Ukoliko si u potrazi za poslom, pretpostavljamo da si se makar jednom zapitala da li si odgovarajući kandidat koji će potencijalnom poslodavcu biti onaj pravi izbor. Pa ipak, kako izgleda odgovarajući kandidat? I zapravo, kako uopšte pronaći svoj posao iz snova? Na ova i još mnoga druga pitanja odgovor nam je dala Jelena Bajčetić, šef prodaje na sajtu Poslovi Infostud, a uz to nam je otkrila i šta je zaista važno na radnom mestu i da li su i zašto poslovi u našoj zemlji namešteni.

WANNABE MAGAZINE: Kao šef prodaje na sajtu Poslovi Infostud, vaš primarni zadatak je pomaganje poslodavcima da dođu do kvalitetnih kandidata. Koje su najvažnije potrebe poslodavaca i šta oni zaista očekuju od kandidata kojeg bi želeli da zaposle?

JELENA BAJČETIĆ: Potrebe poslodavaca zavise od veličine firme, industrije, koliko je izgrađeno HR odeljenje i drugi sektori u firmi, tržišnih prilika, kretanja biznisa… I pored svih razlika između poslodavaca koje su uslovljene pomenutim faktorima, možemo reći da je njihova glavna potreba da pronađu odgovarajućeg kandidata – onog koji može da se uklopi u vrednosti i kulturu kompanije, koga pokreće data radna pozicija i zaduženja na njoj, koji je motivisan da doprinosi i orijentisan je ka poslu i ciljevima kompanije, otvoren je za promene, napredovanje i učenje, proaktivan je i ima lične vrednosti koje ga čine uklopivim u organizaciju u koju dolazi, i koji je prilagodljiv, u smislu da se lako uklapa u postojeći tim.

1 Jelena Bajčetić, Poslovi Infostud: Kandidati su bitni za opstanak firme kao i kupci njihovih proizvoda!

Koje kriterijume treba da ispuni dobar poslodavac, a koje dobar kandidat? Koje greške najčešće prave poslodavci, a koje kandidati kada se prijavljuju za posao ili dolaze na razgovor?

Prema istraživanju “Najpoželjniji poslodavac” koje smo sproveli prethodne godine, kandidati i zaposleni su istakli da su im na radnom mestu najbitniji: dobri međuljudski odnosi i radna atmosfera, kvalitetan menadžment, prilike za napredovanje i usavršavanje, sigurnost radnog mesta i visina plate. Tim redom. Tako da je po mom mišljenju dobar poslodavac onaj koji se trudi da obezbedi takve prilike za svoje sadašnje i buduće zaposlene.

Dobar kandidat treba da krene od toga da je traženje posla posao za sebe, da dobro istraži poslodavca kod kog želi da konkuriše, da se upozna sa vrednostima firme, da bude transparentan i iskren na intervjuu i da predstavi svoje kvalitete na najbolji mogući način. Takođe, bilo bi poželjno da se što više prilagodi svakom pojedinačnom konkursu za koji aplicira – i svojom biografijom, propratnim pismom i ponašanjem na intervjuu.

Prema povratnim informacijama koje dobijamo od kandidata, najčešće greške poslodavaca u vezi su sa izostankom povratne informacije o ishodu konkursa i brzinom procesa selekcije. Naime, od 2008. godine, mi kroz projekat “Oceni put do posla” pitamo kandidate da ocene “put do posla” u kompanijama na čije oglase su se prijavili. Ono što je alarmatno je da od ukupnog broja anketiranih skoro 86% kandidata ne dobija povratnu informaciju od poslodavca. Naročito je važno istaći da izostanak povratne informacije u velikoj meri utiče na sam imidž kompanije, te je 60% anketiranih reklo da se ne bi ponovo prijavilo na oglas poslodavca, a preko 64% kandidata ne bi preporučili bliskim osobama da konkurišu na oglase tog poslodavca.

Isto tako poslodavci treba da budu svesni da kandidati nekad uzimaju slobodan dan i prelaze veliki put da bi došli na intervju i u tom smislu treba da ih ispoštuju. Ponosna sam na moje kolege iz HR-a koji gledaju da se zaista prilagode kandidatima i da zaposleni kandidati mogu da imaju intervju posle svog radnog vremena. Takođe, pošto je sedište Infostuda u Subotici i tu se dešava većina intervjua, nadoknađujemo putne troškove kandidatima.

Sa druge strane, prema rečima poslodavaca, kandidati se često ne pojavljuju na razgovoru za posao ili kasne na intervju. Danas je vreme osnovna odrednica za sve i neukazivanje poštovanja prema tuđem vremenu može da znači da sutra nećemo poštovati ni druge poslovne obaveze. Zatim, iako pominjemo da treba aktivno pristupiti traženju posla, to ne znači da u isto vreme sa istim CV-jem i istim propratnim pismo treba da konkurišemo na sto konkursa. I to je jedna od čestih grešaka kandidata – neprilagođavanje konkretnoj poziciji i poslodavcu već slanje biografija “naslepo”. U takvoj situaciiji, često čujem od kandidata da ne mogu ni da se sete na koje su konkurse konkurisali ni šta se u njima traži.

Pored ovoga dodala bih još i nedostatak pitanja kandidata na intervjuu, jer može da deluje kao odsustvo stvarne zainteresovanosti za taj posao.

2 Jelena Bajčetić, Poslovi Infostud: Kandidati su bitni za opstanak firme kao i kupci njihovih proizvoda!

Koje metode biste vi izdvojili kao dokazane za pronalaženje dobrog posla?

U današnjoj situaciji na tržištu rada vlada dvojaka borba – borba poslodavaca za dobre kandidate i borba kandidata za dobre poslodavce. To definitivno zahteva aktivan pristup i definitivno je posao pre samog posla. Preporuka je da angažujete sve raspoložive načine – prijatelje, poznanike, preporuke, sajtove za zapošljavanje, karijerne stranice kompanija, Linkedin… Izbor metoda zavisi od toga kako ste definisali cilj te potrage.

Iz tih razloga moja preporuka je da prvo definišete šta za vas znači dobar posao: da li onaj koji podrazumeva više prilika za usavršavanje i razvoj od trenutnog ili bolje plaćenu poziciju u okviru iste branše ili vam je prosto potrebna promena radnog okruženja i želite da radite nešto potpuno novo ili tražite posao prvi put… Na osnovu toga možete da napravite listu svojih poželjnih poslodavaca i da istražite njihove načine dolaska do novozaposlenih: da li imaju svoju karijernu stranicu, da li postavljaju oglase za posao, da li su prisutni na društvenim mrežama, da li znate nekoga ko u toj kompaniji radi… Kompanije se u današnjoj situaciji na tržištu rada trude da budu što transparentnije i vidljivije na što više kanala, tako da su vam lako dostupne informacije o njima i trudite se da istražite što više informacija o poslodavcu koji vam je poželjan. Infostud grupa između ostalog ima svoju karijernu stranicu, koja prikazuje zašto je Infostud poželjan poslodavac, navodi naše vrednosti, priče naših zaposlenih, beneficije u okviru Grupe, a posebno smo ponosni na naš Vodič za novozaposlene. Ukoliko kompanija slučajno nema karijernu stranicu, pokušajte da je nađete u okviru odeljka Upoznajte poslodavce na našem sajtu. Saznajte koje vrednosti su im najvažnije, kakav profil kandidata traže i šta je ono što nude, a u isto vreme razmišljajte da li to vama odgovara i da li ste kandidat za njih.

Kao što sam već pomenula, podrazumeva se da ste u potragu krenuli sa dobro definisanim CV-jem koji je prilagođen radnoj poziciji na koju konkurišete. Takođe, napišite dobro propratno pismo, koje se možda nekad ne čini važnim, ali pravi razliku ukoliko na konkursu preostane desetak biografija između kojih se poslodavac razmišlja koga pozvati na (najuži) intervju.

Svakako svima koji traže posao preporučujem čitanje bloga na sajtu poslovi.infostud.com, koji svojom šarolikom tematikom pruža apsolutnu podršku, a neke od tema koje pokriva su kako da koristitite sajt u svrhu traženja posla, kako možete da poboljšate svoje veštine, zašto je važno dobro propratno pismo, kako fukncioniše zakon u kategoriji traženja posla ali i ostvarivanja prava kao osobe koja je u procesu pronalaska posla ili je zaposlena, itd.

Da li je vaš posao pronašao vas ili ste vi pronašli njega?

Nekako smo se međusobno pronašli, moja veza sa poslom traje 11 godina i duža je nego ijedan moj partnerski odnos (smeh). Šalu na stranu, za Infostud me vežu još studentski dani, kada smo na malobrojnim računarima na faksu željno iščekivali da kolega ispred tebe oslobodi mesto, kako bi mogao da posetiš Infostudov sajt i saznaš najnovija i najzanimljivija dešavanja u studentskom svetu. Kada sam se krajem 2007. godine vratila sa šestomesečnog Work & Travel programa u SAD-u, odlučila sam da je vreme da nađem posao i nekako sam znala da želim da radim u Infostudu. Početkom 2008. sam prvi put konkurisala za posao na obrazovnim sajtovima na koji nisam prošla. To me je rastužilo, ali se nova prilika ukazala sredinom godine i to za sajt za zapošljavanje poslovi.infostud.com. U prvih 10 dana odgovora nije bilo pa sam krenula na planirani odmor u Banja Luku. U autobusu primam poziv u kojem me buduća koleginica obaveštava o intervjuu. Vratila sam se, prošla tri kruga selekcije, i čekam, uzbuđena… a onda razgovor na kojem mi saopštavaju da sam primljena. Bila sam i presrećna i prestravljena u isto vreme – moje prvo radno mesto. Jako mi je značilo tada poverenje moje direktorke, verovala je da ja imam ono što se traži na toj poziciji i kada je mene uhvatila trema što treba da počnem da radim u tada prvi put formiranom prodajnom odeljenju pored iskusnijih kolega, rekla mi je: Ti to možeš (smeh). Hvala joj na tome.

3 Jelena Bajčetić, Poslovi Infostud: Kandidati su bitni za opstanak firme kao i kupci njihovih proizvoda!

Mnogi misle da je danas moguće pronaći posao samo “preko veze”. Da li su poslovi u Srbiji zaista namešteni ili mnogi jednostavno nisu imali dovoljno sreće da pronađu posao koji im zaista odgovara?

Nažalost ne možemo pobeći od toga da u našoj zemlji i dalje postoje mnogi poslovi do kojih se dolazi “preko veze”, ali ukoliko uzmem u obzir naše dugogodišnje iskustvo u okviru rada na sajtu za zapošljavanje, moram istaći da poslodavci zaista traže radnike putem konkursa. Za njih je vrlo bitno da dođu do kvalitetnih kandidata koji će značiti njihovoj kompaniji i samom napretku i razvoju iste. Jasno da je da su kandidati nezadovoljni zbog nedobijanja posla, a to nezadovoljstvo postaje još veće ukoliko ni ne dobiju povratnu informaciju o ishodu konkursa. Onda nije ni začuđujuće da se stvara stav da su poslovi “namešteni”. Kada bi kandidati dobijali jasne povratne informacije o pravom stanju, da se poslodavac odlučio za drugog kandidata, iz kojih razloga, savete koje su mu slabosti i na čemu da poradi, ali i podstrek da kad sve to učini pokuša ponovo, mislim da bi bilo mnogo manje mišljenja da se posao dobija “preko veze”.

Comments