Setite se kako ste ranije savladali stres

Kad vas neka situacija muči i izaziva napetost, setite se kako ste ranije izašli na kraj sa sličnim situacijama. Tako ćete i sada. Zato što imate dovoljno snage i stabilnosti i mudrosti.

Pustite vodu da teče

Udaljite se od frustracije – idite do toaleta ili kuhinje, odvrnite česmu i pokušajte da se usredsredite na tu vodu koja teče – slušajte je, gledajte, puštajte da vam se preliva preko ruku. Dišite. Zamišljajte kako voda odnosi iz vas sav naboj i svu lošu energiju. Tuširanje je još bolje, ali ako niste u situaciji da se na brzaka tušnete, pomoći će vam i tekuća voda sa slavine.

Setite se da ste “sada i ovde”

Mi to stalno zaboravljamo, obuzeti brigama i nervozom. Kad osetite da ste suviše “potonuli” i da vas je pritisak preplavio, napravite mentalnu pauzu. Pomislite “ja sam ovde, život se dešava sada” i nastojte da osetite prisustvo u sadašnjem trenutku.

Korisite pozitivan način izražavanja

Izbacite iz svog rečnika negativne, osuđujuće i radikalne pojmove. Umesto da kažete sebi “užas, grozno, katastrofa; koji sam ja idiot…” birajte reči i obratite se sebi umerenije i ljubaznije. Recite sebi “ovo mi ne ide baš najbolje; ok, pokušaću ponovo; ovo mi nije bio baš najsjajniji trenutak; ove zahteve je teško zadovoljiti…”

Šalite se

Nastojte da ne primate sve k srcu i da ni sebe ne shvatate suviše ozbiljno. Šalite se, zezajte se na svoj račun, smejte se – to podiže imuni sistem i kanališe stres.

Odustanite od multitaskinga

Prvo i poslednje – redom. Rešavajte stvari onako kako nailaze i ne pokušavajte da balansirate na više frontova odjednom. Danas za danas, sutra za sutra – ne brinite unapred zbog onog što vas čeka, to vas neće pripremiti za suočavanje, nego će vas umoriti (prisetite se da postojite ovde i sada).


izvor naslovne fotografije: instagram.com/leoniehanne

Brankica Milošević

Comments