U poslednje vreme mnoge beauty blokerke počele su da se “kunu” u kokosovo ulje i njegovu delotvornost – i mada je istina da ono jeste pogodno, ne smemo tek tako slepo pratiti savete onih koji imaju kosu drugačije teksture i kvaliteta od nas. Dakle, u nastavku ovog teksta razbićemo neke od mitova u nezi kose kokosom, i otkriti vam na koji način je najbolje da korisite kokosovo ulje u odnosu na vaš tip kose, a koje načine bi trebalo da izbegavate. Jednostavno, svi smo mi jedinstveni i među sobom različiti, i ne može jedan te isti tretman svima da nam donese iste rezultate. Zato, ukoliko ste počeli da koristite kokosovo ulje u nezi kose, a ne vidite pozitivne efekte, ili pak vidite negativne – pravite sigurno neke osnovne greške u koracima, a evo i kako da ih ispravite.

Da li kokosovo ulje može biti štetno po našu kosu?

Kokosovo ulje može biti štetno po našu kosu, ukoliko ga ne koristimo ispravno i ukoliko imamo veoma oštećenu kosu. Ipak, ono jeste pogodno i zdravo za davanje sjaja i mekoće suvim krajevima, i to nećemo poreći. Evo kako kokosovo ulje zapravo utiče na kosu. Kokosovo ulje bogato je lauric kiselinom, koja kada penetrira u dlaku, zapravo je potpuno obavije zaštitnim slojem koji je manje-više čini vodootpornom. Dakle, kokosovo ulje je pogodno da vam zaštiti kosu od vlage i spreči da ona izgubi formu, a instant efekat koji joj daje je sjaj. Ipak, kosa se sastoji od proteina, keratina – u kojem se nalaze aminokiseline koje služe izgradnji jake, hidrirane i zdrave kose. Ali, ako su vaše keratinske veze ispucale usred oštećenja kose farbom ili toplotom, kokosovo ulje vam neće pomoći, a možda će čak i pogoršati situaciju, jer se ulje i voda ne mešaju. Dakle, ako vam je potrebna hidratacija kose, ne koristite ulje koje će spečiti da folikul primi vlagu.

Šta tačno kokosovo ulje čini za našu kosu?

Kokosovo ulje neće pomoći vašoj oštećenoj kosi na duge staze, ali – može je trenutno učiniti sjajnijom i lepšom. Kokosovo ulje prodire u sve male otvore koje imate na svojoj oštećenoj dlaci kose, i samim tim upotpunjava dlaku i čini je vizuelno zdravijom i sjajnijom. Zato, ukoliko vam je potreban trenutni efekat, kokosovo ulje je dobar izbor, ali ako tražite trajno rešenje problema, zaobiđite ga.

Comments