38622 1555451174231 1473750592 31454538 6052125 n Ivan Stanković, kreator obuće Ivan Stanković je završio specijalizovani program za modnog stilistu na Institutu Callegari. Učestvovao je na nedelji mode Slim Fashion Week u Sarajevu i Europe Future Fashion Week u Splitu, kao i na Fashion Selection-u u Beogradu. Obuću je izlagao i na SACEN-u 2010. i u Šangaju na EXPO 2010.

WANNABE MAGAZINE: Kako se rodila ideja da kreiraš cipele?

IVAN STANKOVIĆ: Ideja se rodila iz mog okruženja, jer sam rastao u sredini gde su materijali (pamuk, koža,…) svakodnevnica! Prvo sam hteo da se bavim fotografijom, baš iz razloga što mi je poznato na koji način se dolazi do dinara, kad se radi sa tekstilom ili kožom, da bi negde u srednjoj školi, na dosadnim časovima počeo da crtam svoje prve skice obuće!Kasnije sam počeo da skidam prve modele sa kalupa i pravim prve cipele! Odeća me nije toliko privlačila, jer po mommišljenju, ona sluzi da pokrije čoveka, dok je obuća odevni predmet koji služi da nosi čoveka.  Lično ga smatram temljem pri odevanju! Čovek može da sazida kuću, a ako nema temelj, to nije kuća, već koliba. Tako je isto i sa obućom, ona je statusni simbol.

Zašto žene tako strasno vole cipele s visokim potpeticama?

Ne vole baš sve žene visoke štikle. Dele se na one što ih vole i nose, i one koje ih vole, a ne nose. One, što ih vole i nose, ih kupuju i opredeljuju se za model pre svega zbog udobnosti, a posle zbog vizuelnog dela! One što vole a ne nose ih, to ne nose iz razloga što im je po njihovim rečima, visoka štikla neudobna i napadna, sa čim se ja ne slažem. Ne mora visoka potpetica u isto vreme da bude i napadna, zavisi ko je nosi i kako je nosi! Odgovor je definitivno: vole ih zato što visoke potpetice daju notu seksipila!

Koju visinu potpetice smatraš idealnom?

Idealna visina je od 5 do 8 cm i 12 cm, 5cm i 8cm bi bila donja i gornja granica bez platforme, a 12cm bi bila gornja granica sa platformom. Dovoljno je visoka, ne pravi napor pri hodanju, lepo izgleda, a i smatram da svaka žena može da ih nosi, dovoljno je seksi i posve elegantna na nozi.

Da li kreiraš cipele samo za žene, ili i za muškarce?

Samo za žene, mada jako volim da vidim mušku obuću. Nekako ne volim da radim nešto gde se trendovi slabo ili u opšte ne menjaju, a to je na žalost slučaj sa muškom obućom.

Daj savet devojkama kako da izaberu dobru cipelu?

Neka pre svega biraju modele sa kožnim đonovima, u većini slučajeva takvi modeli su jako kvalitetno izrađeni  i neka ne istražuju sa različitim materijalima na jednom modelu. Kombinacija jak i slab materijal, mek i čvrst uglavnom prave tehničke probleme, dolazi do pucanja,cepanja na mestima, gde su ta dva materijala sastavljena. Neka biraju modele koji nisu svetlih boja, tamnije boje su lakše za odrzavanje. Naravno visoka štikla!

Za koga je namenjena tvoja kolekcija?

Moja kolekcija je namenjena za svaku ženu, ali stvarno, nije neka fraza! Modeli su tehnički odrađeni perfektno. Materijali (koža) su jako kvalitetni i kad bi govorio o bojama, one su jako zahvalne! Na kojim nogama bi voleo da ih vidim? Definitivno na dugim i vitkim!

Da li postoje domaće, a i svetske zvezde na kojima bi voleo da vidiš svoje modele?

Naravno, spisak je predugačak! Neka to bude Milka Forcan, a od inostranih Sarah Jessica Parker, Beyonce, Naomi, Madonna…

Šta misliš o onoj staroj izreci “pogledaj u cipele i vidi kakav je čovek”, je l ima istine u tome?

Po mom mišljenju, cipela mnogo govori o čoveku! Postoji ona jedna priča o tome kada čovek ulazi u hotel, i naravno sačekuju ga na ulazu i sprovode do hola gde ga čeka recepcionar. Dok on sedi, i čeka ljubazni konobar mu prilazi i nudi da popije piće i tako ubije vreme dok čeka. Posetilac hotela pristaje! Naručuje piće, a konobar dok on naručuje gleda u njegovu obuću!!! Zašto? Pa ako je skupa obuća, biće i skup bakšiš, a ako je jeftina biće i jeftin bakšiš! Ko bira kvalitetnu obuću, direktno bira i ugled!

Comments