O toksičnim vezama i znacima prema kojima se one prepoznaju, mnogo se piše i govori – verovatno zato što postoji potreba i što je mnogo žena u lošim odnosima u kojima se ne snalazi i pokušava da u svojoj ljubavi i odanosti (i potrebi za partnerom) pronađe opravdanje za partnerovo toksično ponašanje. Odluka o tome da li ćeš ostati u takvoj vezi je jedno, a svest o tome da se nalaziš u toksičnim odnosima, drugo. A to drugo dolazi pre svega, jer je najvažnije biti svestan. Odluke dolaze posle, a one nikada nisu lake. Dakle, niko ne može da ti kaže ostavi ga i beži, jer ti sama najbolje znaš šta je među vama i zašto ostaješ ili odlaziš iz takve veze. Takođe, nije obavezno da muškarac bude onaj koji je toksičan element u vezi i možda neke od ovih manipulacija prepoznaš kod sebe – a to je takođe veoma važno.

Previše si emotivna

Ovo je česta muška odbrana od emocija koje žene mnogo otvorenije i spontanije izražavaju, dok oni imaju potrebu da racionalizuju i distanciraju se od osećanja. To znači – ne mora da znači da je on toksični manipulator, ako se povlači iza zida racionalnosti i prebacuje ti da si preterano emotivna. Osim ako strah i neprijatnost pred otvorenim ispoljavanjem emocija nisu generalni znak nesigurnosti i emotivne nedostupnosti, koja kvari sve odnose.

Poruka da tvoje emocije nisu važne

Muškarac koji je samo uznemiren tvojom tugom, besom i povređenošću, možda će pokušati da se odbrani distancom i racionalizacijom, ali će istovremeno biti zabrinut zbog toga kako se osećaš i želeće da shvati čime je doprineo. Toksični manipulator se neće brinuti – on će nastojati da te ubedi da preteruješ, da to oko čega “toliko dramiš” uopšte nije tako velika stvar i neće pokušati da sagleda svoj udeo, niti da se izvini, niti da pokuša da promeni ponašanje koje te izluđuje i da se iskupi.

Pogrešno si ga čula (shvatila)

Osim ako si ga zaista pogrešno shvatila, čula, protumačila, ovo je standardna toksična manipulacija. Nije on to rekao, nema šanse. Ti si to nešto “prespojila” u svojoj preosetljivosti, ili si malo luda. On ne preuzima odgovornost za ono što jeste rekao (dobro si čula i shvatila) ali zato rado preuzima kontrolu, “vozajući” te na tvojoj sopstvenoj nesigurnosti. Jer najveće su šanse da ćeš se ti sto puta preslišati i posumnjati u to da si nešto stvarno dobro čula i razumela, kad on uporno tvrdi da je tako kako on tvrdi.

veza Još neki načini da prepoznaš manipulaciju u toksičnoj vezi
Comments