Tipična situacija i svima poznata stvar – bili ste u vezi, sve ste činili za njega, a on to nije cenio, ponašao se kao kreten i bez obzira na upozorenja nije hteo da se menja. Raskinuli ste, iako vam je teško palo, ne želeći i ne mogavši više da se mučite. Patili ste, taman krenuli dalje, kad eto ti ga on – došao da vas moli da se pomirite uz obrazloženje da je sve shvatio, da zna da je pogrešio i da je sada druga osoba spremna da vam uzvrati ljubav istom merom. Ok. Možete biti totalno ravnodušni na njegove izlive emocija i odje*ati skota, ali pre će biti da ćete se radovati kao mali majmuni i odmah u glavi iscenirati vaše idilično, savršeno venčanje. Mmm…

Stop!

Ako ste rešili čak i da samo razmislite o pomirenju, ne dajte da srce zagospodari razumom. Da, volite ga vi, ali emocije na stranu, šta kaže vaš mozak, onako objektivno? Postojao je razlog zbog koga ste raskinuli, kako da znate da neće tako biti i ovog puta? “Gde jednom padneš, tu ćeš pasti ponovo.”

slika 15 Još jednu šansu mi daj

Da li treba da pružite drugu šansu?

Pre svega, nemojte da pretpostavljate. I to što vas je on pozvao da se pomirite ne znači da istog momenta treba da poletite njemu u zagrljaj. Ovo ne znači da treba da “tvrdite pazar” već da sebi date onoliko vremena koliko vam je potrebno da donesete odluku. Da razmislite, porazgovarate sa njim. Vaš bivši dragi (ako je on kriv za raskid) stvarno treba da shvati da je on bio problem i da bude spreman da radi na sebi da to ispravi. U suprotnom, uvek ćete se saplitati o istu prepreku. Najiskrenije i najotvorenije razgovarajte o baš svemu što nije štimalo i već ćete sami videti ima li nade da drugog puta bude bolje ili je ipak najbolje da svako nastavi svojim putem. U svakom slučaju, ne pretpostavljajte da će sve biti super, već se uverite u to!

Druga bitna stvar. Razmislite zašto se mirite sa njim. Da li stvarno ne možete da živite bez njega jer je on ljubav vašeg života, ili se na taj korak odlučujete zato što ste usamljene, smorene, cimanje vam je da tražite nekog novog, iz navike? Nemojte sebi zadavati više bola nego što je potrebno. Velike su šanse da ćete se opet vezati za njega, a on vas opet povrediti. Ako nije neophodno, ne radite to.

slika 25 Još jednu šansu mi daj

Posle svađe sve je slađe?

Naravno, ne očajavajte, milion je slučajeva da je posle svađe stvarno bilo slađe! I da, treba dati drugu šansu, ali ne ishitreno, bez razmišljanja, jer tako samo sebi možete da naudite. Može biti bolje drugog puta ako ste oboje razrešili probleme iz prošlosti i ako ste spremni da se maksimalno trudite i jedno drugom posvetite. Pogotovo ako ste bili u dugoj, ozbiljnoj vezi. Teško je zaboraviti i preboleti tako nešto. Ponekad vredi rizikovati i na kraju dobiti priču sa happy end-om.

Da rezimiramo: prvo, dajte sebi vremena da se emocije slegnu, da vam se misli razbistre. Onda, dobro razmislite šta je bio problem u vezi i da li se to može rešiti. Razgovarajte sa partnerom, uverite se da je i on o svemu dobro razmislio i da je shvatio šta treba da menja. Uostalom, vi ga najbolje poznajete i nakon samo jednog otvorenog i iskrenog razgovora znaćete šta vam valja činiti. I, koliko god bilo teško, pustite da odluči razum. Srce zna da bude slepo, a samim tim, ponovo povređeno. I ono što je najvažnije, budite iskreni prema sebi, priznajte sebi da, možda, nema nade. Boleće, ali ćete se pre ili kasnije oporaviti. Ovako, ako se pomirite pa vas on opet slomi, boleće još više i još više ćete biti razočarani.

Na kraju krajeva, svako je gospodar svoje sudbine, pa kako odlučite, tako će vam biti. Srećno!

Izvori fotografija: flirtcasanova.com, mlive.com


Ivana Tomić – za sada je još uvek novinarka u pokušaju, ali bi volela da jednog dana ima uspešnu karijeru. Od kada je postala tetka šali se da je postala i mudrija. Voli da provodi vreme sa svojom porodicom i kućnim ljubimcima, obožava “Mrak” film, višnje i Džonija Depa, a posebno uživa da “šeta” po živcima svojoj najboljoj drugarici Nedi.

Comments