Negovanje i razvijanje odnosa nije nešto što se dešava spontano, bez truda i ulaganja – ljubav neće to učiniti za vas, jer ljubav nije isto što i odnos. Ono što osećate i verujete, dovoljno je da vam greje srce, ali ono što promišljate, na čemu radite – ono što činite – pravi svu razliku. 

Praktikujte prihvatanje i uvažavanje 

Pojam svesne ljubavi zasniva se na prihvatanju i uvažavanju – možete nekoga voleti i želeti mu sve najbolje, ali ako imate kritički pristup i stalno mu ukazujete kako bi mogao da napreduje, šta treba ili ne treba da čini, on to neće doživeti kao podsticaj da radi na sebi i da se menja. Naprotiv, primiće poruku da nije dovoljno dobar, da nije prihvaćen i poštovan takav kakav je. 

Prihvatanje uspona i padova u vezi

Očekivanje da uvek budete srećni, ispunjeni ljubavlju i strašću, pristup je odnosima koji vas vodi pravo u razočaranje. Ne možete biti zadovoljni i ispunjeni stalno, samo periodično – kako u vezi, tako i u svemu ostalom. Kad prihvatate da veza ima uspone i padove, krize i svetle trenutke, bićete snažnije povezani sa partnerom i lakše ćete pratiti dinamiku odnosa. 

Koristite zamenicu MI

Parovi koji koriste zamenicu MI, kada razgovaraju, stavljaju svoje zajedništvo iznad ličnog, govore i misle o sebi kao o paru, srećniji su, smireniji i zadovoljniji od onih koji koriste zamenica JA, TI. 

Izražavajte zahvalnost

To nije kurtoazni izraz pristojnosti i vaspitanja – zahvalite partneru uvek kada učini nešto što ste ga zamolili, čime vas je obradovao i iznenadio, kad vam kaže nešto lepo, primetite kad uradi nešto što niste tražili, vrednujte zahvalnošću sve što partner čini za vas i vaš odnos. Parovi koji to rade stalno, na dnevnom nivou, imaju jaču vezu, bolje se osećaju jedno sa drugim, izjavljuju da su ponosni na partnera i da im je partner najbolje društvo. 

Gledajte da pozitivnost preovlađuje 

Za svaku negativnu interakciju ili iskustvo sa partnerom, nađite tri pozitivne interakcije i iskustva – tri prema jedan je mera fokusiranja na ono dobro i pozitivno, koja pomaže da se veza razvija i cveta. 

Comments