Irena Trifunović je menadžer za marketing i komunikacije kompanije Opel za tržište Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije već punu deceniju. Na najčešće pitanje koje dobija – kako se žena snalazi u muškoj industriji –odgovorila je nagradom za najboljeg PR menadžera u auto industriji čiji je prvi laureat i na taj način srušila još jednu predrasudu.

Irena 1 e1571300287907 Irena Trifunović: Ne možeš očekivati natprosečnu karijeru ako ne uložiš natprosečan rad!

Auto industrija se smatra muškom industrijom, ako ta podela i dalje postoji, kako se žena snalazi u ovim vodama?

I ja kažem ako postoji, s obzirom na to da žene postaju sve važniji kupci i da trendovi govore da im se auto industrija sve više prilagođava. Muškarci i dalje više kupuju automobile, ali žene su te koje donose odluke i, pokazalo se, tačno znaju šta žele kada biraju automobile. Druga važna stvar je i da sva istraživanja pokazuju da su žene te koje su ekološki osvešćenije, a budućnost auto industrije nezaustavljivo ide u pravcu elektrifikacije i eko automobila. U tom smislu će biti veoma interesantno posmatrati da li će se elektifikaciji automobila prvo i više prikloniti žene. Ja sam se odavno izborila sa svim stereotipima i predrasudama o ženama u muškim industrijama jer sam sticajem okolnosti od samog početka svoje karijere upravo u tim industrijama.

Šta smatrate najvećim izazovom u svojoj poslovnoj karijeri?

Za mene je iskeno do sada najveći izazov bio kada sam prošle godine pored funkcije menadžera za komunikacije postala i menadžer za marketing. Reč je o četiri tržišta i to je izuzetno velika odgovornost i za mene novo polje profesionalnog delovanja prepuno izazova. Konkurencija u auto industriji je ogromna, a odnosi sa javnošću i marketing su jedna od važnih polja na kojima se dobija “bitka” sa konkurentima, utoliko je moja odgovornost veća. Na tržištu se vodi borba za svakog kupca koji traži bolji kvalitet, veću bezbednost i pristupačnu cenu. Proizvođači automobila danas takođe vode računa o unapređenju zaštite životne sredine, kao i očuvanju prirodnih resursa. Slobodno mogu reći da sam za ovih deset godina bila svedok velikih transformacija koje se dešavaju u auto industriji. U smeru ovih promena ide i Opel, pa je tako naš apsolutni hit ove godine Nova Corsa na električni pogon.

Kako vi lično birate automobile? Koja vam je karakteristika najbitnija?

Ja se u potpunosti uklapam u istraživanja o tome kako žene biraju automobile. S obzirom na to da sam mama i da su najčešće i deca sa mnom u kolima, bezbednost automobila mi je na prvom mestu. Onda dolaze komfor, veličina gepeka i ekonomičnost, kao stvar o kojoj uglavnom brinu žene. Grandland X je uvek moj izbor. Iako i dalje važi streotip da žene biraju automobile po boji, vidite da se stvari menjaju.

Irena e1571300336322 Irena Trifunović: Ne možeš očekivati natprosečnu karijeru ako ne uložiš natprosečan rad!

Već godinama gradite i održavate imidž mlade poslovne dame koja ima i svoj privatni biznis koji uspešno uklapate sa roditeljstvom i uživanjem u porodičnom životu. Kako vam to polazi za rukom?

Veliki izazov za savremenu poslovnu ženu koja je ujedno i majka jeste usklađivanje roditeljstva i karijere. Biti posvećena svojoj porodici, a sa druge strane ostvarena u poslu je danas teren na kojem lako možete da se okliznete ukoliko nemate veliku podršku i razumevanje porodice. Ja za sada uspešno plivam, ali uz mnogo uloženog truda i nekih ličnih odricanja. Moj suprug i roditelji su svakako najveća podrška u svim životnim situacijama. Kažu da iza svake uspešne žene stoji majka koja joj čuva decu. U mom slučaju je zaista tako. Dobra organizacija vremena je skoro polovina uspeha kod mene, a ostalo je hvatanje svakog momenta da uradim nešto korisno. Gotovo da ne postoji vreme kada ništa ne radim, bilo da je to rad sa decom, na poslu, u kući.

Kako izgleda vaš radni dan?

Radni dan počinjem u pola šest ujutru. Navikla sam tokom godina da ustajem rano, to je vreme koje imam za sebe i planiranje svih dnevnih aktivnosti. Na poslu sam već u 8 časova, često i pre toga. Sastanci, telefonski pozivi, bezbroj mejlova – svako jutro sastavim listu prioriteta i štikliram izvršene obaveze. Veoma često kroz mejlove prođem i pre nego što se deca probude, kako bih kada stignem u kancelariju već imala red kojim ću početi da radim. Posle završenog radnog vremena posvećujem se suprugovom i mom privatnom poslu u restoranu i igraonici Liberte.

Kako se opuštate?

Opuštam se isključivo uz čitanje. Knjige su moja velika strast i zato ne volim da ih pozajmljujem, već ih kupujem, a ljubav ka uređenju enterijera i modi je tolika da se nadam da ću u budućnosti imati više vremena da im se posvetim.

Koji savet biste dali ženama koje žele da uspeju u svom poslu?

Ne možete očekivati natprosečnu karijeru ako niste spremni da uložite natprosečan rad. Pored toga, stvari koje će svakako pomoći su dobra opšta kultura, odlična informisanost, praćenje svetskih trendova u profesiji i profesionalno usavršavanje.

Comments