Iako ima duge, mračne zime i nepredvidive vremenske prilike, Island je više nego nadahnjujuća destinacija za putovanje.

Bilo da se nadate da ćete videti polarnu svetlost, mistična bića poput patuljaka u koje veruju neki Islanđani ili specifičnu prirodu ovog severnog ostrva, nije loše znati koje je to najbolje vreme za posetu neobičnog Islanda.

Leto – Od juna do avgusta

leto Kada posetiti Island

Leti sunce na Islandu nikada ne zalazi, pa ćete imati prilike da uživate u ponoćnom suncu. Budući da je ovo najpopularnija sezona među turistima, njeni nedostaci su svakako gužve i visoke cene smeštaja (koje možete umanjiti ranijim zakazivanjem). Iznajmljivanje neke vrste vozila u ovom periodu je dobra ideja – nećete morati da brinete kada se vraćate od nekud – jer mrak ne pada, a iznenadiće vas i bezbednost i uređenost saobraćajne mreže ove zemlje.

Zima – Od novembra do februara

polarna svetlost Kada posetiti Island

Česte oluje, mnogo snega, magla i svega 4 do 5 sati sunca dnevno, zima na Islandu vam pomalo ograničava mogućnosti uživanja u lepotama ostrva.  Mnogi putevi, muzeji i turističke agencije su zatvoreni od oktobra do maja, posebno u unutrašnjosti zemlje. Ipak, jeftiniji smeštaj i karte za avion su dobar mamac da baš tada posetite ovu zemlju i uživate u polarnoj svetlosti, i sezoni praznika koja je u znaku mnogobrojnih božićnih pijaca.

Proleće od marta do maja i jesen – od septembra do ranog novembra

island Kada posetiti Island

Prelazne sezone mnogi posetioci smatraju savršenim kompromisom kada se odlučuju za termin posete ovoj magičnoj zemlji. Zanimljive kulturne manifestacije i pojava severne svetlosti između aprila i septembra, čine ovo idealnim periodom za putovanje. Manje gužve još jedan su argument za put u prelaznim sezonama, ali ono što biste morali imati na umu da ste na jesen i proleće na milost i nemilost promenljivog i nepredvidivog vremena, što vas može omesti u obilaženju unutrašnjosti inspirativne zemlje leda i vatre.

Jasna Stanić

 

 

Comments