Ukoliko ste ljubitelji savremene umetnosti, sigurni smo da ste već čuli za sjajnog mladog slikara Vuka Ćuka koji svojim radom uveliko ruši granice i pored Srbije postaje sve prisutniji i na svetskoj umetničkoj sceni. Popričali smo sa Vukom na temu umetnosti, njegovog pogleda na umetnost, kako u Srbiji tako u svetu, ali i o izložbi “Impossible Perspectives” (Nemoguće perspektive) koja će danas u okviru jednodnevnog događaja biti predstavljena u prostoru Nebojšine kule.

WANNABE MAGAZINE: Kada si odlučio da se baviš umetnošću?

VUK ĆUK: Celog života sam crtao, ali to kao mlađi nisam percipirao kao svoje potencijalno zanimanje, već samo kao vrstu izduvnog ventila. Kako sam bivao stariji i kako se bližilo vreme da donesem ozbiljnije odluke o svojoj budućnosti shvatio sam da svoje vreme želim da posvetim radu na samom sebi i sa samim sobom. Nakon te spoznaje izbor se sam nametnuo.

Intervju Vuk Ćuk slikar Vuk Ćuk, slikar

Ko su ti bili uzori na početku, a čiji rad danas poštuješ? Zašto?

Kao mlađi sam opsesivno skupljao fotografije grafita i street art-a sa interneta. S obzirom na to da su to bila vremena dial up interneta, provodio sam sate i sate gomilajući sve na šta sam uspevao da naiđem. Kasnije sam kroz dalje obrazovanje razvio veliku ljubav prema savremenoj umetnosti. Neki od umetnika koje bih izdvojio kao omiljene su Jeff Koons, Takashi Murakami, Frank Stella, Anselm Reyle, Aaron Curry, Erwin Wurm… Sve njih karakteriše jasna, jaka i jedinstvena vizuelna ekspresija, koja je bliska meni i mom poimanju estetike.

Gde pronalaziš inspiraciju za svoje radove?

U svojoj svakodnevici.

Intervju Vuk Ćuk slikar 2 Vuk Ćuk, slikar
Comments