Kažu svaka veza je za sebe. Sto ljudi, sto ćudi. Svaki par je priča za sebe, i svako ima neki način na koji funkcioniše, neki svoj sistem, šemu. Neki prežive tako što se stalno svađaju, vređaju, ponekad čak i fizički napadaju i na taj način crpe neku energiju, strast, koja se verovatno akumulira dok se suze slivaju. U trenutku najveće svađe i mržnje, sretnu im se besni pogledi i oni ukapiraju kako su stvoreni jedni za druge, uz epilog poljupca pomešanog besom, ljutnjom, ali i neopisivom, magičnom strašću (ništa ne preterujem, sve se to tako kasnije prepričava na popodnevnim kafama, budite realne). Na drugoj strani imamo parove koji se nikad ne svađaju, koji se apsolutno slažu po svim pitanjima, koji imaju isti ritam vršenja nužde i čak podnose izveštaj jedno drugom o tome (budite realne da se i to prepričava na popodnevim kafama, uz dodatak kako ste vas dvoje bukvalno jedna duša u dva tela, da ne poveruješ kakva je to sličnost, i jao bože kako je to slatko). Ne osuđujem nikoga, podržavam sve, jer ipak svaka veza je priča za sebe i svako ima neki svoj sistem rada, pa ako je to čak šamaranje ili međusobno dovršavanje misli, tako je kako je, možete samo da zahvalite Bogu što baš vi niste takve sreće.

Elem, nije naodmet dati svoje objektivno mišljenje kako bi veza mogla (trebalo) da izgleda. Ne može nikoga boleti, niti uvrediti, a nekima možda čak može doći kao dobar savet ili bar tema za popodnevnu kafu.

Kao prvo taj muško-ženski odnos je čista logika, nikakva metafizika, imaginacija, pa da se ne može razjasniti, bez drame i zbunjenosti. Smatram da je neophodno bilo kakav vid zabavljanja, flertovanja, kombinacija, veza (nazovite kako želite) započeti otvorenih karata, bez ikakvog zavlačenja. Navodno živimo u demokratskom društvu, pa tako svako ima pravo da izabere šta želi i da li će prihvatiti nečija osećanja i uzvratiti ih ili će pristati da bude zabava, šema za veče, kres kombinacija. Zavlačenje je najmoguće glupa stvar, jer pre svega gubite svoje dragoceno vreme i nanosite nekome bol, a verujte vratiće vam se kad se najmanje nadate. Sledeće, i možda ono najvažnije, jeste poverenje. Čupanje kose, ronjenje suza, čitanje poruka, od toga nemate ništa, zaboravite na to, tu se velika ljubav nikad neće roditi. Što pesak čvršće držite u ruci, on sve više curi sa strane. Ista stvar za kombinacije, vi nemate prava da njuškate po tuđoj privatnosti, sami ste pristali da budete igra, a pravila su takva.

unnamed44 Kako biti u vezi koja nije bezveze

Konkretno sam tip koji je striktno protiv kombinacija, jer mislim da pre ili kasnije neko bude povređen i ne želim sebi da nanosim takav bol. Dakle, onima koji se upuste u te “bračne” vode, kako ih sada svi popularno nazivaju. Predlažem vam da ne forsirate ljubav previše, trošite je na kašicicu. Volite se u određenim dozama i nemojte da isprobate sve odmah na početku, ostavite nešto i za kasnije. Znam da je to teško, jer kad se zaljubite mozak odmah otkazuje. Vremena ima dovoljno za sve i ništa ne gubite ako svom partneru ostavite malo prostora i za sebe, naprotiv zaželite se jedno drugoga i tako osvežavate svoju ljubav. Postavljanjem zabrana pokazaćete samo svoju ograničenost i nezrelost, budite iskreni niko nije obožavatelj kontrol-manijaka. Pokažite svom partneru da ste mu pre svega prijatelj, podrška, oslonac i naravno nezamenljiva ljubavnica. Dokažite da stojite stabilno na zemlji i da vas ništa ne može poljuljati, nikakav trač, slika na fejsu, komentar, jer ste vi iznad svega toga i da samo on gubi ukoliko sebi dozvoli takvu glupost i naravno propusti priliku kao što ste vi. Volite se iskreno, pa makar ta ljubav trajala kratko, nije važno, učinite da bude nezaboravno sećanje, to vas čini mudrijim, plemenitijim.

Ne postoji savršena veza, jer pre svega ljudi koji su u njoj nisu savršeni, puni su mana, ali postoji balans, tolerancija, poštovanje tuđih zahteva. Ne postoji sebičluk, ne postoji ono “sve će biti po mom ili neće biti nikako”, to puca po šavovima, jer nas onda papučarenje izluđuje. Postoje jasne želje i očekivanja, stavovi koje zauzimamo i pronalaženje partnera, poslednjeg dela slagalice sa kojim ćemo se savršeno uklopiti. Takođe i rasprave moraju biti sastavni deo svakog ljubavnog odnosa, ali baš da one budu temelj na kome treba zidati kuću, malo teže da će biti stabilna. Uostalom svaka rasprava i svađa pravi zarez u vezi, dok jednom ne stavi tačku i prelije čašu. Kao što rekoh, volite se iskreno, koliko možete i dokle možete, punim plućima, bez neke zadrške, ali opet smisleno bez preterivanja.


Maja Maksimović

Comments