Otkrivamo: Kako da se UVEK osećaš kao boginja?

Tvoj Instagram će obožavati ovaj restoran! (Plus: Otkrivamo ti jela sa menija koja moraš da probaš!)

#BFFOREO: 5 stvari koje treba da uradiš sa svojom BFF ovog leta (Pobednički ADVERTORIJAL)

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Air Max revolucija uz the Spot

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

1/3

O toksičnim vezama i znacima prema kojima se one prepoznaju, mnogo se piše i govori – verovatno zato što postoji potreba i što je mnogo žena u lošim odnosima u kojima se ne snalazi i pokušava da u svojoj ljubavi i odanosti (i potrebi za partnerom) pronađe opravdanje za partnerovo toksično ponašanje. Odluka o tome da li ćeš ostati u takvoj vezi je jedno, a svest o tome da se nalaziš u toksičnim odnosima, drugo. A to drugo dolazi pre svega, jer je najvažnije biti svestan. Odluke dolaze posle, a one nikada nisu lake. Dakle, niko ne može da ti kaže ostavi ga i beži, jer ti sama najbolje znaš šta je među vama i zašto ostaješ ili odlaziš iz takve veze. Takođe, nije obavezno da muškarac bude onaj koji je toksičan element u vezi i možda neke od ovih manipulacija prepoznaš kod sebe – a to je takođe veoma važno.

Previše si emotivna

Ovo je česta muška odbrana od emocija koje žene mnogo otvorenije i spontanije izražavaju, dok oni imaju potrebu da racionalizuju i distanciraju se od osećanja. To znači – ne mora da znači da je on toksični manipulator, ako se povlači iza zida racionalnosti i prebacuje ti da si preterano emotivna. Osim ako strah i neprijatnost pred otvorenim ispoljavanjem emocija nisu generalni znak nesigurnosti i emotivne nedostupnosti, koja kvari sve odnose.

Poruka da tvoje emocije nisu važne

Muškarac koji je samo uznemiren tvojom tugom, besom i povređenošću, možda će pokušati da se odbrani distancom i racionalizacijom, ali će istovremeno biti zabrinut zbog toga kako se osećaš i želeće da shvati čime je doprineo. Toksični manipulator se neće brinuti – on će nastojati da te ubedi da preteruješ, da to oko čega “toliko dramiš” uopšte nije tako velika stvar i neće pokušati da sagleda svoj udeo, niti da se izvini, niti da pokuša da promeni ponašanje koje te izluđuje i da se iskupi.

Pogrešno si ga čula (shvatila)

Osim ako si ga zaista pogrešno shvatila, čula, protumačila, ovo je standardna toksična manipulacija. Nije on to rekao, nema šanse. Ti si to nešto “prespojila” u svojoj preosetljivosti, ili si malo luda. On ne preuzima odgovornost za ono što jeste rekao (dobro si čula i shvatila) ali zato rado preuzima kontrolu, “vozajući” te na tvojoj sopstvenoj nesigurnosti. Jer najveće su šanse da ćeš se ti sto puta preslišati i posumnjati u to da si nešto stvarno dobro čula i razumela, kad on uporno tvrdi da je tako kako on tvrdi.

veza Još neki načini da prepoznaš manipulaciju u toksičnoj vezi

Editors choice