Hot topics

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

Zabavne stvari koje moraš da uradiš ove jeseni!

Rick Owens – Iggy Pop modnog dizajna

Nema potrebe da čekaš Novu godinu: 4 razloga zbog kojih je bolje doneti jesenje odluke

SS20 Favourite: Punđa koja je obeležila #streetstyle izdanja tokom nedelja mode

Modna retrospektiva: Priče koje se kriju iza svake Dior Couture kolekcije Johna Galliana

Novi minimal: Umeće dekorisanja enterijera po ugledu na poznate influensere

10 najboljih poslovnih saveta za milenijalce

1/2

Stres doživljavamo svakodnevno, ako se i ne desi nešto posebno uznemirujuće, svakako u toku poslovnog dana osetimo pritisak i naboj, jer žurimo, ili kasnimo, ili se borimo sa nerealnim zahtevima posla, ili pokušavamo da izađemo u susret kolegama i odradimo njihov deo… A kad dođemo kući, stres ne prestaje i ne nestaje sam od sebe, a i privatan život je daleko od lišenosti stresa. Zato moramo da se postaramo za sebe, da sačuvamo svoje psihičko i fizičko zdravlje i oslobodimo se nagomilanog stresa – a ovo su najefikasniji načini.

Spremite se unapred

Uveče spremite sve što će vam ujutru biti potrebno. Tako ćete se osećati rasterećenije kad ustanete i nećete brinuti da nešto ne zaboravite. Dobro je da dan počne organizovano.

Pokreti koji se ponavljaju

Stres ćete kanalisati fizičkim radnjama koje se ponavljaju – pokreti prilikom usisavanja, brisanja, glancanja, pletenja, heklanja, sečenja, bojenja – nađite šta vas najviše relaksira.

Umirujuća muzika

Sa slušalicama na ušima možete sebi da pružite anti-stres terapiju u bilo kom trenutku – slušajte umirujuću muziku dok se vozite na posao, ili obavljate poslove koji ne zahtevaju mentalni napor.

Vežba stezanja mišića i opuštanja

Kada čekate – i nervirate se što gubite vreme – pokušajte sa ovom vežbom: uhvatite se čvrsto za ivicu stolice ili stola, za volan (ako ste zaglavljeni u saobraćajnoj gužvi), ili za bilo koji oslonac koji vam je pri ruci, stegnite snažno i napregnite mišiće celog tela. Držite napetost četrdesetak sekundi, dok mišići ne počnu da vam vibriraju, a zatim se opustite. Osetićete oslobađajući talas u celom telu, a naročito u vratu i ramenima, gde vam se napetost obično skuplja. isto olakšanje će vam pružiti i povremeno protezanje.

Plivanje je najbolji izbor

Ukoliko možete sebi da omogućite ovu vrstu rekreacije i relaksacije, učinite to! Plivanje je najbolji izbor za kanalisanje stresa, posle boravka na bazenu, osećaćete veliko rasterećenje.

Isključite sve

Uzmite pauzu od svih uređaja i tehnike kojima ste svakodnevno i neprestano okruženi. Isključite TV, kompjuter, telefon, iako niste legli da spavate. Mi i ne primećujemo koliko nas savremena komunikacija i informacije opterećuju, dok se malo ne isključimo.

Editors choice