Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Mikro trend: Ovaj detalj čini da svaki autfit izgleda super-moderno!

Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Ka boljem zdravlju: Dvanaest vitamina i minerala (2. deo)

Ka boljem zdravlju: Dvanaest vitamina i minerala (2. deo)

U prethodnom broju naveli smo prvih šest najosnovnijih namirnica koje su neophodne vašem organizmu. Ovde navodimo još toliko!

Vitamin B12

Vitamin B12 pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, pospešuje moždane funkcije i učestvuje u stvaranju DNK. Hrana koja je bogata vitaminom A su školjke i jetreni proizvodi. Ovaj vitamin ne može da se apsorbuje bez stomačnih kiselina, tako većina ljudi, a posebno starije osobe, oni koji uzimaju antacide za neutralizaciju stomačne kiseline ili dijabetičari koji koriste lek Metformin, mogu imati problema pri iskorištavanju ovog vitamina. Ako pripadate nekoj od ovih grupa ili se osećate mrzovoljno i neraspoloženo, preispitajte da li vaš organizam dobija dovoljne količine B12 vitamina. Nedostatak ovog vitamina može da dovede do slabijeg pamćenja, osećaja peckanja ili utrnulosti.

vitamin b12 Ka boljem zdravlju: Dvanaest vitamina i minerala (2. deo)

Ovaj vitamin ne može da se apsorbuje bez stomačnih kiselina

Vitamin B6

Vitamin B6 pomaže organizmu prilikom enzimskih reakcija, posebno pri metabolizmu proteina. Takođe je neophodan kako bi se stvorili određeni neurotransmiteri poput serotonina, koji reguliše vaše raspoloženje, i takođe pomaže u stvaranju mijelina, masnog omotača koji štiti nervna vlakna i čini ih glatkim, kaže nutricionista. Neko ko pati od nedostatka ovog vitamina može da oseti grčeve ili utrnulost u nogama. Možete ga pronaći u integralnim žitaricama, mahunarkama, povrću i mesu.

vitamin b6 Ka boljem zdravlju: Dvanaest vitamina i minerala (2. deo)

Vitamin B6 pomaže organizmu prilikom enzimskih reakcija, posebno pri metabolizmu proteina

Vitamin E

Vitamin E je antioksidans koji štiti od ćelijskih oštećenja prouzrokovanih slobodnim radikalima. Takođe sprečava nastajanje trombova u krvnim sudovima. Možete pronaći vitamin E u semenkama i orašastom voću. Ako uzimate dodatke, zapamtite da prevelike doze E vitamina kod muškaraca koji uzimaju preparate za sniženje holesterola mogu da dovedu do srčanih komplikacija. Ako uzimate multivitaminske dodatke, takođe pazite koliko oni sadrže vitamina E. Ako je količina veća od 400 IU, prestanite da ga uzimate, preporučuje nutricionista.

vitamin E Ka boljem zdravlju: Dvanaest vitamina i minerala (2. deo)

Vitamin E sprečava nastajanje trombova u krvnim sudovima

Vitamin K

Vitamin K pomaže organizmu prilikom zgrušavanja krvi koje sprečava dalje krvarenje. Najbolji izvor ovog vitamina je tamnozeleno povrće poput peršuna, kelja, spanaća, brokolija, prokelja, blitve, zelja. “Ne bih preporučila ljudima da uzimaju vitaminski dodatak”, kaže nutriocionista, “predlažem da unose dovoljno vitamina K kroz ishranu.” Dodaci vitamina K mogu da blokiraju određene lekove, posebno ako koristite antikoagulante.

VITAMIN K Ka boljem zdravlju: Dvanaest vitamina i minerala (2. deo)

Dodaci vitamina K mogu da blokiraju određene lekove, posebno ako koristite antikoagulante

Kalcijum

Kalcijum pomaže da održite svoje kosti čvrstima i pomaže u zdravom funkcionisanju mišićnih i nervnih vlakana. Takođe, postoje dokazi da kalcijum povoljno deluje na stanja nervoze, napada gladi ili grčeva koji prate predmenstrualni sindrom. Najbolje je uzimati kalcijum kroz ishranu, ali i dodaci mogu pomoći onima koji ne podnose laktozu ili ne jedu dovoljno hrane bogate ovim mineralom.

KALCIJUM Ka boljem zdravlju: Dvanaest vitamina i minerala (2. deo)

Postoje dokazi da kalcijum povoljno deluje na stanja nervoze

Magnezijum

Magnezijum učestvuje u stotinama biohemijskih reakcija u organizmu i poboljšava funkcionisanje mišića i nerava. Takođe jača imunitet i održava zdravlje kostiju. Magnezijum takođe opušta organizam pre spavanja. Možete ga pronaći u kafi, čaju, povrću i kokosu i ako jedete zeleno lisnato povrće i integralne proizvode, kao što su pšenične mekinje. Ako jedete industrijski prerađenu hranu ili ne unosite ugljene hidrate, vaš lekar vam može prepisati dodatak magnezijuma. Ipak, ljudi koji imaju probleme sa bubrezima ne bi smeli uzimati ove dodatke, dodaje nutricionista.

MAGNEZIJUM Ka boljem zdravlju: Dvanaest vitamina i minerala (2. deo)

Magnezijum možete pronaći u kafi, čaju, povrću i kokosu

Uvedite ove namirnice/vitamine/minerale u svoju ishranu i živite zdravo!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

 

Editors choice