Ono što nazivamo zdravom dozom ljubomore i normalnim nivoom posesivnosti, zapravo je nesigurnost koju svi manje ili više osećamo u obliku straha da bismo mogli da izgubimo osobu koju volimo zbog nekoga ko joj se više sviđa, ili da će nas prevariti sa nekim ko joj je trenutno privlačniji, a ta nesigurnost se sastoji i od sumnje u sopstvenu vrednost, kao i od sumnje u vrednosti partnera (u njegov moral, prioritete, poštenje, ljubav). Dakle, ljubomora sumnja u sebe i u sve oko sebe, a niko nije u potpunosti lišen sumnje i u svakom trenutku potpuno spreman da veruje bez ostatka, ili, bolje rečeno, svako ima u svom iskustvu osećaj noža u leđima, koji su tu zabada baš onda kad se potpuno prepustimo i poklonimo svo svoje poverenje. Malo ljubomore, koja nas tu i tamo ubode, navešće nas na preispitivanje vrednosti – i svojih i partnerovih – a najbolje je da svako preispituje svoje, jer tada je moguće produbljivati odnos kroz razumevanje i toleranciju.

Posesivnost je maligni oblik osećanja pripadnosti – imamo potrebu za pripadnošću, jer smo društvena i emotivna bića i jer je pripadnost deo našeg identiteta. Pripadamo porodici, društvenoj grupi, kolektivu, partneru, deci, prijateljima. I svi oni pripadaju nama. Pripadnost nosi odgovornost za grupu i zajednicu kojoj pripadaš, a posesivnost se javlja kad ta odgovornost nije adekvatna. Kad očekujemo da uvek budemo na prvom mestu osobama kojima pripadamo i koje pripadaju nama, osećaćemo se iznevereno i izdano, kad one stave sebe na prvo mesto.

Teško je sagledati uzroke ljubomore i posesivnosti, pa zato, ako imaš posla sa ljubomornim i posesivnim momkom, koji nije spreman da sebe preispituje, u toj vezi će ti biti kao u zatvoru.

Gušiće te svojim ograničenjima!

Ljubomoran je ne samo na tvoje prijatelje, nego i na članove porodice i uopšte, na svakog sa kim ti imaš neki odnos i ponaša se kao da ima pravo na to. Pokušava da ti otvoreno zabrani da se viđaš sa bilo kim, ili da te prikriveno sabotira i navede da se osećaš krivom što ga zapostavljaš. U početku, to deluje kao ponašanje suviše zaljubljenog momka koji ne može bez tebe ni trenutak, pa je čak i simpatično, ali kako vreme prolazi postaje jasno da je on nezreo i da ti zagorčava život.

Comments