Da, jedva čekam da doživim zrele godine. Svesna sam da u svetu koji je opsednut mladošću i mladolikošću to zvuči krajnje šokantno. Pritisak na ženama je veći da zauvek izgledaju mlado, zato pokušavaju da prikriju znake starenja kremama i tretmanima. Ono što sad znam jeste da ću se negovati, ali nikad neću raditi tretmane i voleću svoje bore. Imam skoro trideset godina i već imam bore.

Znam da će se one vremenom produbiti, ali jedva čekam da se to desi. Meni su bore prelepe, zato što govore o životnom iskustvu jedne žene, o nekom prošlom vremenu, o tome koliko se smejala, koliko je plakala i kroz šta je prošla u životu. Život ostavi tragove u vidu ožiljaka, strija, a telo je spomenik svih tih događaja.

Jedva čekam kad vidim kakva ću žena biti, jer mi se dopada kakva žena postajem. Mladost je, barem iz mog iskustva, nestabilna. Čitave dvadesete provela sam ne znajući ko sam. Tražila sam sebe, studirala, gradila svoje samopouzdanje i još uvek ga gradim. Sada mnogo više poznjeam sebe nego sa dvadeset godina i sasvim sam drugačija osoba. Zanima me kakva li ću tek biti sa četrdeset i više godina.

Žena sa iskustvom koja zna šta želi i rešena je da to ostvari je jedna vrlo moćna osoba. Nije je tako lako pokolebati, promišljena je, mudra, ima izgrađen stil, finansijski stabilna, ili bar stabilnija nego što je bila u dvadesetim.

Pročitajte i ovo: Želite da privučete dobre stvari – počnite od ljudi koji vas okružuju

Uostalom, zrele godine su nešto što će se svakako dogoditi – zašto toliko da bežimo od njih, umesto da ih prihvatimo? Treba da gledamo na dobre stvari koje zrele godine donose.

Antički Grci imaju reč akmḗ, koja znači vrhunac (ne u seksualnom smislu). Koristila se za muškarce u četrdesetim godinama. Za njih su četrdesete bile prime time, odnosno, najbolje godine. Smatralo se da ste u tim godinama na vrhuncu pameti i snage. Tu je i dalje ona mladalačka snaga, ali i životna mudrost koja dolazi tek sa godinama. I zaista ima istine u tome, rekla bih da smo tada u najboljim godinama.

Nisam za forsiranje mladosti, mladost jeste lepa, ali čini da sva druga doba života budu potcenjena. Svako doba sa sobom nosi svoje lepote, pa čak i duboka starost. Nema ništa lepše od dugog, mirnog i ispunjenog života.

Sada sam stabilnija, odlučnija i više svoja nego pre deset godina i dvadesete godine upravo i služe tom pronalaženju sebe i sa sobom nose pregršt izazova. To su godine kada tek počinjemo sa izgradnjom karijere, kada učimo kako da budemo odgovorni i kako da se ponašamo kao odrasla osoba, godine kada uglavnom nemamo dovoljno novca da sebi priuštimo sve što želimo, kada smo nesigurni i tek nalazimo svoj put.

Tridesete, četrdesete, pedesete su već utabane staze. Tada je lakše izboriti se za sebe i da te neko čuje, neće niko misliti da nemaš ništa pametno da kažeš zato što si mlada.

Pročitajte i ovo: Ostvarite lično zadovoljstvo usvajanjem jednostavnih navika

Dakle, i uz mladost i uz srednje godine idu razne vrline i mane. Na to želim i da ukažem, da ne moramo kroz život ići sa uverenjem da je mladost lepa, a za zrele godine i starost vezuje se predrasuda da su nešto loše i neprijatno. Život je onakav kakvim ga skrojimo, bar u onoj meri koliko imamo uticaja na to. U zrelosti može i te kako da se uživa, ona predstavlja kulminaciju svih dosadašnjih uspeha, kad već imate određeni status, kada ste nešto izgradili, a mladost je sva u počecima.

U suštini, svaki period života može da bude divan, ali iz sopstvenog iskustva, što sam starija, to sam srećnija i radujem se godinama koje dolaze.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Jovana Petković

Comments