I sami znamo koliko je javnost bila surova prema Britney u njenim najgorim danima anksioznosti i porodičnih problema, kada je grupa paparaca saterala u kafić u kojem je pokušala da nađe utočište – da bi je čak i vlasnik kafića na kraju fotografisao bez njene dozvole, uplakanu, sa detetom u krilu. Nakon ovih surovih događaja i vesti koje su o njoj kružile, nekadašnja američka draga, Britney Spears, doživela je javni nervni slom, a i sami znamo da se i dan danas bori sa nametnutim starateljstvom od strane svog oca. Zar zaista nismo ništa naučili iz ovog primera, pa paparaci i danas na isti način progone i druge mlade majke i njihovu decu? Povodom online komentara oglasile su se i glumice Blake Lively i Sophie Turner, kao i manekenka Gigi Hadid. 

Blake Lively je nedavno zahtevala da sa Instagram naloga magazina Daily Mail bude uklonjena njena fotografija na kojoj je u šetnji sa decom, i koja je editovana tako da Blake deluje kao da sa osmehom maše paparacima. Ona je napisala da je bila prestrašena nemoralom fotografa i činjenicom da su bežali od nje kada bi pokušala da im se obrati, a zatim ponovo iskakali ispred nje i njene dece u sledećem bloku, kako bi uhvatili još neku fotografiju. Ona je čak bila spremna da sama stane po strani i pozira, ukoliko ostave njenu decu na miru, ali nekoliko fotografa to nije prihvatilo, insistirajući na fotografijama dece, koju je Blake svim silama pokušala da zaštiti. Ona je zatim javno zamolila Daily Mail da skine fotografiju njene dece, rekavši uz to da je vreme da i oni idu ukorak sa vremenom i prestanu da eksploatišu decu poznatih na ovaj način.

Povodom iste teme nedavno su se oglasile i nove majke Gigi Hadid i Sophie Turner, koje su zahtevale da paparaci ne fotografišu njihove bebe, ili da ako su to učinili, zamute lica. Sophie se nije libila da kaže da smatra da je veoma “creepy” to što odrasli muškarci bez dozvole fotografišu njeno novorođenče, dok je Gigi zahtevala da se lice njene bebe zamuti na fotografiji, usled toga što ni ona sama sa razlogom ne objavljuje slike svog deteta. Rekli su da su oni koji ne nauče istoriju osuđeni na to da je ponove – i zato molim vas, hajde da naučimo nešto iz ovoga. Majčinstvo je velika uloga i nije laka kada se obavlja privatno, a kamoli javno, i zato bi trebalo da pokažemo makar malo razumevanja i poštovanja.

Naslovna fotografija: instagram.com/emrata

Jovana Pantić

Comments