Našu nesigurnost dodatno napaja i hrani društveni imperativ – ženi se nameće stereotip seksualnosti, kao i brojna pomagala i tretmani koje treba da koristi da bi bila što privlačnija, a te korekcije odnose se na apsolutno svaki deo ženskog tela. I tako mi posmatramo sebe kritički, od glave do pete i svesne smo svakog i najsitnijeg nedostatka, a ako nam nedostaje samopouzdanje, ili smo posebno iskompleksirane zbog nekog dela tela ili lica, osećamo se ružno i neprivlačno i mislimo da to i svi drugi tako vide. Muškarci u tom smislu ne trpe toliki pritisak i uglavnom su potpuno nesvesni nekih nedostataka (ni jedan muškarac ne razmišlja o tome da li su mu stopala i prsti na nogama lepi ili ružni), ali se zato osećaju hendikepirano ako ne zarađuju dovoljno i nemaju nikakav status na društvenoj lestvici moći, pa često zbog toga počinju da misle kako su sve žene iste i da ni jedna ne ceni kakav je neko čovek, već šta u materijalnom smislu može da joj pruži. Takav ciničan stav pravi dodatne razdore i prepreke u komunikaciji sa ženskim svetom i doprinosi opštem nerazumevanju, ogorčenju i usamljenosti, koja je u današnje vreme, prema novijim istraživanjima, prva na listi uzroka zdravstvenih problema.

Žene nezadovoljne svojim izgledom, optužuju muškarce za to isto – da im je važno samo ono površno i da se osećaju kao komadi mesa, a ne kao osobe – i tako nastaje tragičan i komičan nesporazum na polju muško-ženskih odnosa i komunikacije. U svojoj nesigurnosti, povređenosti i uvređenosti, gajimo i hranimo svoje komplekse, zatvaramo se u svoje ljušture i bivamo sve usamljeniji i sve nezadovoljniji.

Verujući da je izlaz u partnerstvu, posežemo za bilo kakvim oblikom partnerstva koje nam je dostupno, ili da će nam sve krenuti na bolje kad operišemo nos, ili izgubimo težinu, podvrgavamo se drastičnim intervencijama, samo da bismo utvrdili da problem nije u našem izgledu, nego u našoj glavi, u našim uverenjima i iskrivljenoj percepciji, kao i da partner nema moć da nas usreći, ako se ne otvorimo za bliskost, poverenje i intimu.

Izvor fotografija: instagram.com/romance__4ever

Brankica Milošević

Comments