store momentalno zaboravljate na sve obaveze i probleme. Ovde vlada neki poseban vid energije – mirisi daleke Afrike, ritmovi sa osunčane Ibice i urbani vajb velikih metropola.

Una nas je dočekala uz čašu finog šampanjca koji smo ispijali na skrivenoj terasi u sred Krunske ulice – ko bi rekao da takav prostor ovde postoji?! Njen nesvakidašnji život je jedan za filmska platna…

una fab 3 1 Una Nikolić, vlasnica FAB Living concept store a: Važno je pronaći svoju strast
WANNABE MAGAZINE: Ispričaj nam malo više o tvojoj zavidnoj karijeri i razvojnom putu?

UNA NIKOLIĆ: Moj život je jedan uzbudljiv “rolling stone“! Provela sam 19 godina života u inostranstvu, na 3 kontinenta i to je ostavilo veliki pečat na moju ličnost kao i ukus. Radim od svoje 17. godine i uvek sam zarađivala neki svoj dinar, u početku mali, ali je bio moj. Nekako me rad u medijima prati kroz ceo život i tako sam i počela: tokom studija sam radila honorarno kao novinar na televiziji Studio B, pa na TV Politika, a tokom treće godine fakulteta sam kroz praksu dobila svoje prvo “ozbiljno” radno mesto u američkoj korporaciji Xerox, te je tako moja business karijera krenula. Nažalost sa bombardovanjem Srbije se i moj životni put promenio. Tada sam sa malim sinom od dve godine, odlučila da krenem u novi život.

Zaputila sam se u Prag vozom i ostala četiri godine. Kada se kod nas tadašnja vlast promenila pomislila sam da je pravi trenutak da se vratim. Radila sam u Finskoj i Kanadskoj ambasadi skoro četiri godine i onda dobila priliku “svog života” i otišla u London na poziciju Koordinatora projekta i ličnog asistenta trećeg čoveka British Telecom-a. I danas kad pogledam unazad, verujem da je to moj lični razvojni maksimum na svakom nivou. Posle finansijske krize 2009. koja je zahvatila najviše London, vratila sam se u moj Beograd. Tada sam ušla u tadašnju FOX TV i tu provela pet i kusur godina kao desna ruka Direktora televizije i učestvovala u stvaranju, usponu i punom sjaju PRVE TV. To su bile izuzetno naporne godine rada ali tek sad vidim koliko sam znanja stekla i kako to sada mogu da primenjujem na svoj biznis.

fab 3 Una Nikolić, vlasnica FAB Living concept store a: Važno je pronaći svoju strast

Kako je zapravo krenula priča FAB living by Una concept stora-a? Na prvi pogled deluje da nije povezano sa onim čime si se bavila pre, ali da li je baš tako?

Diplomirala sam management i moj profesionalni život krenuo je u tom smeru ali sam oduvek pratila umetnosti i uređenje prostora. Stijcajem okolnosti, a delom i kao rezultat velike želje koja je u meni rasla godinama, u septembru prošle godine donela sam odluku da se upustim u preduzetničke vode. Zajedno sa prijateljicom krenula sam u razvijanje interesantne poslovne ideje ali sticajem okolnosti putevi su nam se razišli. Već sam dala otkaz u kompaniji za koju sam radila i nisam ni mogla, a ni želela nazad. Rešila sam da “zagrizem” i uložim sve u svoj san. Dva meseca kasnije nastao je Fab Living.

una fab 4 1 Una Nikolić, vlasnica FAB Living concept store a: Važno je pronaći svoju strast
Živela si u mnogim kako evropskim, tako i gradovima drugih kontinenata. Kako bi opisala to iskustvo i koliko se taj uticaj sada “oseća” u FAB living by Una concept store-u?

Verovatno zbog toga što sam se često selila, oduvek sam imala potrebu da svaki prostor u kome sam živela brzo pretvorim u svoju oazu, ma koliko privremena bila i bez obzira koliki sam budžet imala na raspolaganju. Lako sam prihvatala različite kulture i trudila se da ih integrišem u celinu. To sam primenila i na ovaj prostor u kome posetioci odmah primete eklektični pristup. Predmeti iz Azije i Afrike stoje pored antic komada i ulatramodernih dela naših savremenih umetnika. FAB Living je i stvoren za ljude koji vole da putuju, otvoreni su za različite uticaje i ne boje se iznenađenja. To su oni koji se svuda osećaju kao kod kuće.

Comments