Kada izgubiš poštovanje prema nekome, sebi govoriš da si bila glupa i slepa, jer nisi videla iste stare obrasce, koji se ponavljaju. Trebalo je da znaš bolje, da od početka vidiš jasnije, da umeš da se zaštitiš od izdaje i razočaranja. Videla si crvene zastave upozorenja, ali one su tako lepo vijorile u zanosu osećanja, da si poverovala da je tvoja ljubav, hrabrost i rešenost, jača od toga. Videla si šta dolazi, ali si odlučila da gledaš dalje od toga, odabrala si svoja osećanja, umesto realnosti. Duboko u sebi znala si da ta osoba ne oseća isto što i ti, da nije spremna da uloži svu svoju strast i hrabrost, da ne veruje u ljubav kao ti. Ali si radije verovala da ćeš je svojom verom preobratiti. 

Sada je gledaš i prezireš i žališ zbog njene slabosti, malodušnosti, kukavičluka. Ta osoba ne zaslužuje još jednu šansu, a ti si zasluživala da joj pružiš sve one prethodne, da budeš načisto sa sobom da si dala i učinila sve što si umela i mogla. Spremna si da zatvoriš taj krug, da iskoračiš, da više ne učestvuješ u tom ludilu i svesna da je to najbolje što možeš da učiniš za sebe, a možda je i jedino što još možeš da učiniš za tu osobu – da je prepustiš samoj sebi. 

Kad nekog prestaneš da poštuješ, više ne možeš da ulažeš u osećanja, koja još uvek imaš. I to boli. Ali, ta osećanja su do sada bila uperena protiv tebe i takođe su ti nanosila bol. Isto je – bolelo je i boli i sada, ali sada znaš da si spremna da odabereš samopoštovanje i samoljubav i da će se bol isceliti. Spremna si da prigrliš bol i da nastaviš dalje i da pružiš tu istu priliku onome kome si i do sada pružala sve prilike. 

Možeš voleti i bez poštovanja, ali takva ljubav je obogaljena, jadna i tužna i nema snagu opstanka. Ona posustaje i gasi se i ne može se vratiti nazad, oživeti i osnažiti se. Kad proširiš perspektivu i stekneš jasnoću uvida, više ne možeš da održavaš zanos, koji je održavao tvoje voljno slepilo i samoobmanu. Možda i možeš da prihvatiš to da neko ne poštuje tebe, jer je to deo njegove tužne priče (i dijagnoze), ali ne možeš prihvatiti da ti više ne poštuješ njega. Tako prestaje ljubav i to je jedan od najtužnijih krajeva na svetu. 

Naslovna fotografija: instagram.com/wildestlovers

Aleksina Đorđević 

 

Comments