Ne možete da se odlučite između mirnog odmora na selu ili u gradu? Potrebni su vam pauza i spokoj, ali želite i da posetite najlepše muzeje, moderne tržne centre i popularne kafiće? Predstavljamo vam nastavak liste najmirnijih gradova u Evropi oslanjajući se na studije koje je sprovela kompanija Mimi Hearing techologies, kao i na rezultatima statistike koja je uključila 200.000 ispitanika. Zaboravite na Pariz, Istanbul i Barselonu i za odmor rezervišite smeštaj u jednom od ovih najmanje bučnih gradova u Evropi. Čak tri se nalaze u Nemačkoj…

Diseldorf, Nemačka

Grad mode, kulture, šopinga i jedinstvenog stila života zapravo je i jedan od najmirnijih u Evropi – sa mnogo manjom dozom buke od, na primer, Istanbula i Pariza. U celom Diseldorfu vlada svojevrsna prijatnost, iako njegova populacija nadilazi brojku od 620.000 stanovnika. Arhitektura je tako koncipirana da svuda možete nesmetano hodati, bez sudaranja s prolaznicima, a sve je blizu. Diseldorf se nalazi na desnoj obali reke Rajne, a predstavlja jedan od najvećih političkih, ekonomskih, transportnih i kulturnih središta Nemačke. Pun je i raznolikih muzeja, umetničkih centara i nesvakidašnjih atrakcija. Topla preporuka.

Keln, Nemačka

Keln se nalazi u relativnoj blizini Diseldorfa i, takođe je miran, ali u njemu vlada pomalo drugačija atmosfera. Grad je još življi, pun je turističkih atrakcija, istorijskih lokaliteta, festivala i manifestacija. Takođe na obali Rajne, Keln je jedan od najposećenijih gradova Nemačke, ali, zbog geografske pozicije i gostoljubivosti stanovnika (kojih ima više od milion), Keln odiše prijatnošću i spokojem. Imaćete osećaj kao da ste na drugoj planeti.

Amsterdam, Holandija

Da, iako možda najslobodoumniji grad na svetu, pun jedinstvenih atrakcija i nadrealne atmosfere koju ćete pamtiti čitavog života, Amsterdam je mesto u kom ćete doživeti neprocenjiva iskustva. Bićete preplavljeni sa toliko pomešanih, ali pozitivnih osećanja – bilo da posećujete Ulicu crvenih fenjera, Muzej Van Goga, Kuću Ane Frank ili krstarite kanalima razgledajući autentičnu arhitekturu. Lokalci su vrlo ljubazni, druželjubivi i gostoprimljivi. Svesni su da turizam predstavlja jednu od glavnih grana njihovih izvora finansija, pa žele da im se posetioci vraćaju. Vrlo su ekološki svesni. Svi do posla idu biciklom, pa pazite da im ne naletite na put – jer ćete vi biti krivi.

Comments