Šta je to predugo? Koliko ste mislili da će trajati? Jeste li već preboljevali nekoga? Ponekad bolujemo zbog ljubavi, sve dok ne dođe nova ljubav, ponekad nikad ne prebolimo zaista, ali isto tako, ponekad uopšte ne želimo da prebolimo.  Želimo da žalimo i tugujemo i čuvamo u svom srcu osećanja koja nam toliko znače. Želimo da se uzalud nadamo, ne želimo više nikome da poklonimo svoje poverenje i istrajavamo u tome da smo povređeni. Ponekad nesvesno sabotiramo oporavak svog slomljenog srca, dok očekujemo da će vreme sve izlečiti. A vreme prolazi…

Vreme nije jedini faktor – i trud se računa

Nećete preboleti nekoga ako o njemu svakodnevno sanjarite i nabrajate sve razloge zbog kojih vam nedostaje, dok ne prihvatite da je taj odnos završen i da je sve što ste imali sada prošlost. Naravno da ćete neko vreme aktivno žaliti, ali ako to radite već celu godinu (dve, tri…) onda vaše srce postaje spomenik vašoj ljubavi, koju ne želite da pustite. Morate želeti da se vaše srce isceli i ponovo voli. Kada budete u stanju da to zamislite, onda ćete i uspeti.

Nema određenog vremenskog roka za preboljevanje

Mada, neki orijentiri postoje – period žaljenja nakon gubitka (kada vam neko umre) traje dve godine. Ako prekid odnosa doživljavate kao gubitak, to vam je neko orijentaciono vreme. Što ne znači da postoji “pristojno” vreme žaljenja i da sa vama nešto nije u redu, ako se posle par meseci zaljubite.

Takođe, isceljenje nije uvek ono što mislite

To ne znači da ćete nekoga zaboraviti. Da će prestati da vam nedostaje ono što ste imali sa tom osobom. Samo ćete postepeno početi da primećujete da je prošao ceo dan, a da niste pomislili na nju pomislili. A zatim će se to vreme “nepomišljanja” produžavati, dok, kada se setite bivše ljubavi ne pomislite, “oh, odavno se nisam setila toga”. Ali nikada nećete zaista prestati da mislite i da marite – u najboljem slučaju, onome koga ste voleli uvek ćete želeti sve najbolje i radovaćete se kada tu osobu slučajno sretnete, ili kad znate da joj dobro ide. I tada ćete znati da je vaše srce isceljeno – kad oseća zahvalnost i radost, umesto ljubomore i ogorčenja.

Comments