Uslov za lični i duhovni razvoj jeste pomak, pomeranje granica, izlazak iz zone komfora. A polje lične udobnosti može biti svašta – naviknemo da funkcionišemo u najskučenijim okvirima (mentalnim i emotivnim, kao i materijalnim i fizičkim), urastemo u jedan način života, pustimo korenje i ne pomeramo se. Možda nismo srećni čak ni povremeno, ne osećamo se ispunjeno i nismo zadovoljni ni sobom, ni partnerom, ali i dalje ostajemo u vezi koju (podsvesno) doživljavamo kao svoju zonu komfora.

Navikli smo na površnu komunikaciju, emotivnu udaljenost, seksualnu nezainteresovanost, ili na česte svađe, verbalna nadmedanja, cinizam, pa čak i sitne (ili krupne) pakosti, navikli smo na ogorčenje i optuživanje partnera i ne pokušavamo da napredujemo – ni lično, ni u odnosu. Jer, svaki napredak zahteva da se pomeriš iz situacije u kojoj se nalaziš, a to je teško i riskantno – možda partner ne može i ne želi da se pokrene zajedno sa tobom, možda se nećete kretati u istom smeru, možda ostaneš sama. Ovo su znaci da ti je veza postala zona komfora koja sputava tvoj razvoj.

View this post on Instagram

Vacations with babe

A post shared by Couple Goals (@couplegoals) on

Navikla si na partnera

To je prvo što ti pada na pamet kada opisuješ svoju vezu – navikla si na partnera i teško ti je da zamisliš nekog drugog. Iako imaš mnogo primedbi na partnera (na njegovu inertnost i nedostatak ambicija, navike koje te iritiraju, ponašanje prema tebi…) on je tvoja realnost i svakodnevica. Možda ga oštro kritikuješ i želiš da on bude bolji i drugačiji, ali ipak ne možeš da zamisliš nekog drugog na njegovom mestu.

Comments