Ovo je jedan vrlo kvalitetan i provokativan film, koji će vas naterati da istražite u svojoj logici granice onoga što vi smatrate da je moguće. Ovakva teška pitanja, za čije odogovore nikada ne možemo biti sto posto sigurni su pokrenuta u ovom filmu, sve lepo iznesena i istražena kroz priču i lično putovanje jedne specifične i vrlo intrigantne individue, čija iskustva nam dovode u pitanje određene stvari, za koje smatramo da su činjenice.

“K-Pax”, film režiran od strane Iana Softlija (Iain Softley), prati čoveka po imenu Prot, koji je posle određenog incidenta transportovan u mentalnu ustanovu, gde biva stavljen pod negu kod određenog doktora Marka Pavela, koji pokušava da otkrije misteriju zašto ovaj pacijent tvrdi da je sa druge planete. Ovo ubrzo postaje veliki izazov za doktora, pošto Prot vrlo brzo pomoću njegovih stavova, odnosa i ponašanja postaje izuzetno ubedljiv. Pavel, skeptičan kako mu to i profesija nalaže, ne prihvata u potpunosti ono što mu ovaj pacijent priča, ali ubrzo priča dobija znatno na intenzitetu pošto Prot saopštava tačan datum kada mu je polazak nazad na svoju planetu zakazan, tako da doktor dobija kratak rok da se odluči, i raskrsti sa pričom.

Softli je fantastično  formirao ovaj film, praveći jedan interesantan i provokativan projekat, bacajući posmatrače u rebus, time što su suzdržane detaljne informacije u vezi Prota, džeći nas u nedoumici i terajući nas da preispitamo svoje koncepte oko toga šta je zbilja moguće, a šta nije. Ovo je fantastično pošto ništa konkretno o Protu ne saznajemo do samog kraja film, tako da nam je omogućeno da se prilično udubimo u priču, i zajedno sa dr. Pavelom pokušamo da rešimo zagonetku koja je ispred nas.

Gluma u filmu je više nego fantastična. Kevin Spejsi (Kevin Spacey) nam prezentuje jednu zbilja unikatnu personu, emotivno duboku i psihički uzbudljivu u isto vreme. Fantastična i nezaboravna izuzetno kompleksna rola. Ni Džef Bridžes (Jeff Bridges) ne kasni za Spejsijevim performansom, oslikavajući nam  jednog fokusiranog profesionalca. Fantastičan tandem, koji uklopio i bolje nego što sam očekivao.

Ovo je zaista jedan mnogo kvalitetan film, koji istražava mogućnosti realnog i naprosto uvlači posmatrača, i tera ga da se priključi. Sve preporuke, sjajan film.


Goran Mirković je filmofil koji podjednako uživa i u ekstremno zanimljivim, i u ekstremno neinteresantnim filmovima, kao i verni pratilac skoro pa svih sitcom-a. Još kao bezbradi klinac obećao je sebi da će se ili on baviti filmom ili film baviti njime. Redovno svoje čitaoce obaveštava o tome “Kakav je film”.

Comments