Mlada vizuelna umetnica Vera Vuksanović održaće svoju prvu samostalnu izložbu “Rečenice/Sub my Title” u Galeriji Štab, 13. aprila, sa početkom u 20 časova. Za naš magazin Vera govori o svojim očekivanjima, ali i tome šta ju je inspirisalo da svoju izložbu organizuje baš na ovaj način.

WANNABE MAGAZINE: Diplomirali ste fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti. Šta je ono čime vas je ova vrsta umetnosti najpre osvojila?

VERA VUKSANOVIĆ: Pored toga što je prisutna i prožima svakodnevicu, u njoj sam osetila primenjenu psihologiju, advertising i digitalizaciju. Vizuelna umetnost, za koju sam se u kasnijoj fazi opredelila, je kolaž tehnika i metoda. Telo se nalazi u performansu, fotografija se pretvara u mozaik, a arhitektura u dizajn interface-a. Granice u izražavanju nas vode do utopijske slasti.

vera vuksanovic1 Intervju: Vera Vuksanović, vizuelna umetnica

Može se reći da su vaši radovi zaista originalni i nesvakidašnji. U čemu pronalazite inspiraciju?

Pored potrebne opservacije koju sam prošla studirajući i učenja kritike savremene umetnosti, primetila sam da na neke tehnike reagujem sa jačom empatijom. Tako sam bila zadivljena radovima Trejsi Emin.

Inspiraciju vidim u sobnim biljkama, starom vezu na svili, ruskoj gželj keramici, ali i starim filmovima Žan-Lik Godara. Inspiracija mi dolazi i od ljudi sa kojima se smejem i plačem, ali i nevidljivim glasovima koji mi kroz sinesteziju oboje neonske cevi.

Koliko je izazovno uvek biti inovativan i drugačiji i na taj način se izdvojiti iz mase?

Složićete se da je to jako izazovan potez, koji sa sobom nosi određenu težinu odgovornosti. Prihvatam kritiku i ne stidim je se, jer želim da budem sve bolja i tako napredujem u svom radu.

vera vuksanovic 2 Intervju: Vera Vuksanović, vizuelna umetnica

Svoju prvu samostalnu izložbu “Rečenice/Sub my Title” održaćete 13. aprila u Galeriji Štab. Kakva su vaša očekivanja? Šta će to naročito privući pažnju posetilaca?

Slagala bih kad bih rekla da nemam očekivanja. Na prvom mestu mi je da se moji gosti dobro zabave pod raznobojim osvetljenjem. Da fotografišu instalacije i da imaju jaku interakciju sa mojim radom.

Osim fotografija, izložba će obuhvatiti i radove od neona. Kako ste došli na ideju da spojite ovakve, čini se, nespojive stvari?

Spojile su ih rečenice, jer obeležavaju simboličko i pretvaraju u kompletnu multivitaminsku kompoziciju.

vera vuksanovic 3 Intervju: Vera Vuksanović, vizuelna umetnica
Comments