Japanski recept za zdrav san (i pravilan položaj kičme) uključuje tvrdu podlogu i spavanje na leđima, jer kičma treba da leži ravno dok se odmaramo. Ovaj položaj pomaže u rešavanju problema sa probavom i cirkulacijom, a takođe i doprinosi tome da nam kičma uvek bude maksimalno “izvučena” zbog čega postajemo viši za oko 2 centimetara. Kad se pršljenovi “sabiju” od umora i napora i kad se držimo povijeno u ramenima, niži smo (zato smo ujutru, kad smo odmorni, viši nego uveče).

cristian newman 4GHL4ozk94Y unsplash e1592595339965 Japanska disciplina zdravlja – u ležećem položaju

Da bi tvoje telo bilo u relaksirajućem položaju, ne treba ti jastuk – japanska preporuka je korišćenje tvrdo smotanog valjka (možeš ga napraviti od frotira ili velikog peškira), na koji ne stavljamo glavu, nego vrat. U položaju ležanja na leđima ovo je najudobnija i najbolja podrška za vrat, naročito ako se često kočimo i osećamo napetost i bol od vrata ka ramenima i sredini leđa. Valjak u početku nije baš udoban i treba se navići na njegovo korišćenje (kao i na spavanje na leđima), a ako baš ne možemo da spavamo ovako disciplinovano, možemo da koristimo ovaj položaj, tvrdu podlogu i valjak ispod vrata (između trećeg i četvrtog pršljena) da se odmaramo, opuštamo, meditiramo.

Mikrocirkulacija je veoma važna za opšte zdravlje, a nju možemo da podstaknemo – opet u ležećem položaju. Na tvrdoj i ravnoj podlozi (na podu, na nekoj od onih tankih prostirki koje se koriste za vežbanje) i sa valjkom ispod vrata. U ležećem položaju treba samo da lagano podižemo ruke i noge, savijajući ih u laktovima i kolenima (kao da “pumpamo”) u desetak serija od po dva, tri minuta. Između svake serije ruke i noge treba protresti, kao što to rade sportisti na kondicionim treninzima, da bi brzo relaksirali mišiće i ujednačili cirkulaciju.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments