Ranjivost. Znam, mnogi je se plašimo, ali je ranjivost nešto najbolje što možemo da uradimo kada želimo da odnos sa nekim potraje i da bude kvalitetan. Biti ranjiv znači biti iskren sa partnerima, ali i biti iskren prema sebi. U momentima u kojima ste ranjivi otkrivate sve ono što vas čini emotivnom osobom, a emocije nas čine živima. Ranjivost će učiniti da budete mnogo bliži sa svojim partnerom jer između vas neće postojati nikakve tajne.

Onda kada se suzdržavamo misleći da nije vredno da budemo ranjivi, zapravo, oduzimamo sebi mogućnost da u potpunosti uživamo u odnosu sa nekim. Partnerstvo se bazira na tome da budemo iskreni jedni prema drugima, što podrazumeva i ranjivost.

Ono u čemu najviše grešimo jeste što smatramo da je ranjivost slabost, ali ranjivost je, zapravo, odlika hrabrih i onih koji su spremni da se daju u potpunosti. Selena Gomez ima pesmu koja se zove Vulnerable i u njoj govori upravo o tome da bi ona, čak i kada bi mogla, ipak izabrala da bude ranjiva.

I would tell you all my secrets, wrap your arms around my weakness, if the only other option’s letting go – I’ll stay vulnerable

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Human Lovers (@humanlovers)

Naša percepcija ranjivosti je potpuno iskrivljena i zbog toga biramo da kreiramo jaku osobu koju ćemo drugima pokazivati u strahu da ne otkriju da smo ranjivi i da smo emotivni. Svi bi trebalo da iskoristimo svoja osećanja i da se njima vodimo. Da dozvolimo sebi da ih delimo sa drugima jer u suprotnom – šta uopšte radimo sa partnerom?
Ali, kako da budemo ranjivi sa drugima ako smo već pethodno naučili da to ne treba da radimo? Nekima to nije prirodno i čak ako bi sada poželeli da postanu ranjivi – nisu sigurni da bi u tome uspeli. Zato, hajde da vidimo šta možete da učinite u svojoj vezi kako biste postali ranjiviji i samim tim iskreniji sa svojim partnerom.

Šta god da želite da podelite sa osobom sa kojom ste u vezi i do koje vam je stalo, veoma je bitno da prvo utvrdite kako se tačno osećate. Možda Vage ovo najbolje rade jer one mnogo vremena provode razmišljajući o tome kako se osećaju i kako je najbolje da to nekome saopšte. Naravno, i to može da ode u krajnost. Budite sigurni u svoja osećanja pre nego što ih podelite sa drugima.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Human Lovers (@humanlovers)

Možda ćete se opeći ako kažete svoja osećanja, ali sigurno da ćete se mnogo bolje osećati ako to uradite, onog momenta kada budete sigurni u njih. Ne postoji ništa što vas može utešiti jer, verujte, biće zastrašujuće reći kako se osećate i staviti se u situaciju u kojoj vam neko može slomiti srce. Ali, ono što možete da uradite jeste da sebi olakšate – što je i najvažnije.

Nakon što utvrdite kako se osećate, bitno je da o tome na najbolji način porazgovarate sa partnerom. Šta god da je u pitanju, koji god da strah vama vlada, mnogo lakše ćete ga se otarasiti ako ga verbalizujete. Ukoliko nemate hrabrosti da odmah verbalizujete svoje strahove, prvo ih ispišite. Ispisivanje strahova ih neće učiniti toliko realnim kao kada ih izgovorite, ali će ih približiti vama i mogućnosti da ih se rešite.

Svi imamo strahove kada smo sa nekim, to je potpuno normalno. Plašimo se da ne izgubimo partnera, plašimo se da ne kažemo nešto što će ih oterati, nešto što će im promeniti mišljenje o nama, ili učiniti da budemo slabići u njihovim očima. Ali, svako ko iskaže svoja osećanja je neizmerno jači od osobe koja ima zadršku u odnosu sa drugima.

Naslovna fotografija: instagram.com/humanlovers

Milica Antić

Comments