Ukratko, joga položaji ili asana treba da pomoću tela podstaknu duhovno uzdizanje dok se ne postigne potpuno oslobođenje duše od beskonačnog ciklusa života (samsaru) koji čine rođenje, smrt i reinkarnacija. Potpuno oslobođenje duše je mokša, a joga je put kojim svaki učenik (jogi) korača i prolazi kroz osam faza na svom putu ka samospoznaji.

Prva faza je jama, savršeni moral koji sprečava čoveka da zloupotrebi unutrašnju snagu. Sledeća faza je nijama koja obavezuje na strogo poštovanje svakodnevnih vežbi. Asana je treća faza, a sastoji se od položaja koji treba da umire sve nevoljne pokrete i doživljaje. Zatim sledi pranajama , put koji regulacijom disanja reguliše tok misli. Peta faza pratjahara je razdvajanje misli od konkretnih stvari, a šesta se zove dharana tokom koje se vežba potpuna skoncentrisanost na samo jednu misao. U sedmoj fazi, dhjani, poništava se bilo kakva misao hipnotičkom kontemplacijom, dok je poslednja fazi, samadha, kontemplativni trans u kojem nestaje srž svakog čoveka, Atman i stapa se sa vrhovnom stvarnošću koja se zove Brahman.

joga za poneti3 Joga za poneti

U praksi se ovaj deo koji se tiče fizičkih vežbi izdvojio kao veština koja ljudima čini dobro i oporavlja telo i duh. To je hatha joga koja se zasniva na gimnastici, kontroli disanja i misli. Ko se bavi jogom zasigurno primećuje da ima bolju koncentraciju i ravnotežu, a to se postiže ujedinjenim delovanjem tela i duha. U mnogim člancima opisano je da joga podstiče uravnoteženost i samopouzdanje što je i logično s obzirom na to da učenici joge teže da ostvare samospoznaju. Isto tako joga omogućava energiji da se nesmetano kreće u organizmu što se pozitivno odražava na našu spoljašnjost.

Međutim, pravi rezultati mogući su isključivo uz iskusnog učitelja. Pravilno izvođenje joge je važno da bi efekat vežbanja ispunio makar taj deo smisla cele filozofije koji se odnosi na prve korake opuštanja i uplovljavanja u kontempliranje, što je ta varijanta joge za poneti koja je zauzela svoje mesto u popularnoj kulturi i postala nezaobilazan trend širom sveta.

Nije mnogo onih koji žele da saznaju i dožive više, pa se spakuju i odu u Indiju u potrazi za smislom, podvrgnu se kompleksnim izučavanjima religije i posvete shvatanju ovog jedinstvenog učenja. Većina uzima od cele priče onoliko koliko joj treba da ostane zdravog tela i razuma, čast izuzecima, naravno. To svakako ne može da škodi, ali nije loše da ponekad zakoračimo za nijansu dalje od onoga što je trend. Ko zna šta možemo da otkrijemo ako se na kratko odreknemo onoga za poneti.

Izvor fotografija: unsplash.com

Maša Lopičić

Comments