Mikro trend: Ovaj detalj čini da svaki autfit izgleda super-moderno!

Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Još neki načini da prepoznaš manipulaciju u toksičnoj vezi

Još neki načini da prepoznaš manipulaciju u toksičnoj vezi

1/3

O toksičnim vezama i znacima prema kojima se one prepoznaju, mnogo se piše i govori – verovatno zato što postoji potreba i što je mnogo žena u lošim odnosima u kojima se ne snalazi i pokušava da u svojoj ljubavi i odanosti (i potrebi za partnerom) pronađe opravdanje za partnerovo toksično ponašanje. Odluka o tome da li ćeš ostati u takvoj vezi je jedno, a svest o tome da se nalaziš u toksičnim odnosima, drugo. A to drugo dolazi pre svega, jer je najvažnije biti svestan. Odluke dolaze posle, a one nikada nisu lake. Dakle, niko ne može da ti kaže ostavi ga i beži, jer ti sama najbolje znaš šta je među vama i zašto ostaješ ili odlaziš iz takve veze. Takođe, nije obavezno da muškarac bude onaj koji je toksičan element u vezi i možda neke od ovih manipulacija prepoznaš kod sebe – a to je takođe veoma važno.

Previše si emotivna

Ovo je česta muška odbrana od emocija koje žene mnogo otvorenije i spontanije izražavaju, dok oni imaju potrebu da racionalizuju i distanciraju se od osećanja. To znači – ne mora da znači da je on toksični manipulator, ako se povlači iza zida racionalnosti i prebacuje ti da si preterano emotivna. Osim ako strah i neprijatnost pred otvorenim ispoljavanjem emocija nisu generalni znak nesigurnosti i emotivne nedostupnosti, koja kvari sve odnose.

Poruka da tvoje emocije nisu važne

Muškarac koji je samo uznemiren tvojom tugom, besom i povređenošću, možda će pokušati da se odbrani distancom i racionalizacijom, ali će istovremeno biti zabrinut zbog toga kako se osećaš i želeće da shvati čime je doprineo. Toksični manipulator se neće brinuti – on će nastojati da te ubedi da preteruješ, da to oko čega “toliko dramiš” uopšte nije tako velika stvar i neće pokušati da sagleda svoj udeo, niti da se izvini, niti da pokuša da promeni ponašanje koje te izluđuje i da se iskupi.

Pogrešno si ga čula (shvatila)

Osim ako si ga zaista pogrešno shvatila, čula, protumačila, ovo je standardna toksična manipulacija. Nije on to rekao, nema šanse. Ti si to nešto “prespojila” u svojoj preosetljivosti, ili si malo luda. On ne preuzima odgovornost za ono što jeste rekao (dobro si čula i shvatila) ali zato rado preuzima kontrolu, “vozajući” te na tvojoj sopstvenoj nesigurnosti. Jer najveće su šanse da ćeš se ti sto puta preslišati i posumnjati u to da si nešto stvarno dobro čula i razumela, kad on uporno tvrdi da je tako kako on tvrdi.

veza Još neki načini da prepoznaš manipulaciju u toksičnoj vezi

Editors choice