Zdrava koža glave – blistava kosa: 5 razloga da počneš da koristiš arganovo ulje u svakodnevnoj nezi

Dental Milošević: “Lep osmeh stvara pozitivnu sliku o vama!” (INTERVJU)

Zašto je postalo kul da tvoj party autfit zapravo bude – sportski?

#beautycrush: Prirodan, a ujednačen ten i kako ga postići

9 stvari koje bih volela da sam znala pre nego što sam počela da trčim

Pre nego što postigneš savršen #nomakeup makeup look, ovo je potrebno tvojoj koži!

ULTRA BOOST: 4 stvari koje će ti pomoći da nastaviš da trčiš onda kada želiš da odustaneš

Prirodna nega je u modi: Evo kako da oporaviš kožu posle hladne zime!

Najvažnija stvar koju možeš (i treba!) da uradiš za svoju drugaricu

4 razloga zbog kojih je zdravo imati BFF

1/3

“Wabi-sabi” je japanski termin koji u svojoj suštini i najadekvatnijem prevodu znači pronalaženje lepote u nesavršenosti. Wabi se odnosi na jednostavnost, skrušenost i nerazmetljivost i u svojoj suštini akcentuje povratak prirodi i povezivanje sa njom, dok se sabi definiše kao sposobnost prihvatanja životnog ciklusa i svega onoga što život nosi, dobro, loše, savršeno, nesavršeno. U kontekstu dekoracije, dizajna i enterijera, wabi-sabi dom je onaj koji na prvom mestu insistira na autentičnosti i pronalazi vrednost u starom, iznošenom, iskorišćenom i promoviše sveukupni osećaj mira i balansa kroz upotrebu jednostavnog dizajna i elemenata. Umesto nagomilavanja novih trendi stvari, iskusni wabi-sabisti znaju da pronađu one elemente koji svojim životom i “istrošenošću” unose posebnu atmosferu u enterijer. Ovakvi enterijeri pronalaze harmoniju u autentičnosti i nesavršenosti ili je najbolje možda reći autentičnosti nesavršenosti, jer svaka nova činija izgleda isto kada je nova, a svaka je napukla na drugačiji način i to je ono što je prelepo. Ovakav pristup je pravi antipod svetu današnjice u kom smo opsednuti idejom o savršenosti i predstavlja pravi predah za oko i um i otvara neverovatne potencijale dekorisanja prostora.

Naravno, apstraktne ideje poput wabi-sabija nije tako jednostavno uvek primeniti u praksi, ali uz nekoliko saveta i pravih koraka, možeš malo po malo da “otapaš” svoj dom i daš mu priliku da bude savršeno nesavršen i pun pozitivne energije koja struji.

Vrati se osnovnim komadima

Wabi-sabi senzibilitet je onaj koji broj elemanata u pokućstvu drži na aposlutnom minimumu i u enterijer uključuje samo one stvari i komade koji pozivaju nostalgiju, lepotu ili praktičnost ili njihove kombinacije. Bitno je imati na umu i to da wabi-sabi ne favorizuje minimalizam zbog minimalizma i isključivo njegove estetike već odlazi dublje i insistira na njemu jer je prema ovom konceptu življenja bitno svesti materijalno na minimum da bi duhovno imalo prostora da se razvije. Smiren i srećan duh razvijaju se u prostoru koji nije prenatrpan bespotrebnim stvarima. Radost svakodnevice je u jednostavnosti, ali promišljenoj. Za razliku od klasičnog minimaliste koji će se otarasiti vaze koju voli jer se ne uklapa u njegovu estetiku, wabi-sabista će je ostaviti baš zato što ga čini srećnim iako se ne uklapa, a pre izbaciti nešto drugo što je tu samo iz estetskih razloga.

Editors choice