Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

Pre nekoliko dana Adel (Adele) je osvojila Zlatni globus za naslovnu pesmu poslednjeg filma o Džemsu Bondu (James Bond) “Skyfall”. Ovom prilikom osvrnućemo se na najbolje od pesama koje su tokom proteklih decenija pisane za filmove o Bondu, a koje su često bile bolje od samih filmova.

Prvi film o Bondu “Dr. No”, sa Šonom Konerijem (Sean Connery), imao je samo slavnu instrumentalnu temu, ali je već sledeći film “Iz Rusije sa ljubavlju” (From Russia With Love) dobio naslovnu pesmu – istoimenu baladu u izvođenju tada popularnog pevača Meta Monroa (Matt Monro).

Naslovna tema filma “Goldfinger” (1964), u izvođenju velške dive moćnog glasa Širli Besi (Shirley Bassey), doživela je veliku popularnost i postavila standard za sve kasnije Bond pesme. Kompozitor je bio Džon Beri (John Barry), a tekst je o glavnom negativcu filma. Zanimljivo je da je pesma skoro izbačena iz filma pošto se nije dopala producentu Hariju Salcmanu (Harry Saltzman). Širli Besi je kasnije pevala još dve naslovne Bond pesme – “Diamonds Are Forever” i “Moonraker”.

Jedna druga diva šezdesetih, Amerikanka Nensi Sinatra (Nancy Sinatra), slavna kćerka još slavnijeg oca Frenka (Frank), otpevala je 1967. godine naslovnu temu petog filma o Bondu “Samo dvaput se živi” (You Only Live Twice). Pesma je postala jedna od Sinatrinih najvećih hitova, obradili su je, između ostalih, Soft Cell, Coldplay, Bjork (Björk) i Širli Besi, a Robi Vilijams (Robbie Williams) je iskoristio njene početne taktove za svoj hit “Millennium”.

Mada Australijanac Džordž Lejzenbi (George Lazenby) nije najbolje prihvaćen kao novi Bond, njegov jedini film “U tajnoj službi njenog veličanstva” (On Her Majesty’s Secret Service) iz 1969. smatra se jednim od najboljih filmova franšize. Špica je ovog puta imala samo instrumentalnu temu, ali je ljubavne scene između Bonda i njegove nove supruge, koju je igrala Dajana Rig (Diana Rigg), pratila gorkoslatka balada “We Have All the Time in the World”. Pesmu je otpevao legendarni Luis Armstrong (Louis Armstrong) i pokazalo se da je ovo bio njegov poslednji snimak, dve godine pred smrt. Pesma je pravu popularnost doživela tek 25 godina kasnije, kada su je za reklamu Ginis piva obradili My Bloody Valentine, a obrađivali su je i Igi Pop (Iggy Pop), Fun Lovin’ Criminals, Tindersticks i drugi.

Prva Bond pesma koja je nominovana za Oskara “Live and Let Die” iz istoimenog filma iz 1973. godine, sa Rodžerom Murom (Roger Moore), bila je delo legendarnog Pola Mekartnija (Paul McCartney) i njegovog benda Wings. Ova uzbudljiva pesma postala je veliki hit Wings-a, koji su je na koncertima izvodili uz pirotehnički šou, a ponovo se vratila na top liste 1991, u obradi Guns’n’Roses.

Daniel Craig James Bond James Bond: Najbolje pesme iz filmova

Danijel Krejdž kao agent 007

Nežna balada “Nobody Does It Better” iz filma “Špijun koji me je voleo” (The Spy Who Loved Me), 1977. godine, bila je prva naslovna Bond pesma koja je imala naslov drugačiji od naziva filma. Ova pesma je postala veliki hit pevačice Karli Sajmon (Carly Simon) i jedna od retkih Bond tema koje mnogi i ne povezuju sa Bondom. Tom Jork (Thom Yorke), koji je pesmu obradio sa svojim bendom Radiohead, smatra je “najseksepilnijom pesmom svih vremena”.

Posle još par balada u izvođenju Šine Iston (Sheena Easton), odnosno Rite Kulidž (Rita Coolidge), za poslednji film sa Murom u ulozi Bonda, “Pogled na ubistvo” (A View to a Kill) iz 1985, producenti su se odlučili za moderniji zvuk, pa je naslovnu pesmu izveo popularni pop bend Duran Duran. Članovi benda snimili su i spot u kome se pojavljuju sa Murom. Bila je ovo prva Bond pesma koja je stigla na sam vrh top lista.

Slična formula upotrebljena je i za prvi film sa Timotijem Daltonom (Timothy Dalton) u ulozi Bonda “Dah smrti” (The Living Daylights) iz 1987. godine, samo je ovog puta naslovnu pesmu napisao i izveo norveški sint-pop trio A-ha. Istoimena pesma može se pohvaliti time da, za razliku od nekih drugih Bond tema, naslov filma sasvim prirodno inkorporira u tekst.

Kada je 1995. godine Pirs Brosnan (Pierce Brosnan) preuzeo ulogu Bonda u filmu “Zlatno oko” (Golden Eye), naslovna tema izabrana je po oprobanom receptu: epska pesma u izvođenju velike pop dive. Ovog puta je to bila Tina Tarner (Tina Turner), a pesmu su za nju napisali Bono (Bono) i Edž (Edge) iz U2.

Mada “Tomorrow Never Dies” (1997) zaslužuje pomen kao možda najpotcenjenija Bond tema, najupečatljivija Bond pesma devedesetih je ona iz filma “Svet nije dovoljan” (The World Is Not Enough) koju su 1999. izveli Garbage. Pevačica Širli Menson (Shirley Manson) deluje kao da bi i sama mogla da bude devojka iz Bond filma.

Nisu Bond teme uvek bile pun pogodak: Madonina (Madonna) disko-pop tema “Die Another Day” doživela je retku počast (?) da bude nominovana istovremeno za Zlatni globus i za Zlatnu malinu. Pošto je ulogu Bonda preuzeo Danijel Krejdž (Daniel Craig), a franšiza napravila zaokret u pravcu mračnijih i realističnijih filmova, napravljeni su neki alternativniji muzički izbori sa grandž legendom Kris Kornelom (Chris Cornell), odnosno Džekom Vajtom (Jack White).

Ipak, mnogi smatraju da je filmovima o Bondu odavno nedostajala nezaboravna naslovna pesma, sve do prošle godine i monumentalne balade “Skyfall” u izvođenju možda najveće pop dive današnjice Adel, koja je napisala i tekst. Pored toga što je prva Bond pesma koja je osvojila Zlatni globus, dobila je i nekoliko nagrada kritičara za najbolju pesmu, a 24. februara ćemo saznati da li je i prva Bond pesma koja se može pohvaliti Oskarom.

Izvor fotografije: 007.com


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Editors choice