Čitajući “Blago cara Radovana” kao klinac (potpuno ga ne razumejući), naleteo sam na jednu izreku genijalnog Dučića: ”Muškarci se zaljube gledajući, a žene slušajući”. E sad, budući da sam odrastao u wannabe tolerantnoj porodici koja, između ostalog, ne trpi generalizacije, otišao sam svojim roditeljima i pitao ih za mišljenje.

Majka se nasmejala i prokomentarisala: ”Uglavnom je tako, ali ne treba generalizovati”. Otac je, dok ona nije bila tu, rekao: ”Apsolutno je tako, samo moraš da nađeš prave reči, i da ih iskažeš na pravi način! Da nije tako, šta misliš kako bi muškarci poput mene uspevali da se ožene?”, kezeći se od uveta do uveta.

ffff Iz muško ženske vizure

Od tada, sa tom rečenicom u glavi kao zvezdom vodiljom hodam kroz život i posmatram ljude. Što više gledam, čitam i proživljavam, uveren sam da je to apsolutna istina. Ali, još nešto se može primetiti – različiti načini na koje se mušarci i žene međusobno gledaju.

Zamislite situaciju: momak i devojka. Upoznaju se u nekoj nasumičnoj situaciji, koja nije baš najbolja za muvanje, ali može da prođe.

U prvih pet sekundi susreta, devojka momka stavlja u jednu od dve kategorije: Da ili Ne
1. Ukoliko je “Da”, to “Da” dalje varira od ”Pa, možda bih bila sa njim” do ”Odmah bih se udala za njega”.
2. Ukoliko je “Ne”, pa… To je “Ne”! Ono veliko, pravo, istinsko, retko iskreno “Ne” kod žena.

U prvih pet sekundi istog susreta, momak devojku stavlja u jednu od dve kategorije: Za šetanje ili za seks.

Budući da pripadam muškoj populaciji (manje od polovine naše planete), mogu samo da kažem sledeće: Kakav god da je muškarac, ukoliko upozna devojku koja nije zabranjeno voće (rođaka, sestra od ortaka, prijateljica itd.), tako će razmišljati. Bez obzira na veru, nacionalnost, obrazovanje, kulturu, vaspitanje, bez obzira šta mu je otac/stric/deda pričao, svaki muškarac će ovako posmatrati ženu. Na prvi pogled, naravno.

Dešava se i da muškarci ponekad pogreše. Na primer, upoznaju devojku, na prvu loptu pomisle ‘’Ova je lagana, nju ću lako da kresnem”, a onda se ili zaljube, ili shvate da su se malo prebrojali. A u malom broju slučajeva, devojka koja se ponaša kao laka, pije kao laka, igra kao laka – nije laka. Veoma malom.

Sad, ono što verujem da posebno zanima devojke jeste: na osnovu čega muškarci grade taj stav? Odgovor je vrlo logičan i jednostavan – na osnovu onoga što vide.

Muškarci su zaista, zaista vrlo jednostavni. Kad se upoznaju sa devojkom, oni će je odmeriti. Ali neće odmeriti samo njen fizički izgled, telo i slično, već će posmatrati i ono što ih zanima. Inteligentniji momci će je posmatrati kako priča, o čemu priča. Emotivniji će posmatrati njene pokrete, pokušati da zamisle kako bi bilo biti zagrljen tim rukama. Oni zainteresovani samo za sex, samo to će i gledati. Svako prema svom guberu. Ali će na kraju uvek doneti odluku samo na osnovu ženske pojave.


Marko VidakovićZa prijatelje Prijatelj. Ludi zaljubljenik u istoriju, prijateljstvo i jednu Jelenu. Zavisnik od Coca-Cole, srpstva, i neodgovornosti. Zaluđen za raspravljanje, ispravljanje krivih “Drina”, rado bi se menjao sa Sizifom. Misli da je Sokrat faca, a Platon i Aristotel samo kopipejsteri i hipsteri. I nije mu teško da odbrani svoje stavove.

Comments