naked sushi girl Japanska kuhinja

Japanska kuhinja je doživela pravu eksploziju popularnosti, kako zbog potrebe da se isproba nešto novo i egzotično, tako i zbog činjenice da je japanska kulinarska tradicija zasnovana na poštovanju prirode, pa prema tome i izuzetno zdrava. S obzirom da je Japan, složićete se, prilično daleko, SOHO Bar & Moon Sushi Bar postarali su se za to da u centru Beograda, uz već dobro poznat provod, uživate i u japanskim specijalitetima.

Prijatan ambijent, najbolji DJ-evi svake večeri, vinska karta koju čine vina Starog i Novog sveta, mnoštvo koktela… To je ono na šta ste navikli kada je SOHO Bar u pitanju. Novina koju smo uveli da bi Vaš užitak bio potpuni, kako u vreme ručka tako i u kasnim večernjim satima, jeste japanska gastronomija za koju ce se pobrinuti majstori kuhinja Soho Bar i Moon Sushi Bar!

Moderni izraz japanska gastronomija podrazumeva čitav niz tradicionalnih japanskih specijaliteta, ali i jela i metode pripreme koje su nastale u drugim zemljama, ali prihvaćene u Japanu i adaptirane tako da odgovaraju standardima i ukusu japanaca. “Michelin Guide”, vodič za najbolje restorane na svetu, dodelio je najveći broj zvezdica upravo restoranima u Japanu. Tokio, na primer, ima više Mišelinovih zvezdica nego Pariz, Hong Kong, Njujork, Los Andjeles i London zajedno.

Japanska gastronomija je bazirana na kombinaciji osnovnih sastojaka (pre svega pirinča i nudli) sa supama, ribom, mesom, povrćem i tofu sirom. Glavni začini su daši, miso, soja sos, marinirani djumbir i vasabi. Što se tiče metoda kuvanja, pre svega se hrana koristi sirova, grilovana, kuvana na pari, a povremeno i pržena i dinstana. Najbitni zahtev u pripremi hrane je da se što više očuvaju prirodne osobine namirnica, njihov izgled, boja i ukus.

Među najpoznatijim jelima japanske kuhinje treba izdvojiti sushi, ramen, teriyaki, yakitori, miso supu

Već nekoliko godina, sushi spada u najpopularnija jela u čitavom svetu!

Postoji mnoštvo različitih vrsta sushija, a u glavne spadaju nigiri, maki, oshi (oši), inari, chirashi (kiraši), nare i varijante jela nastalih u Evropi i Americi koje su inspirisane sushijem, ali i prilagodjene ukusu zapada. Takve su na primer kalifornijske rolnice. U Srbiji sushi tek ulazi u fazu ekspanzije, a najpopularniji oblici su svakako nigiri, maki, chirashi i “zapadne” varijante, bliže našim tradicionalnim navikama u ishrani.

Osnovne namirnice potrebne za pripremu sushija su kvalitetan pirinač kratkog zrna, nori alga, sveža riba, kvalitetan japanski soja sos, wasabi (začin po ukusu sličan renu), marinirani đumbir i drugi začini i dodaci, kakvi su npr. mirin i pirinčano sirće. Iako jednostavnog sastava, potrebna je dosta visoka doza stručnosti kako bi se pripremio dobar i kvalitetan sushi, naročito kada je u pitanju priprema pirinča, koji mora da prodje više faza pripreme kako bi imao pravi ukus i konzistenciju!

Za pripremu sushija se kod nas, ali i u svetu, najčešće se koristi losos, tuna, arbun, jegulja i druge vrste ribe, kao i neki morski plodovi.

Tradicionalni sushi, čiji su osnovni sastojci sirova riba i pirinač, jeste jelo bogato belančevinama, ugljenim hidratima, mineralima i nekim vitaminima. Važno je napomenuti da je odnos hranljivih materija izuzetno dobro balansiran, te sushi predstavlja kako ukusan, tako i veoma zdrav obrok.

Postoji veoma veliki izbor različitih vrsta sushija – od potpuno “klasičnog” kakav se može dobiti u najtradicionalnijim japanskim restoranima do “modernih” varijanti nastalih kao fuzija ukusa kulinarske tradicije Dalekog Istoka i navika u ishrani u Evropi i Americi. Svaka rolnica ili komad nigirija predstavlja posebno gastronomsko iskustvo! Takođe, ukus sushija zavisi i od inspiracije majstora koji priprema sushi. Priprema ovog jela je veoma kreativan proces!

Pored sushija, postoji još čitav niz jela, poput japanskih nudli i wokova koja su izuzetno ukusna! Ne treba zaboraviti ni izuzetno ukusnu i zdravu miso supu, yakitori (jelo slično našim ražnjićima), teriyaki stekove… Priprema ali i uživanje u ovim jelima je pravo kulinarsko iskustvo!

Neka japanska jela važe i za afrodizijake, pre svega tu je sushi, tajna leži u činjenici da riba obiluje hranljivim sastojcima, ali i u dodacima koji se jedu uz sushi, marinirani đumbir ima jedinstven, aromatičan ukus i miris, a prema verovanju, poboljšava cirkulaciju, čisti krv i daje svež dah, posebno je efektan wasabi – pasta zelene boje koja ukusom podseća na ren, nekoliko mrvica ovog nezaobilaznog dodatka oštrog začina uz sushi budi strast, jača cirkulaciju i budi čula, pored toga, jedan od mogućih dodataka je i kavijar… Tako je, kavijar sadrži mnoštvo hranljivih materija, vitamina, masnih kiselina, takođe su bogata fosforom i ishranjuju nervni sistem. Naravno, kvalitetno belo vino ili vodka pojačaće ove efekte.

Osim toga, jedan od načina serviranja i prezentacije sushija je na nagim telima. Dakle, jedna od ideja je da sushi servirate dragoj osobi na svom telu. Kombinacija hrane i nagosti uz svetlost sveća i laganu muziku može napraviti čuda, tako bar kažu.

Ritual jedenja sushija je takođe bitan element afrodizijačke snage ovog jela. Lagano baratanje štapićima, kombinovanje komada nigirija ili rolnica sa đumbirom, wasabijem i umakanje zalogaja u soja sos može biti uzbudljiva najava događaja koji slede!

Hrana je uvek odraz kulture i filozofije jednog naroda. Sushi je iznenađujuće jednostavno, a ipak misteriozno jelo, poput zemlje iz koje potiče. Upoznavanje jela je upoznavanje ljudi koji ih spremaju i jedu.

Da biste upoznali provod kakav do sada niste, predlažemo Vam sa skoknete do Dorćola (Strahinjića Bana 52, Beograd) i uz pomoć ljubaznog osoblja SOHO Bar i Moon Sushi Bar prepustite se čarima Japana uz dozu neodoljivog beogradskog klabinga!


Wannabe Magazine, SOHO Bar i Moon Sushi Bar poklanjaju za sutra uveče jednu večeru za dve osobe za čitaoca koji u komentarima ispod ovog teksta objasni zašto baš on ili ona zaslužuje da dobije ovu večeru i koji istovremeno dobije najviše lajkova (tj. klikova na opciju “Sviđa mi se”) drugih posetilaca sajta na svoj komentar. Lajkove ćemo prebrojati večeras u ponoć. 頑張って下さい。

Comments