free dating advice Je l’ se mi sad zabavljamo?

Godinama zamišljam scenu – dobrodržeća ekscentrična starica, sa Swarovski cvikama, u tunici duginih boja, sreće simpatičnog deku sa beretkom i govori mu: “Mnogo si pogrešio. Nikada te nisam shvatala neozbiljno. Štaviše, u ovoj lucidnoj avanturi od mog života, ti si bio jedina nepromenljiva konstanta”. Onda on umire od srčanog,a ja od moždanog udara, i tako se završava najbeskonačnija ljubavna priča koja nikada (zvanično) nije ni počela.

Bilo da nekoga poimaš vrlo ozbiljno, ili pak kao prolaznu aferu, vrlo verovatno će doći do nesporazuma ako drugoj strani nedvosmisleno ne staviš do znanja koju poziciju zauzima. O čemu se radi? Naime, skloni smo da kroz utisak o nekoj osobi gradimo psihološki profil iste. Ako je odmeren, ozbiljan, pouzdan i vredan, pa onda mora da je otvoren za ozbiljnu vezu! Opet, ako je frilenser koji ustaje u podne, izlazi radnim danima i stalno zbija šale, svakako se na njega ne može osloniti!

Ovo je jako nepravedan i pogrešan stav iz sledećih razloga. Ako je neko po nekim opštim standardima, ozbiljna osoba, ne znači da je spreman za trajno vezivanje – možda prolazi kroz loš period i veza bi mu predstavljala teret, možda nema razvijenu emotivnu inteligenciju, a možda jednostavno samo hoće da se zabavi. S druge strane, šaljivdžije, bekrije i otkačeni optimisti, često bivaju otpisani samo zbog nehajnog stava koji mnogi tumače kao nespremnost suočavanja sa životom i njegovim asesoarima. Dakle, ne zaletati se sa zaključcima – naizgled sigurni igrači neretko se ispostave nao nepouzdani, dok lujke i budale čija najduža veza ne prelazi godinu dana celim svojim bićem žele s nekim trajno da se povežu.

“Nećeš verovati kakav SMS mi je poslao – kao, super sam devojka i sve to, međutim, on nije za vezu, i iz tog razloga ne želi da me zavlači. Ali, nisam ni ja za vezu! Ja samo hoću da se kresnem!” Možda bi i došlo do tog seksa da moja drugarica u navedenoj korespodenciji nije pričala o svom poslu, sređenim egzistencijalnim pitanjima i svojim vezama od kojih je najkraća trajala dve godine. I šta je momak odmah pomislio o njoj? Ova je zrela za udaju! Suština je da smo jako zakomplikovali stvari, stoga imamo podele: veza, ozbiljna veza, opuštena/otvorena veza, klasična seks kombinacija, drug za seks, veza zasnovana na seksu, i tako u nedogled… Rezultat ovoga su brojni nesporazumi šta je ko rekao, mislio i hteo, i beskrajne rasprave na temu šta žene žele, a muškarci hoće, bez konstruktivnog zaključka na kraju.

Stoga, umesto tumačenja i nagađanja šta je potencijalni partner spreman da ponudi, pitaj! Zaboravi na plitke metafore o svojoj kompleksnosti i reci za koji si vid interakcije – možda i suprotna strana ima nedoumice o tebi. Dakle, razgovor može veoma da olakša stvari (ma koliko znao da zaboli) i uštedi vreme za koje se svi žalimo da ga nemamo dovoljno. Međutim, svakom od nas se desilo ili da drugog lažno navodi, ili nasedne na nečije “prazne priče”. Šta onda? Malo biheviorizma za početak, tj, posmatraj ponašanje. O nekoj osobi najviše možemo zaključiti na osnovu odnosa prema ljudima i situacijama koje je okružuju. U prevodu: ako neko ogovara najboljeg prijatelja, npr, vrlo verovatno će i tebe narednom partneru. Posmatraj, posmatraj, posmatraj! Čak iako se sa tom osobom nađeš na sigurnom terenu, kroz određene situacije možeš zaključiti gde u budućnosti može eventualno zaškripati.

Dakle, zaključak je sledeći: kao prvo, ne poistovećuj nekog sa predstavom o njemu koju imaš u glavi. Ako ti nešto nije jasno, pitaj, ili u boljem slučaju diskretno naznači svoje namere i očekivanja. Pošto i reči nekad znaju da prevare, posmatraj i pokušaj da zaključiš sa kim imaš posla. Nažalost, licemera i foliranata je previše, pa se često desi da nečiji naizgled besprekorni priča i ponašanje su dijametralno suprotni od činjeničnog stanja, i tu dolazimo do okosnice: ophođenje te osobe prema tebi. Pamti li ono što si rekao/la, javlja li se u dogovoreno vreme, tretira li te kao osobu vrednu pažnje? Bez obzira u kom smeru ide vaš odnos, nesporazumi sa početka priče mogu se izbeći na ovaj način. Šta uslovljava da li neko sa tobom želi ozbiljniju priču ili rekreaciju sada nije tema, već klopke i nesporazumi u koje upadamo zbog sklonosti ka prejudiciranju.

Pričaj, gledaj, zaključuj! Veza na duge staze ili uzbudljiva afera svejedno, bitno je da oboje to želite.


Sonja Martić je ekspert za profilisanje gradskih faca i vodič kroz ljudske klišee, flegmatična kučka sa ogromnim srcem, koja u sebi nosi neverovatan spoj patrijarhalnog i proevropskog.

Comments